"Ei tarvitse riisua naulakkoon omaa identiteettiään" – kirkko haluaa olla kasvatuskumppanina kouluissa ja päiväkodeissa
Lahdessa syksyn aloituskoulukirkot hoidetaan perinteisesti Koulukiertuebändin voimin. Tänä vuonna bändi teki kouluissa 30 keikkaa. Kuva Renkomäen koulusta. Kuva: Jani Mahkonen
Jani Mahkonen
Kotien, sivistystoimen ja kirkon yhteistyö on herättänyt viime vuosina polemiikkia, ja julkisuudessa on ollut varsinkin Suvivirteen liittyvä keskustelu. Perustuslakivaliokunta tosin linjasi jo vuonna 2014, että Suvivirsi tai Enkeli taivaan ei tee koulun juhlasta uskonnollista, eikä niiden laulamiselle ole estettä kaikille yhteisessä juhlassa.
Nuoret ovat avoimia eri katsomuksille. Vaikka vuoden 2023 Nuorisobarometrin mukaan nuorista vain hieman yli viidennes määritteli itsensä uskonnolliseksi, enemmistö hyväksyi uskonnon ja muiden katsomusten näkymisen oppilaitoksissa. Vain joka kahdeksas nuori on sitä mieltä, ettei uskonto saisi näkyä lainkaan.
Aiheesta keskusteltiin vilkkaasti myös 28. syyskuuta Lahden Sibeliustalossa järjestetyssä Hyvin sanottu -keskustelutapahtumassa.
Jos koulussa järjestetään uskonnollinen tilaisuus, koulu on velvollinen järjestämään vaihtoehtoisen tunnustuksettoman tilaisuuden. Yhteisten tilaisuuksien järjestämistä sekä niihin liittyvien katsomusten yhteensovittamista kuvailtiin jopa "tärinäkokemukseksi".
Rehtorien, opettajien, seurakuntien ja oppilaiden yhteisessä keskustelussa todettiin, että haasteet eivät nouse lapsista tai nuorista, vaan koulun ja huoltajien yhteistyöstä. Myös työntekijöiden vakaumus voi olla piilotekijänä vaikuttamassa koulun ja kirkon suhteisiin.
Perusopetusikäisen lapsen osallistumisesta päättää huoltaja.
– Kaikki lähtee perustuslaista, että ei tarvitse osallistua uskonnon harjoittamiseen omantuntonsa vastaisesti. Meidän koulussamme islamin opiskelijat osallistuvat enimmäkseen vaihtoehtotilaisuuteen, mutta jonkin verran heitä on ollut mukana myös tunnustuksellisissa tilaisuuksissa. Luterilaisen ja ortodoksisen uskonnon opiskelijat valitsevat useimmiten tunnustuksellisen tilaisuuden ja elämänkatsomustiedon opiskelijat vaihtoehtoisen, mutta joitakin poikkeuksiakin on. Uskonnolliset tilaisuudet ja katsomusopetus eivät liity toisiinsa, joten kuka tahansa voi valita vapaasti, kertoo Kasakkamäen koulun rehtori Jukka Hautaniemi.
Luottamus ja avoin viestintä ovat avainasemassa. Koulut tarvitsevat etukäteen tiedon uskonnollisten tilaisuuksien sisällöstä, jotta ne voivat järjestää tasavertaisen rinnakkaisen ohjelman.
Kirkko haluaa olla kasvatuskumppanina mukana koulujen ja päiväkotien arjessa. Kirkkohallitus on laatinut tätä varten Kumppanuuden korit, jotka tarjoavat rakenteen sivistystoimen ja seurakunnan yhteistyöhön. Koreja on neljä: yleissivistävä opetus, perinteiset juhlat, uskonnolliset tilaisuudet sekä kasvun ja hyvinvoinnin tuki.
Asiantuntija Tuula Vinko Kirkkohallituksesta pitää tavoitteena, että koulu voisi olla paikka, jossa "ei tarvitse riisua naulakkoon omaa identiteettiään".
– Toivoisin, että koulusta ei pyrittäisi tekemään neutraalia tilaa, vaan sellainen, jossa jokainen voisi olla sellainen kuin on. Esimerkiksi joulusta voisi kertoa keskustellen, että mitä se sisältää ja mitä se kenellekin merkitsee.
Vinko arvioi, että vastustuksessa voi olla kyse myös valtasuhteista.
– Ymmärrän, ettei evankelisluterilaisella kirkolla voi olla enää monopolia näissä kysymyksissä. Meidän täytyy ajatella ekumeenisemmin ja käydä vuoropuhelua muilla tavalla ajattelevien kanssa. Siitä se yhteiskuntarauhakin viime kädessä syntyy.