Lahdessa tarjotaan aikuisille suunnattua Walk in -terapiaa ensimmäisenä Suomessa
Oskari Jurvanen sanoo, että aikuisille suunnattu Walk in -terapia on otettu hyvin vastaan. Asiakkaita on riittänyt heti ensimmäisestä päivästä lähtien. Kuva: Jani Mahkonen
Maaliskuun puolivälissä käynnistyi Trion palvelutorilla työikäisille yli 30-vuotiaille aikuisille suunnattu Walk -in terapia. Nuorilla konsepti on ollut käytössä kahden vuoden ajan ja sitä on tarjottu ympäri Suomen, mutta nyt Lahdessa kohderyhmäksi on nostettu myös aikuiset – ensimmäistä kertaa koko Suomessa. Seurakuntien diakoniatyöntekijä Oskari Jurvanen sanoo, muutaman viikon Walk in -kokemuksella, että terapian kohdentaminen aikuisille on kannattanut.
– Ihmiset tietävät jo, mitä Walk in -terapia on, joten kynnys tulla on matala. Asiakkaita on ollut heti ensimmäisestä päivästä lähtien, Jurvanen kertoo.
Suoraan suomennettuna Walk in -terapia tarkoittaa terapiaa, jonne voi vain kävellä sisään. Ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon eikä varata aikaa – ei edes kertoa nimeään, jos ei halua. Vastassa ovat koulutetut terapeutit, Lahdessa samalla kertaa aina kolme terapeuttia kerrallaan.
– Toimimme niin, että terapiaan voi osallistua täysin anonyymisti. Kävijöiden tietoja emme tallenna minnekään, Jurvanen tarkentaa.
Syyt terapian tarpeeseen ovat moninaiset, mutta tällä hetkellä työikäisiä kuormittavat erityisesti taloudelliset paineet ja huoli pärjäämisestä. Jurvanen kertoo, että työikäisille terapian kohdentaminen on tärkeää, sillä juuri he jäävät usein mielenterveyspalveluiden ulkopuolelle, kun ne on usein suunnattu lapsiperheille, nuorille tai ikäihmisille.
Walk in -terapiassa sovelletaan ratkaisukeskeistä lyhytterapiaa. Se auttaa ongelmatilanteisiin jo lyhyen kohtaamisen aikana. Walk in -terapia on myös kertaterapiaa, eli periaatteena on, että jo yksi käynti tuo helpotusta asiakkaan ongelmaan.
Ratkaisukeskeisyys ei kuitenkaan tarkoita sitä, että terapeutit antaisivat valmiita ohjeita tai ratkaisuja asiakkaiden ongelmiin.
– Enemmän sen on sitä, että kuuntelemme asiakkaan kuvausta toivotusta elämästä, jonka jälkeen mietimme yhdessä, miten tavoitteeseen voi päästä. Rakennamme ikään kuin siltaa toivotun tulevaisuuden ja nykyhetken välille.
Entä kuinka suuri ongelman pitää olla, että terapiaan voi tulla? Jurvanen antaa vastaukseksi yksinkertaisen neuvon:
– Jos joku asia vaivaa mieltä, silloin kannattaa tulla terapiaan. Mikään asia ei ole liian pieni yhdessä pohdittavaksi. Yksikin kerta voi auttaa jo paljon ja me osaamme ohjata eteenpäin, jos tuntuu siltä, että lyhytterapiasta ei ole riittävästi apua, hän muistuttaa.
Walk in -terapia on maksutonta kertaterapiaa. Sitä tarjotaan Kauppakeskus Trion toisessa kerroksessa Palvelutorilla, tiistaisin kello 16–19. Saavu paikalle kello 18 mennessä.