JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
"Olen syvällisesti kiitollinen siitä, että Peshawarin hiippakunta on selvinnyt hengissä siitä huolimatta, että alueella ovat toimineet niin Taliban, Al-Qaida kuin Osama bin Ladenkin", pakistanilaisen Peshawarin hiippakunnan piispa Humphrey Peters kertoi Hollolan Sovituksenkirkkoon kokoontuneelle yleisölle. Kuva: Markus Luukkonen

"Olen syvällisesti kiitollinen siitä, että Peshawarin hiippakunta on selvinnyt hengissä siitä huolimatta, että alueella ovat toimineet niin Taliban, Al-Qaida kuin Osama bin Ladenkin", pakistanilaisen Peshawarin hiippakunnan piispa Humphrey Peters kertoi Hollolan Sovituksenkirkkoon kokoontuneelle yleisölle. Kuva: Markus Luukkonen

Markus Luukkonen

Kaksi pientä aasialaista kirkkoa taistelee tilastaan ja kris­til­li­sestä iden­ti­tee­tis­tään – "Työmme on mahdollista ainoastaan, jos meillä on musli­mi­joh­ta­jien tuki"

30.8.2024
Markus Luukkonen

Hol­lo­lan So­vi­tuk­sen­kir­kos­sa näh­tiin per­jan­tai­na mie­len­kiin­toi­sia vie­rai­ta Aa­si­as­ta, kun Pes­ha­wa­rin hiip­pa­kun­nan piis­pa Humph­rey Pe­ters sekä Ne­pa­lin lu­te­ri­lai­sen kir­kon piis­pa Jo­seph So­ren ker­toi­vat kris­til­lis­ten kirk­ko­jen ti­lan­tees­ta ja kris­tit­ty­nä elä­mi­ses­tä ko­ti­mais­saan.

Vie­rai­lut to­teu­tu­vat kir­kon kan­sain­vä­lis­ten lä­he­tys­kump­pa­nuus­neu­vot­te­lui­den yh­tey­des­sä. Neu­vot­te­lut jär­jes­tet­tiin Hel­sin­gis­sä 26.‒30. elo­kuu­ta.

Pa­kis­tan on yli 240 mil­joo­nan asuk­kaan is­la­mi­lai­nen ta­sa­val­ta. Kris­tit­ty­jen osuus vä­es­tös­tä on hy­vin pie­ni – al­le kak­si pro­sent­tia.

Pes­ha­wa­rin hiip­pa­kun­ta si­jait­see Af­ga­nis­ta­nin ra­ja­naa­pu­ris­sa ja sen toi­min­ta ulot­tuu Af­ga­nis­ta­nin puo­lel­le. Alu­eel­la ele­tään Pa­kis­ta­nin Ta­li­ba­nin ja mui­den ää­ri­ryh­mien har­joit­ta­man ter­ro­ris­min var­jos­sa.

– Olen sy­väl­li­ses­ti kii­tol­li­nen sii­tä, et­tä Pes­ha­wa­rin hiip­pa­kun­ta on sel­vin­nyt hen­gis­sä sii­tä huo­li­mat­ta, et­tä alu­eel­la ovat toi­mi­neet niin Ta­li­ban, Al-Qai­da kuin Osa­ma bin La­den­kin, Humph­rey Pe­ters ker­toi So­vi­tuk­sen­kirk­koon ko­koon­tu­neel­le ylei­söl­le.

Pes­ha­wa­rin hiip­pa­kun­ta on pe­rus­tet­tu vuon­na 1980. Pa­kis­ta­nin kir­kon pii­ris­sä on lu­te­ri­lai­sia, ang­li­kaa­ne­ja, me­to­dis­te­ja ja pres­by­tee­re­jä. Lu­te­ri­lai­sia on vain Pes­ha­wa­ris­sa.

Suu­ris­ta on­gel­mis­ta huo­li­mat­ta Pes­ha­wa­rin hiip­pa­kun­ta on kas­va­nut.

– Kun Rans­kas­sa pol­tet­tiin Ko­raa­ne­ja, Pes­ha­wa­ris­sa pol­tet­tiin lu­te­ri­lai­nen kirk­ko. Sik­si kaik­ki mitä ta­pah­tuu Eu­roo­pas­sa, täy­tyy ot­taa huo­mi­oon, kos­ka hin­ta mak­se­taan mei­dän ko­ti­maas­sam­me. Vuon­na 2013 meil­lä oli kak­soi­sit­se­mur­hais­ku, jos­sa yli 100 ih­mis­tä sai sur­man­sa ja 160 louk­kaan­tui va­ka­vas­ti.

Tam­mi­kuus­sa 2022 Suo­men Lä­he­tys­seu­ra ker­toi, kuin­ka moot­to­ri­pyö­räl­lä liik­ku­neet hyök­kää­jät ava­si­vat tu­len kah­ta Pes­ha­wa­rin hiip­pa­kun­nan pap­pia koh­ti. Toi­nen pa­peis­ta me­neh­tyi.

– Esi­mer­kik­si ju­ma­lan­pilk­ka­la­ki on Pa­kis­ta­nis­sa an­ka­ra. Vii­me vuon­na toi­ses­sa maa­kun­nas­sa 85 kris­tit­ty­jen asun­toa pol­tet­tiin. Käy­tän­nös­sä Pun­ja­bin osa­val­ti­os­sa ta­pah­tuu jo­tain kuu­kau­sit­tain. Pes­ha­wa­ris­sa ti­lan­ne on pa­rem­min hal­lin­nas­sa.

Humph­rey Pe­ters on työs­ken­nel­lyt myös koko Pa­kis­ta­nin kir­kon joh­ta­ja­na vuo­si­na 2017–2021. Pe­ters ku­vai­lee kris­tit­ty­jen oi­keuk­sia Pa­kis­ta­nis­sa vaa­ti­mat­to­mik­si.

– Ei ole mi­tään mah­dol­li­suut­ta tul­la va­li­tuk­si esi­mer­kik­si pre­si­den­tik­si, pää­mi­nis­te­rik­si tai ar­mei­jan yli­pääl­li­kök­si. Elä­mä on jat­ku­vaa tais­te­lua.

Ris­keis­tä huo­li­mat­ta Pe­ters edis­tää ak­tii­vi­ses­ti us­kon­to­jen vä­lis­tä vuo­ro­pu­he­lua. Hä­nel­lä on hy­vät suh­teet maa­kun­tan­sa tär­keim­pään mus­li­mi­joh­ta­jaan.

– Työm­me on mah­dol­lis­ta ai­no­as­taan, jos meil­lä on mus­li­mi­joh­ta­jien tuki. Alue on Ta­li­ba­nin hal­lin­nas­sa, ja jos työ­tä ei voi­da teh­dä kont­rol­loi­dus­ti, heil­lä on val­ta sen lo­pet­ta­mi­seen kos­ka ta­han­sa. Olem­me kui­ten­kin on­nis­tu­neet pait­si py­sy­mään hen­gis­sä, myös kas­va­maan ja säi­lyt­tä­mään kris­til­li­sen iden­ti­tee­tin.

– Tär­ke­ää on käy­dä sään­nöl­li­ses­ti us­kon­to­jen vä­lis­tä di­a­lo­gia ja ta­va­ta is­la­mi­lai­sia joh­ta­jia. Se on hy­vin ar­kis­ta ruo­hon­juu­ri­työ­tä. Työs­ken­te­lem­me myös ko­ti­äi­tien ja las­ten kans­sa, kou­luis­sa, me­di­as­sa, ju­ris­tien kans­sa ja niin edel­leen.

Pe­ter­sil­lä on mo­nen­lai­sis­ta vai­keuk­sis­ta huo­li­mat­ta toi­vei­kas vies­ti suo­ma­lai­sil­le.

– Pa­kis­ta­nin kir­kol­la on yhä mah­dol­li­suus jat­kaa hy­vän sa­no­man le­vit­tä­mis­tä. Me kaik­ki yh­des­sä olem­me Kris­tuk­sen ruu­mis. On sa­no­mat­to­man suu­ri ilo ja siu­naus, et­tä kris­til­li­nen kirk­ko voi toi­mia niin vah­vas­ti is­la­mi­lai­sel­la alu­eel­la. Ta­voit­tee­na on kir­kon ase­man pa­ran­ta­mi­nen en­ti­ses­tään. Myös is­la­mi­lai­sel­le vä­es­töl­le on hy­väk­si, et­tä he op­pi­vat elä­mään kris­tit­ty­jen kans­sa.

Pes­ha­wa­rin hiip­pa­kun­ta on Suo­men Lä­he­tys­seu­ran pit­kä­ai­kai­nen yh­teis­työ­kump­pa­ni. To­sin Lä­he­tys­seu­ra on jou­tu­nut so­peut­ta­maan ta­lout­taan ra­jus­ti, ja sen tuki Pa­kis­ta­niin on täl­lä tie­toa päät­ty­mäs­sä vuon­na 2025.

"Ekumeeninen toiminta on vahvaa. Aivan kuten Pakistanissa, myös meillä rakennetaan rauhaa eri tavalla ajattelevien kanssa", Nepalin luterilaisen kirkon piispa Joseph Soren kertoo. Kuva: Markus Luukkonen

"Ekumeeninen toiminta on vahvaa. Aivan kuten Pakistanissa, myös meillä rakennetaan rauhaa eri tavalla ajattelevien kanssa", Nepalin luterilaisen kirkon piispa Joseph Soren kertoo. Kuva: Markus Luukkonen

Markus Luukkonen

Jo­seph So­ren puo­les­taan vi­hit­tiin hei­nä­kuus­sa 2023 Ne­pa­lin evan­ke­lis-lu­te­ri­lai­sen kir­kon en­sim­mäi­sek­si piis­pak­si. Kir­kon his­to­ria ulot­tuu kui­ten­kin lä­hes sa­dan vuo­den pää­hän.

Kirk­ko syn­tyi köy­hän ja kou­lut­ta­mat­to­man, et­ni­seen vä­hem­mis­töön kuu­lu­van San­tal-hei­mon alu­eel­le.

– San­tal-ih­mis­ten ja vi­ra­no­mais­ten vä­lil­lä val­lit­si kie­li­muu­ri. Po­lii­sit­kaan ei­vät häi­rin­neet hei­dän ju­ma­lan­pal­ve­lu­se­lä­mään­sä, kos­ka he ei­vät ym­mär­tä­neet, mitä siel­lä pu­hut­tiin ja mis­tä lau­let­tiin, So­ren ker­too hy­myil­len.

Vuon­na 1943 In­ti­as­ta lä­he­tet­tiin pap­pi kas­ta­maan uu­sia kris­tit­ty­jä, ja 15 vuot­ta myö­hem­min Ne­pal al­koi saa­da va­ki­tui­ses­ti pap­pe­ja In­ti­an puo­lel­ta. It­se­näi­sek­si Ne­pa­lin lu­te­ri­lai­nen kirk­ko muut­tui vas­ta 2000-lu­vul­la. Vuo­des­ta 2010 se on kuu­lu­nut Lu­te­ri­lai­seen maa­il­man­liit­toon.

Ne­pa­lin lu­te­ri­lai­sel­la kir­kol­la on vain va­jaat 1400 jä­sen­tä. Toi­min­ta on kui­ten­kin mel­ko sa­man­lais­ta kuin Suo­mes­sa: on sun­nun­tain ju­ma­lan­pal­ve­lus, py­hä­kou­lu­ja, raa­mat­tuo­pe­tus­ta, nuo­ri­so­työ­tä, nais­ten­päi­viä ja per­he­neu­von­taa.

Jäl­kim­mäi­sen So­ren mai­nit­see eri­tyi­sek­si pai­no­pis­teek­si.

– Mo­ran­gin pii­ri­kun­nas­sa vie­dään joka kuu­kau­si 300 avi­oe­ro­a­no­mus­ta oi­keu­teen. Se on hy­vin su­rul­lis­ta. Pai­kal­lis­hal­lin­non tuo­mi­ois­tui­mel­la­kin on oma osas­ton­sa ero­a­si­oil­le. Ne­pa­lis­sa kris­ti­tyt ei­vät pidä erois­ta.

Kir­kol­la on di­a­ko­ni­nen osas­to, joka te­kee yh­teis­työ­tä pai­kal­lis­hal­lin­non, pii­ri­kun­nan ja mui­den jär­jes­tö­jen kans­sa. Yh­teis­työ vah­vis­tui eri­tyi­ses­ti ko­ro­na­vuo­si­na.

– Eku­mee­ni­nen toi­min­ta on vah­vaa. Ai­van ku­ten Pa­kis­ta­nis­sa, myös meil­lä ra­ken­ne­taan rau­haa eri ta­val­la ajat­te­le­vien kans­sa, So­ren ker­too.

Ne­pa­lis­sa on vah­va kas­ti­ja­ko, ja vain har­vat ala­kas­tien ih­mi­set saa­vat kou­lu­tus­ta. Kirk­ko on voi­nut tar­jo­ta näil­le nuo­ril­le työ­tä säh­kö­a­sen­nuk­sis­ta py­hä­kou­lu­jen pi­tä­mi­seen.

– Eräs nuo­ris­tam­me sai sti­pen­din, jon­ka tur­vin hän läh­ti Hong Kon­giin opis­ke­le­maan si­kä­läi­ses­sä lu­te­ri­lai­ses­sa ins­ti­tuu­tis­sa. Nuo­ret ovat voi­neet saa­da sti­pen­de­jä myös esi­mer­kik­si opis­ke­luun pai­kal­li­ses­sa lu­ki­os­sa.

So­re­nin mu­kaan kris­ti­tyt koh­taa­vat vai­noa myös köy­häs­sä ja hin­du­e­nem­mis­töi­ses­sä Ne­pa­lis­sa.

– Ne­pal on pe­rus­tus­lail­li­ses­ti se­ku­laa­ri val­tio, jos­sa on va­paus har­joit­taa eri us­kon­to­ja.

Käy­tän­nös­sä asia ei ole ole näin yk­sin­ker­tai­nen.

– Kris­ti­nus­koa koh­taan val­lit­see jon­kin­lai­nen al­ler­gia. Ne­pa­lin his­to­ri­as­sa oli jopa ai­ka, jol­loin kaik­ki kris­ti­tyt kar­ko­tet­tiin maas­ta. Kirk­ko­ja ei kui­ten­kaan sil­loin tu­hot­tu. Vii­me vuon­na vi­ra­no­mai­set kui­ten­kin tu­ho­si­vat yh­den kir­kois­tam­me. Mik­si, sitä en ym­mär­rä. Suh­tau­tu­mi­nen on kak­si­ja­kois­ta.

Humphrey Peters ojensi Hollolan kirkkoherra Timo Huttuselle lahjaksi puisen ristin. Kuva: Markus Luukkonen

Humphrey Peters ojensi Hollolan kirkkoherra Timo Huttuselle lahjaksi puisen ristin. Kuva: Markus Luukkonen

Markus Luukkonen

Lue lisää aiheesta