Sana sinulle: Kohti adventtia, kohti pelastusta
Kirkkovuoden viimeiset viikot ja niiden jälkeen alkava adventtiaika puhuvat viimeisten aikojen tapahtumista ja Kristuksen tulemisesta Pelastajana. Joidenkin mielestä tosin ihmiset eivät tarvitse pelastusta, vaan ympäröivä yhteiskunta. Pelastus halutaan nähdä vain tämänpuoleisena asiana. Toki tämän elämän epäkohtia on syytä pyrkiä poistamaan.
Raamatun mukaan Kristuksen toista tulemista edeltävät viimeiset ajat, joita sävyttävät muun muassa sanomat sodista, nälänhädästä ja maanjäristyksistä, juutalaisiin kohdistuva vaino, väärät profeetat ja eksytykset (Matt. 24). Aikojen merkkejä voimme tarkkailla, mutta on hyvä muistaa, että Jumalan ajanlasku on toinen, mitä me ihmisinä ajattelemme. Tuhat vuotta voi olla Hänelle kuin yksi päivä ja päinvastoin.
Jeesus saapui aikanaan nöyränä Jerusalemiin aasilla ratsastaen. Ratsuna ei ollut sotilaiden ja hallitsijoiden käyttämä hevonen. Virsirunoilija tulkitsee: ”Nöyryys ja hiljaisuus on valtasi salaisuus” (Virsi 15). Jumalan Poikana Jeesuksella oli ja on edelleen kaikki valta taivaassa ja maan päällä. Hän ei käyttänyt eikä näyttänyt valtaansa siten kuin me ihmiset saatamme erehtyä tekemään omaa asemaamme korostaen muiden edessä. Ylpeys ei ollut Jeesuksen ominaisuus. Mitä voisimme oppia hänen nöyryydestään?
Jeesus oli ja on kuitenkin Kunnian Kuningas. Ihmisten saama kunnia on pientä Jumalan kunnian rinnalla. Aikojen lopussa Jumalan valta, voima ja kunnia tulevat erityisen näkyväksi, kun Kristus tulee tuomitsemaan elävät ja kuolleet. Kun Jumalan tilikirjat avataan, jokainen tuomitaan tekojen eli uskon tai epäuskon hedelmien mukaan. Pelastuminen iankaikkiseen elämään tapahtuu tässä ajassa, kun synnit saa anteeksi. Pelastus tai siitä osattomaksi jääminen todetaan viimeisellä tuomiolla. Siksi kirkkovuoden viimeiset pyhäpäivät muistuttavat valvomisen tärkeydestä ja siksi adventtiajan sanomaan kuuluu myös kehotus omakohtaiseen parannukseen eli kääntymykseen. Armovaltakunnan ovet ovat avoimena. Syntinsä tuntevalle kuuluu Jumalan armo ja anteeksiantamus.
Kirjoittaja on Hollolan seurakunnan kappalainen.