Käkisalmen tyttö Raija Nissinen Herran kukkarossa: "Olen kokenut aina, että minun pitää vain heittäytyä ja luottaa, että vesi kantaa"
Raija Nissisen elämän räsymatossa on omat raitansa niin onnelle kuin onnettomuudellekin. Kaiken pohjana ovat luottamuksen ja toivon värit. Heinolassa hän tuli tunnetuksi kristillisen kirjakaupan pitäjänä.
Olenkohan minä nyt taivaassa, ihmetteli pieni Raija, kun härkävaunun ovet aukenivat ja kirkas valo tulvi hämärään vaunuun. Junan kyydissä oli Karjalan evakoita.
Ei oltu taivaassa. Oltiin Heinolan rautatieasemalla. Vuosi oli 1945, ja Käkisalmessa syntynyt Raija-tyttö oli alle kolme vuotta vanha.
Laiturilla seissyt sotilas nosti paljasjalkaisen Raijan uuteen kotikaupunkiin. Vaikka tyttö ei tietenkään osannut vielä lukea, hän huomasi, että varastomakasiinin seinässä oli kolme isoa kirjainta: L, O ja K. Lahden osuuskauppa. Kirjaimet piirtyivät mieleen, ja ne samat kirjaimet ovat makasiinin seinässä vielä tänäkin päivänä.
– Näen ne aina, kun ajan aseman ohi, sanoo heinolalainen Raija Nissinen, 80.
Olenkohan minä nyt taivaassa? Kysymys tulee mieleen, kun kesäisenä päivänä astuu Nissisen rivitalokodin takapihalle. Pikku puutarhassa kukkivat lemmikit, esikot, vuorikaunokit, kurjenpolvet ja lukuisat muut. Pionissa on ainakin kolmekymmentä nuppua. Terassilla kukoistavat petuniat, orvokit ja miljoonakellot. Pieni suihkulähde solisee. Paratiisia tämä muistuttaa. Paratiisin emäntä on nurmella paljain jaloin, kuinkas muuten. Hän esittelee, miten puutarhan perällä on pieni veräjä ja sen päällä kana ja kukko. Ne ovat yhtä kuin Raija ja Onni.
– Kun me oltiin kohdattu ja mentiin ensi kertaa yhdessä tansseihin Kuortin Kisahallille, ensimmäinen tanssimme oli Vanhan veräjän luona, Nissinen muistelee.
Onni kuoli seitsemän vuotta sitten eikä ehtinyt asua tässä paratiisissa, vaikka muuttoa oli suunniteltu yhdessä.
– Lupasin Onnille, että hoidan tämän pihan. Minähän olen täällä kuin Herran kukkarossa.
Onnin kuolema näkyy mustana raitana räsymatossa, jonka Nissinen kutoi muutama vuosi sitten Kudottu elämä -kulttuurihankkeen yhteydessä. Rullaamme värikkään maton auki ja katselemme. Monenkirjavaan mattoon on kudottu Nissisen koko elämä. Lapset ja lastenlapset, kihlasormukset ja kuolemat, työttömyydet ja uudet alut, onnet ja onnettomuudet, kaikelle omat raitansa. Tosin se, mikä voi päältä katsoen näyttää onnettomuudelta, ei Nissisen mielestä välttämättä sitä olekaan.
– En muista, että olisin koskaan niistä Jumalalle kapinoinut. Olen kyllä kysellyt, että miksi. Ei se vastaus sillä hetkellä tule. Sen ymmärtää sitten joskus myöhemmin, hän sanoo.
Maton alkupäässä on heleää sinistä, Ostamojärven aaltoja ja laajaa Laatokkaa. Sieltä elämä alkoi, Käkisalmen Ostamon kylästä. Laatokansininen vaihtui kuitenkin pian Heinolan läpi virtaavan Kymen väreilyihin, kun Neuvostoliitto muovaili perheen kohtalon uusiksi. ”Molotohvi vei meiltä maat”, puuskahti Raijan biologinen äiti Hilja, kun perhe oli asettunut aiempaa pienemmälle maatilkulle Heinolaan, Käkikadulle. Katu oli saanut nimensä Käkisalmen evakoista, joita saapui Heinolaan runsain määrin.
Sodan tragediasta huolimatta varhaislapsuuden aika näyttäytyy sävyiltään onnellisen lempeänä. Koteja rakennettiin kiihkeästi, niin myös Raija-tytön perheessä. Kahdessa vuodessa tontille oli päivätyön ohessa rakennettu pihamökki, talo sekä läävä, jossa majailivat lehmä ja possu.
Iltaisin töiden jälkeen Anton-isä söi nopeasti, pisti ”lupitupakan” huuleen ja painui puimaan juuri päättynyttä sotaa muiden Käkikadun miesten kanssa.
Äiti ajeli usein pyörällä kirkkoon tai hengelliseen telttakokoukseen ja otti Raijankin tarakalle mukaan. Vaikutteita lienee tarttunut, sillä noihin aikoihin viisi- tai kuusivuotias Raija piti ensimmäisen saarnansa. Se olikin ikimuistoinen.
Naapuruston lapsikatras oli pohtinut, mitä seuraavaksi leikittäisiin, jolloin Raija-tyttö oli ehdottanut: ”Pidetään kokous!”
Tuumasta toimeen. Tyhjältä tontilta löytyi laatikko puhujanpöntöksi, ja nuori seurakunta istuutui rinteeseen kuulijoiksi. Raija saarnasi palavasti laatikon päältä.
– Ei siinä puheessani mitään järjellistä ollut. Loppuun päätin sanoa jotain erityisen hienoa. Nostin kädet pystyyn ja huusin: ”Paskaaks me välitämme, Jumalaa me rakastamme, hallelujaa!”, Nissinen kertoo ja nauraa vedet silmissä.
Saarna olisi ehkä painunut unholaan, ellei naapuruston asukas Pentti Laukkanen olisi juuri silloin pyöräillyt ohi ja huvittunut suuresti kuulemastaan.
Näin perästäpäin Raija Nissinen ajattelee, että lapsen saarnaan taisi olla piilotettuna oivallus.
– Sen sanomahan on, että meidän ei tarvitse huolehtia eikä murehtia mistään. Voimme luottaa siihen, että meistä pidetään huolta, hän sanoo.
Uskon ja luottamuksen elementti on ollut Nissisessä jotenkin sisäänrakennettuna varhaislapsuudesta asti. Hän arvelee, että se juurtui sisimpään biologisen äidin perintönä huolimatta siitä, että elämän mattoon tuli synkkä raita talvella 1950. Hilja-äiti kuoli kohtusyöpään.
– Kesästä 1948 asti minä olin ymmärtänyt, että äiti kuolee. Hän kertoi minulle, että hän menee taivaan kotiin ja vilkuttaa sieltä tähtenä minulle.
Nissinen on silti sitä mieltä, että syntyi onnellisten tähtien alla:
– Minusta on aina pidetty huolta tässä maailmassa.
Hilja oli tainnut aavistaa, ettei Antonista olisi lapsikatraan kaitsijaksi. Vain toinen pikkuveljistä jäi isän kanssa asumaan, ja perhe hajosi pian kuin akanat tuuleen. Adoptiovanhemmat Juho ja Tyyne Rouhiainen tulivat hakemaan Raijan uuteen kotiin hautajaisten jälkeisenä päivänä. Hyvät vanhemmat heistä tulikin. He huolehtivat kauaskantoisesti myös siitä, että Raija sai osuutensa äidin perinnöstä. Osakkeeseen sijoitetulla perintörahalla oli tärkeä rooli myöhemmässä elämänvaiheessa, kuten pian saamme tietää.
Räsymaton hempeänväriseen nuoruusvaiheeseen ilmaantui kaksi kullanväristä raitaa, kihlat ja avioliitto. Milloin onni astui elämään Onnin muodossa?
– Pitääkö minun sanoa sinulle päivä ja kellonaikakin, kysyy Nissinen, jolta päiväykset napsahtavat kuin apteekin hyllyltä.
Päivä oli 18.5.1962. Kello oli mahdollisesti 19, paikkana leikkikentän laita Konnisaarentiellä. Nissinen muistelee, että ”potkiskeli kiviä” kaverinsa Leenan kanssa, kun tietä pitkin lähestyi hitaasti Skoda. Kyydissä oli Onni Nissinen, joka oli muuttanut Heinolaan Tampellan tehdasta rakentamaan.
– Mihkäs tytöt on menossa, autosta tiedusteltiin.
Varsin pian oli selvää, että Raija oli menossa ainakin tansseihin Kisahallille ja sitä myötä kihloihin ja naimisiin, vaikka Juho-isä ei antanut lupaa.
– Mentiin silti.
Elämän räsymatossa seurasivat kiireiset ”punaiset vuodet”, jolloin saatiin tytär ja poika ja muutettiin asunnosta toiseen ja tehtiin kovasti työtä.
Nissinen oli alkanut pohdiskella itsekseen, mitä uskominen oikeastaan käytännössä merkitsee. Olennaista tuntui olevan toivon ja luottamuksen läsnäolo elämässä.
– Lapsenuskon olin saanut jo äidiltä. Mutta vahvistus sille, että Jumala on olemassa, tuli minulle 1970-luvulla kirjojen välityksellä, hän kertoo.
Erityinen teos hänelle oli saarnaaja Kathryn Kuhlmanin kirja Jumalalle on kaikki mahdollista. Siinä oli tarinoita ihmisistä, jotka olivat uskaltaneet heittäytyä luottamuksen varaan.
1970-luvulla tapahtui asia, jota Nissinen pitää omalla kohdallaan osoituksena taivaallisesta rakkaudesta.
Onni oli sitä mieltä, että kaksi lasta saa riittää, mutta itsepäinen vaimo rukoili salaa vielä yhtä pienokaista. Hän alkoikin odottaa, ja vatsassa myllersi niin, että odottavasta äidistä tuntui kuin siellä olisi vähintään mustekala. Kun pojan synnyttyä kätilö hihkaisi, että ”täältähän tulee vielä toinen”, Nissinen ei varsinaisesti yllättynyt. Hän ei ollut puhunut muille aavistuksistaan, mutta hänellä oli ollut tunne, että tulossa oli jymypaukku. Yllätyspoika oli pysynyt kätkössä kätilöiltäkin.
– Sain kaksin verroin enemmän kuin olin pyytänyt!
Nissinen tuumaili, että muidenkin ihmisten uskoa ja luottamusta olisi hyvä jotenkin vahvistaa, mutta railakkaasta ensisaarnastaan huolimatta hän ei ole ollenkaan sitä tyyppiä, joka tuputtaa uskoaan muille. Kaupungissa pitäisi olla kristillinen kirjakauppa, hän visioi. Kukaan ei vain ollut kiinnostunut sitä perustamaan.
Kun Nissinen 48-vuotiaana sai havaita tien nousseen työelämässä täysin pystyyn, mieleen juolahti, että olisikohan kirjakauppavisio tarkoitettu kuitenkin hänen itsensä toteutettavaksi. Teknologian kehitys ja 1990-luvun lama varmistivat, ettei työ Posti-Telellä enää ollut mitenkään mahdollista. Kännykät tekivät tuloaan, telemyymälöitä lakkautettiin ja väkeä vähennettiin. Riittävän monta nöyryyttävää käännettä koettuaan Nissinen päätti, että nyt olisi kirjakaupan aika. Yrityksen perustamiseen tarvittavan lainan takeena oli äidin perintö. Viisikymppinen nainen hyppäsi pystymetsästä yrittäjäksi keskellä lamaa.
Yksi asia oli Nissisen mielestä ehdottoman varma: kristillisen kirjakaupan nimi ei saanut olla ”kristillinen kirjakauppa”, sillä se olisi suotta karsinut asiakaskuntaa. Sen sijaan kaupan nimeksi tuli Postilla-Puoti, ja sieltä sai hengenravinnon ohella ostaa myös lahjatavaroita, kortteja ja musiikkia. Nissinen piti puotia 22 vuotta. Tuo ajanjakso näyttäytyy räsymatossa onnellisen vihreänä, merkityksellisenä aikana.
– Rakastin asiakkaita yli kaiken, Nissinen sanoo.
Suljettuaan puodin hän sai vajaat kolme yhteistä eläkevuotta Onninsa kanssa. Sitten koitti mustan raidan vuoro. Onni lähti edeltä kohti kimaltavaa sinerrystä, joka kuultaa elämän räsymaton loppupäässä.
– Sain pitää häntä kädestä aivan loppuun asti, Nissinen sanoo.
Muutto uuteen kotiin järjestyi Onnin kuoleman jälkeen tavalla, joka tuntuu olevan luontaista Käkisalmen tytölle: sähäkästi.
Uusi koti oli katsottuna, mutta edellistä ei oltu vielä saatu kaupaksi.
– Onni ei olisi ikinä ottanut lainaa ennen kuin edellinen on myyty, Nissinen naureskelee.
Hän sen sijaan marssi pankkiin välirahoitusta kysymään, ja ihmettelee vielä tänäkin päivän, miten helposti kaikki meni. ”Kyllä se järjestyy”, lupasi pankinjohtaja heti ja kysyi vasta sitten: ”Anteeksi, mikä rouvan nimi olikaan?”
– Olen kokenut aina, että minun pitää vain heittäytyä ja luottaa, että vesi kantaa, Nissinen sanoo.
Jutellessa päivä on ehtinyt pitkälle. Auringonvalo pikku paratiisin yllä on vaihtunut kuumottavasta lempeäksi. Elämän räsymatossa elellään sitä kohtaa, jossa iltarusko rusottaa kauneimmillaan. Paratiisin emäntä katselee kukoistavaa tarhaansa:
– Toivon, että saan elää vielä monia vuosia täällä. Järki päässä, jalat maassa, usko taskussa.
Raija Nissisen elämänvaiheita kuvaava räsymatto on mukana Suomen käsityön museon näyttelyssä Kudelma – käsityömuistoja ja karjalaisuutta 27.6.–20.8.2023.
Sähäkkä käsityötaituri
Raija Nissinen (synt. Ruuskanen, os. Rouhiainen) syntyi Käkisalmen Ostamon kylässä vuonna 1943 ja joutui lähtemään perheensä kanssa evakkomatkalle puolitoistavuotiaana. Perhe päätyi Alavuden kautta Heinolaan vuonna 1945. Nissisen perheeseen kuuluvat neljä lasta ja viisi lastenlasta.
Nissinen perusti 1990-luvulla Heinolaan kristillisen kirjakaupan, Postilla-Puodin. Hänet tunnetaan myös taidokkaana käsityöntekijänä, joka hallitsee niin ompelun, neuleen, virkkauksen, kirjonnan kuin kudonnankin. Oppinsa hän sai erityisesti adoptioäidiltään. Seuraavassa käsityöpoimintoja elämän varrelta:
1 ”1960-luvulla neuloin miehelleni Onnille norjalaisvillapaidan, jossa oli maanläheiset värit. Sitä hän käytti koko elämänsä ajan. Onnin kuoleman jälkeen paidan sai poikamme Onni-Pekka.”
2 ”Vuosina 1981–82 tein kansalaisopistossa itselleni Käkisalmen kansallispuvun, hamekankaankin kudoin itse. Puvussa on musta, pliseerattu hame, punaista verkaa helmassa ja hartuuksissa sekä ristipistoja ja pitsiä essussa.”
3 ”Läpi elämän olen tehnyt suuria määriä kirjosukkia ja -lapasia. Viime talvena neuloin kymmenen islantilais- ja norjalaisvillapaitaa lahjoiksi läheisille.”
4 ”Ison lohenpunaisen pöytäliinan virkkasin Postilla-Puodissa 2000-luvun taitteessa. Puodissakin mukanani oli usein käsityö.”