JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Asiantuntijasairaanhoitajat Sointu Leppänen ja Tiina Turunen sekä sairaalapastori Johanna Rantanen sanovat, että hyvä yhteistyö sairaalateologien ja sairaalan muun henkilökunnan välillä on olennaisen tärkeää. Sillä tavalla kriisin kohdanneet potilaat ja heidän läheisensä saavat parhaan mahdollisen avun. Kuva Jani Mahkonen.

Asiantuntijasairaanhoitajat Sointu Leppänen ja Tiina Turunen sekä sairaalapastori Johanna Rantanen sanovat, että hyvä yhteistyö sairaalateologien ja sairaalan muun henkilökunnan välillä on olennaisen tärkeää. Sillä tavalla kriisin kohdanneet potilaat ja heidän läheisensä saavat parhaan mahdollisen avun. Kuva Jani Mahkonen.

Jani Mahkonen

Kuolema ei arki­päi­väisty koskaan - sairaa­la­te­o­logit ja sairaan­hoi­tajat tekevät tiivistä yhteistyötä vakavasti sairaita potilaita auttaessaan

11.10.2024
Jaana Kosunen

Ai­na vä­lil­lä sai­raa­la­pap­pi Jo­han­na Ran­ta­sen työ­päi­vis­sä on het­kiä, kun rin­nas­sa tun­tuu hai­kea mut­ta kii­tol­li­nen läi­käh­dys. Kuo­le­ma on tul­lut taas lä­hel­le. Ran­ta­nen siir­tyy työ­huo­nee­seen­sa Jal­ma­rin sai­raa­las­sa ja py­säh­tyy het­kek­si. Kat­se­lee eh­kä ik­ku­nas­ta ulos ja rau­hoit­tuu, ru­koi­lee­kin. 

Kuo­le­ma kuu­luu olen­nai­se­na osa­na Ran­ta­sen työ­hön. Sil­ti se ei ar­ki­päi­väis­ty kos­kaan.

– Se kos­ket­taa ai­na, jo­kai­sen koh­taa­ma­ni po­ti­laan koh­dal­la, mut­ta var­sin­kin sil­loin, kun on eh­ti­nyt jo tu­tus­tua ja ta­van­nut eh­kä jo muu­ta­man ker­ran. Vaik­ka kuo­le­ma oli­si toi­vot­tu ja odo­tet­tu, tu­lee se lo­pul­ta ai­na yl­lät­tä­en, Ran­ta­nen sa­noo.

Tänä vuon­na tu­lee ku­lu­neek­si 60 vuot­ta sii­tä, kun en­sim­mäi­nen sai­raa­la­pap­pi aloit­ti työn­sä Lah­des­sa. En­si vuon­na sai­raa­la­sie­lun­hoi­dol­li­nen työ täyt­tää val­ta­kun­nal­li­ses­ti 100 vuot­ta.

Sie­lun­hoi­dol­li­sel­la työl­lä tar­koi­te­taan hen­kis­tä ja hen­gel­lis­tä tu­kea su­run, sai­rau­den ja eri­lais­ten elä­män­muu­tos­ten kes­kel­lä. Se ei edel­ly­tä kir­kon tai us­kon­nol­li­sen liik­keen jä­se­nyyt­tä, vaan sitä on tar­jol­la kai­kil­le, niin po­ti­lail­le ja hei­dän lä­hei­sil­leen kuin sai­raa­lan hen­ki­lö­kun­nal­le­kin.

Sai­raa­la­te­o­lo­gi työs­ken­te­lee tit­te­lin­sä mu­kai­ses­ti sai­raa­las­sa, yh­des­sä muun sai­raa­lan hen­ki­lö­kun­nan kans­sa. Vaik­ka pap­pi ei ole sai­raa­la­ym­pä­ris­tös­sä enää ny­ky­päi­vä­nä mi­kään ou­tous tai kum­mal­li­suus, saat­taa työn si­säl­tö jää­dä hiu­kan hä­mä­räk­si – kun­nes tu­lee tar­ve kuun­te­le­vil­le kor­vil­le tai vaik­ka­pa eh­tool­li­sel­le ja ly­hy­el­le ru­kous­het­kel­le.

Sointu Leppänen ja Tiina Turunen kohtaavat kiireisessä sairaala-arjessa kriisin keskellä olevia potilaita ja heidän läheisiään. "Kuolemasairaan ihmisen viereltä ei saa olla kiire minnekään", Leppänen muistuttaa. Kuva Jani Mahkonen.

Sointu Leppänen ja Tiina Turunen kohtaavat kiireisessä sairaala-arjessa kriisin keskellä olevia potilaita ja heidän läheisiään. "Kuolemasairaan ihmisen viereltä ei saa olla kiire minnekään", Leppänen muistuttaa. Kuva Jani Mahkonen.

Jani Mahkonen

Päi­jät-Hä­meen kes­kus­sai­raa­las­sa si­sä­tau­ti­o­sas­tol­la asi­an­tun­ti­ja­sai­raan­hoi­ta­ji­na työs­ken­te­le­vät Soin­tu Lep­pä­nen ja Tii­na Tu­ru­nen te­ke­vät töi­tä vai­ke­as­ti sai­rai­den ja kuo­le­vien po­ti­lai­den kans­sa. Yk­si olen­nai­nen työ­teh­tä­vä heil­lä on et­siä po­ti­lai­ta, jot­ka voi­si­vat hyö­tyä sai­raa­la­pa­pin pal­ve­luis­ta.

– Ai­na ei pu­hu­ta kuo­le­vas­ta ih­mi­ses­tä; myös ete­ne­vä sai­raus ai­heut­taa krii­sin po­ti­laal­le ja hä­nen lä­hei­sil­leen. Kun esi­mer­kik­si syö­pä­hoi­dot lo­pe­te­taan tai kun siir­ry­tään saat­to­hoi­toon, se on krii­sin paik­ka niin po­ti­laal­le it­sel­leen kuin hä­nen lä­hei­sil­leen­kin. Sil­loin on hyvä tuo­da tie­toon se, et­tä pai­kal­la on ih­mi­nen vain ja ai­no­as­taan hei­tä ja tätä het­keä var­ten, Tu­ru­nen ker­too.

Lep­pä­sen mu­kaan sai­raa­la­te­o­lo­gien läs­nä­o­lo ko­e­taan sai­raa­la­hen­ki­lö­kun­nan puo­lel­ta hyö­dyl­li­sek­si ja tär­ke­äk­si. Hoi­ta­jien työ kun on usein kii­reis­tä, ja vaik­ka mi­ten ha­lu­ai­si kuun­nel­la ja ol­la läs­nä, ei ai­kaa vält­tä­mät­tä kä­des­tä pi­te­le­mi­seen ja ah­dis­tuk­sen vuok­si ala­ti soit­to­kel­loa soit­ta­van po­ti­laan sän­gyn vie­res­sä is­tu­mi­seen ole.

– Kuo­le­man­sai­raan ih­mi­sen vie­rel­tä ei saa ol­la kii­re min­ne­kään. Sik­si tun­tuu hy­väl­tä tie­tää, et­tä on joku, jol­la on ai­kaa ja ky­kyä py­säh­tyä kär­si­vän ja ah­dis­tu­neen po­ti­laan vie­reen. Se rau­hoit­taa myös omaa miel­tä kii­reen kes­kel­lä, Lep­pä­nen miet­tii.

Lep­pä­nen ja Tu­ru­nen ovat huo­man­neet, et­tä po­ti­lai­den voi ol­la vai­kea pu­hua hen­gel­li­sis­tä asi­ois­ta, vaik­ka taus­tal­la oli­si mi­ten syvä va­kau­mus. "Minä olen pap­pien kans­sa pu­hee­ni pu­hu­nut" -on lau­sah­dus, jon­ka he ovat saat­ta­neet kuul­la, kun ovat tar­jon­neet po­ti­laal­le kes­kus­te­lu­ai­kaa sai­raa­la­te­o­lo­gin kans­sa.

Ran­ta­nen ym­mär­tää tä­män. Hän tie­tää, et­tä va­kau­muk­seen liit­ty­vät asia ovat mo­nel­le lii­an hen­ki­lö­koh­tai­nen asia ja­et­ta­vak­si ja toi­saal­ta, sai­raa­la­te­o­lo­git ovat myös hei­tä var­ten, joil­le us­ko ei ole mer­ki­tyk­sel­li­nen asia.

– Jos po­ti­las ko­kee, et­tei ha­lua pu­hua hen­gel­li­sis­tä asi­ois­ta, mei­dän teh­tä­väm­me ei ole tu­put­taa. Teem­me työ­täm­me po­ti­las­läh­töi­ses­ti ja työs­täm­me krii­siä kul­le­kin so­pi­val­la ta­val­la, Ran­ta­nen sum­maa.

Lah­den seu­ra­kun­tien sai­raa­la­sie­lun­hoi­don vä­keä voit ta­va­ta sun­nun­tai­na 20.10. Tuo­mas­mes­sus­sa Muk­ku­lan kir­kos­sa. Mes­su al­kaa klo 17.

Lue lisää aiheesta