Reetta Kalteenmäki ja Tuija Karvonen iloitsevat siitä, että terapia ei ole nykypäivänä enää tabu. ”Erityisesti nuoret ovat terapiamyönteisiä ja tulevat hakemaan apua jo parisuhteensa alkumetreillä.” Kuva Jani Mahkonen.
Jani Mahkonen
Itkuvapaa huone - perheneuvojan huoneessa kaikki tunteet saavat näkyä
Lahdessa juhlitaan perheneuvonnan 75-vuotista historiaa. Valtakunnallisesti kirkon perheneuvonta täyttää 80 vuotta.
Perheneuvoja Tuija Karvosen työhuoneessa on leveä sohva, jonka edessä olevalla pöydällä on pino nenäliinoja. Ovat kuulemma vapaasti siitä käytettävissä.
– Tämä on itkuvapaa huone, jossa kaikenlaiset tunteet saavat näkyä, Karvonen tarkentaa.
Ja kyllähän perheneuvojan huoneessa itketään, kun asiakkaat – erilaiset pariskunnat – purkavat leveällä sohvalla perhearkensa, parisuhteensa ja yleisesti koko elämänsä tilanteita ja kipupisteitä. Toki tunteita vilisee laidasta laitaan; yhtä lailla vastaanotoilla koetaan myös yhteisymmärrystä, helpotusta, kiitollisuutta ja iloa.
– Asiakkaat usein sanovat, ettei kiireisessä arjessa löydy aikaa puhumiselle ja tämä huone on monelle se ainoa paikka, jossa parisuhteen keskusteluja käydään. Täällä on myös turvallista puhua, sillä tilanteet eivät eskaloidu riidaksi, kun paikalla on myös terapeutti, Karvonen kertoo.
Kirkon perheneuvonta täyttää tässä kuussa 80 vuotta. Toiminta alkoi, kun tamperelainen pastori Matti Joensuu ohjeisti Aamulehdessä sodan runtelemia aviopareja tulemaan avioliittoneuvontaan sen sijaan, että he ottaisivat avioeron. Lahdessa juhlitaan tänä vuonna toiminnan 75-vuotista historiaa. Kiitos valistuneiden pappien, oli Lahden seurakunta etujoukoissa aloittamassa työtä perheiden parissa. Lahdessa toimittiin aluksi yhdessä Väestöliiton ja A-klinikan kanssa, nykyisin seurakunnan perheneuvonnalla on yhteistoimintasopimus hyvinvointialueen kanssa.
Kasvatuksen ja perheasioiden johtaja Reetta Kalteenmäki sanoo, että toiminnan kärki, joka alkuaikoina oli avioliittojen pelastaminen ja avioerojen ehkäiseminen, on nykypäivän yhteiskunnassa jo toinen.
– Emme enää keskity pelkästään pelastamaan liittoja. Jos perheneuvontaan tulee pari, joka miettii eroa, keskustelemme tästä avoimesti yhdessä ja tarvittaessa autamme hyvään eroon, jos pari siihen lopulta päätyy, Kalteenmäki sanoo.
Myös perheneuvonnan kohderyhmä on laajentunut: avioparien lisäksi apu kohdistuu yhtä lailla nykypäivänä avopareille, seurusteleville, eri osoitteissa asuville, sateenkaaripareille tai monisuhteisessa liitossa eläville. Karvonen sanoo, että ongelmat ja kriisit ovat samoja, olkoon parisuhteen malli mikä tahansa.
– Asiakkaat hakevat apua lasten kasvatukseen tai rahan käyttöön liittyviin kysymyksiin, uskottomuuteen, parisuhdeväkivaltaan tai perheessä oleviin päihdeongelmiin, hän listaa.
Yleisin syy, miksi perheneuvojan vastaanotolle tullaan, liittyy vuorovaikutukseen.
– Tunnetason keskustelut ovat monissa parisuhteissa vaikeita. Silloin on hyvä aloittaa perusteista ja opetella nimeämään itsessä herääviä tunteita. Täällä vastaanotolla niitä yhdessä harjoittelemme.
Karvonen on tehnyt töitä perheiden parissa yli 40 vuotta. Hän iloitsee siitä, että nykyisin terapiaan tuleminen ei ole enää mikään tabu. Nykypäivän ilmiö on se, että vasta yhteiselon alkumetreillä olevat nuoret parit tulevat terapiaan ja ovat valmiita työstämään parisuhdettaan yhdessä eteenpäin.
– He tulevat hakemaan ohjeita siihen, miten hyvää parisuhdetta rakennetaan heti sen alkumetreiltä. Tämä on hienoa, sillä juuri silloinhan apua ja tietoa suhteen kehittymisestä ja sen vaiheista tarvitaan. Vaikka puhuminen tunteista saattaa olla vaikeaa, ovat nuoret parit terapiamyönteisiä ja avoimia ottamaan apua vastaan, Karvonen kertoo.
Kun kyseessä on kirkon perheneuvonta, voisi kuvitella, että ilmaista palvelua tarjotaan vain kirkkoon kuuluville. Lisäksi voisi ajatella, että neuvontaan liittyisi myös hengellinen näkökulma. Nämä ovat sitkeitä, mutta vääriä ennakkokäsityksiä, sanoo Kalteenmäki. Kirkkoon kuulumista ei kysellä, eikä sitä edellytetä.
– Emme valitse asiakkaita sen mukaan, kuuluuko kirkkoon vai ei, emmekä tuputa hengellistä näkökulmaa. Mutta toisaalta sekin on hyvä muistaa, että kirkon perheneuvonnan työntekijöillä on valmius keskustella myös uskontoon liittyvistä asioista, mikäli asiakas sitä toivoo, Kalteenmäki summaa.
Lahden perheasiain neuvottelukeskus kutsuu Marian Kammariin 19.11. Kuusi tarinaa suhteista on konsertti, jossa Konsta Hietanen ja Miikka Kallio pukevat musiikiksi paikallisten ihmisten kertomia tarinoita. Ovet avautuvat klo 17.30, ohjelma klo 18–19.30. Ohjelman ajaksi on järjestetty lastenhoito. Tilaisuus on avoin kaikille, ei vain pariskunnille.