Lahden seurakuntien toiminnan organisointia koskeva selvitys valmistuu tammikuussa – "Keskustelutarve seurakuntarakenteesta on kasvanut"
Vaalikoneessa seurakuntavaaliehdokkaat ottivat kantaa väitteeseen: Tarvitaan viisi paikallisseurakuntaa, jotta hengellistä työtä voidaan toteuttaa Lahdessa parhaalla mahdollisella tavalla. Kuva: STT/Katja Määttä
STT
Keskustelu tarpeesta muuttaa Lahden seurakuntarakennetta on kasvanut tällä vaalikaudella.
– Se on noussut esille muun muassa kiinteistösuunnitelman yhteydessä, koronapandemian ja Ukrainan sodan talousvaikutusten vuoksi sekä kiihtyvän jäsenkadon vuoksi, kertoo hallintojohtaja Pasi Mäkelä.
Alustava selvitys toiminnan uudelleen organisoinnista on juuri alkanut, ja se tuodaan tiedoksi yhteiselle kirkkoneuvostolle tänään torstaina.
– Selvityksessä lähdetään liikkeelle seurakunnallisen työn ja toiminnan organisoinnista sekä sen haasteista nyt ja tulevaisuudessa, kun resurssit heikkenevät vääjäämättä, Mäkelä kertoo.
Selvitystyön tekee Kirkkopalvelut ry:n kehittämiskonsultti Sami Lahtiluoma, ja se valmistuu tammikuussa 2023. Uusille luottamushenkilöille tulokset esitellään heti vaalikauden aluksi.
Lisäksi yhtymässä aloitettiin syksyllä ”yhteisellä tiedolla johtamisen prosessi”, jossa luodaan luottamushenkilöiden ja työntekijöiden yhteinen tilannekuva yhtymän ja seurakuntien toimintakyvystä nyt ja tulevaisuudessa.
Hallintorakenne, organisoituminen ja tukitoiminnot palvelevat toimintaa, ja ne voidaan järjestää monella tavalla.
– On oletettavaa, että alustavan selvityksen perusteella löydettävät linjat sisältävät elementtejä sekä nykyisellä työn organisointitavalla jatkamisesta että merkittävästä työn organisoinnin virtaviivaistamisesta, Mäkelä sanoo.
Yhtymän purkaminen tai seurakuntien yhdistäminen on yksi vaihtoehdoista. Muita ovat esimerkiksi vapaaehtoisen yhteistyön lisääminen, kaikkien virkojen ja tehtävien siirtäminen yhtymälle sekä yhteisten työmuotojen lisääminen.
Mäkelän mukaan alustavasta selvityksestä on tarkoitus edetä päättämään, mitä kehitys- ja toimenpidelinjoja selvitetään tarkemmin, ja jatkaa määrätietoisesti kohti päätöksiä.
Seurakuntayhtymän sisällä aloiteoikeus seurakuntajaon muuttamiseksi on seurakuntien seurakuntaneuvostoilla.