"Välillä mietin, pelattiinko liian varman päälle" – lahtelaisnuorten riparikokemukset hyviä koronasta huolimatta
Lahdessa suurin osa rippikouluikäisistä pystyi käymään rippikoulun koronasta huolimatta alkuperäisen suunnitelman mukaan.
– Kesä meni paremmin kuin uskalsin toivoa. Koko Suomessa rippileireillä oli tietääkseeni vain yksi koronatapaus, kertoo Lahden seurakuntayhtymän kasvatustyön teologi Reetta Kalteenmäki.
Seurakuntayhtymän ulkomaan rippileirit siirrettiin kotimaahan koronatilanteen ja matkustusrajoitusten takia. Kesän Lapin-leirit pidettiin Etelä-Suomessa.
– Jos leireillä olisi ilmennyt koronaa, olisi asiaan ollut helpompi reagoida, kun ollaan lähempänä kotia, Kalteenmäki perustelee.
Jälkeenpäin voi pohtia, olisiko Lapin-riparit kuitenkin voitu järjestää Lapissa.
– Päätökset tehtiin hyvissä ajoin käytettävissä olevilla tiedoilla. Välillä mietin, pelattiinko liian varman päälle, mutta turvallisuus on meille tärkeintä, hän sanoo.
Katso video!Rippikoulut järjestettiin Suomen hallituksen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL), Aluehallintoviraston (AVI) sekä Kirkkohallituksen ohjeiden ja määräysten mukaan. Piispat antoivat seurakunnille ohjeistuksen aloittaa yön yli kestävät leirit vasta juhannukselta, jotta poikkeusolojen leiritoimintaa ehdittiin valmistella riittävästi.
Rippikoululeirit ja päivärippikoulut toteutettiin niin, ettei rippikouluryhmä joutunut kosketuksiin siihen kuulumattomien henkilöiden kanssa. Henkilöstö pidettiin samana koko leirin ajan. Hyvää käsihygieniaa ja riittäviä turvavälejä painotettiin.
– Leirioloissa turvavälejä on mahdotonta joka hetki pitää, vaikka henkilökunta tekisi kaikkensa, Kalteenmäki huomauttaa.
Kuljetuksia ja leirikeskuksiin saapumisia porrastettiin eikä vierailupäiviä järjestetty. Kalteenmäki uskoo, etteivät rajoitukset pilanneet nuorten leirikokemusta.
– Poikkeustoimilla tai leirien siirroillakaan siihen tuskin on vaikutusta, vaikka leiripaikan vaihtuminen on aiheuttanut myös pettymyksiä. Onnistuneeseen leirikokemukseen vaikuttaa kuitenkin eniten seura.
Upilan trikkiriparille heinäkuun lopulla osallistuneet Minja Kainulainen ja Sini Kilpinen ovat rippipappinsa kanssa samoilla linjoilla.
– Varsinkin hygieniaan kiinnitettiin huomiota. Käsidesiä tarjottiin joka paikassa. Tärkeintä riparilla on porukka. Meillä oli sikahyvä porukkahenki, Kilpinen sanoo.
– Porukan yhteishenki kehittyi koko ajan. Sitä ei korona päässyt pilaamaan, komppaa Kainulainen.
Ani harva ikäluokasta jätti rippileirin Lahdessa koronan takia käymättä.
– Muutamat vaihtoivat rippileirin päivärippikouluun, Kalteenmäki toteaa.
Vuoden 2021 rippikouluun ilmoittaudutaan Lahdessa 24.9.–7.10. Reetta Kalteenmäki kannustaa hakemaan leirille kuin koronaa ei olisikaan, vaikka ymmärtää, että tilanne mietityttää.
– Suunnittelemme leirejä normaalisti, mutta samalla varasuunnitelmia tehden. Olemme toiveikkaita, että pystymme tekemään asioita, kuten ennenkin. Seuraamme tietysti tarkasti koronatilanteen kehittymistä.
Lahden seurakuntien rippikouluihin osallistuu tänä vuonna noin 900 nuorta. Seuraava ikäluokka on sen verran suurempi, että leirin määrä kasvaa ensi vuonna yhdellä.
– Erikoisleirien kysyntä on ollut kasvussa ja yksi Lapin-leiri tulee lisää, Kalteenmäki sanoo.
Siihenkin on varauduttu, että leirejä joudutaan siirtämään tai jopa perumaan.
– Ulkomaan leirit ovat suurimmassa vaarassa, jos koronatilanne menee pahemmaksi. Jos leirejä joudutaan perumaan, leirit järjestetään kotimaassa. Lapin-leirien peruuntumis- tai siirtämisriski on jo paljon pienempi.
Lahden seurakuntien vuoden ensimmäiset rippileirit on määrä järjestää Lapissa koulujen talvilomaviikolla.
Siikaniemessä 2.-4.10.2020 järjestettävän aikuisten rippikoululeirin ilmoittautuminen päättyy 20.9. Leirillä voi suorittaa aikuisrippikoulun tai verestää vanhoja riparioppeja.