Päätoimittajalta: Avoin, uudistuva, lämmin ja turvallinen – kukapa ei haluaisi kuulua sellaiseen yhteisöön
Syksyllä 2020 julkaistu kirkon nelivuotiskertomus kohautti seurakuntien sisäpiiriä, ja nuorten aikuisten uskonnollisuudesta keskusteltiin loppuvuoden aikana vilkkaasti.
Luu ei ole loppuun kaluttu, päinvastoin, työ on vasta edessä. Niinpä pohdimme aihepiiriä kevään mittaan myös Kirkonseudussa useista eri näkökulmista.
Ongelma on siis se, että nuoret aikuiset identifioituvat paljon heikommin kristityiksi kuin heitä vanhemmat ikäpolvet. Suomalaisten uskonnollisuudessa on suuria eroja ikäluokkien välillä, ja ero on kasvamaan päin.
Tilanne on vielä siedettävä, mutta ajatellaanpa toimintaympäristöä esimerkiksi 30 vuoden kuluttua, jolloin ydinseurakuntaväestä huomattava osa on siirtynyt ajasta ikuisuuteen.
Samankaltaiset ongelmat koettelevat tietysti muitakin perinteisiä instituutioita. Poliittiset puolueet, nuorisoseurat, talkootoiminta, painetut lehdet, mäkihyppy ja talviurheilutapahtumat... On helppoa luetella joukko erilaisia elämänaloja, jotka ovat menettäneet suosiotaan. Missä nuoret aikuiset sitten ovat – mitä he kuluttavat ja mitä he harrastavat, jolleivät mitään edellä mainituista?
Kiinnostaako milleniaalia enää mikään, jota ei voi pyyhkäistä näkyviin ja näkymättömiin älypuhelimen ruudulta?
Kirkon sisältä voi saada erilaisia vastauksia ja ratkaisuja. Lahden seurakuntien nuoret teologit painottavat aitoja kohtaamisia ja laadukasta viestintää. Tulkaa kaikki -liike patistelee näyttöihin tasa-arvon puolesta. Kirkon sisällä vaikuttavat herätysliikkeet puolestaan ovat huolissaan, että lapsi menee pesuveden mukana ja että kirkon pitäisi pikemminkin tukeutua perinteiseen julistukseen.
Ongelmaa kannattaa myös palastella, eihän norsuakaan syödä yhdellä puraisulla. 18-vuotiaan tarpeet ja tapa katsoa maailmaa voivat olla aika erilaisia kuin kolmikymppisen. Kun nuori aikuinen perustaa perheen, seurakunta voi tulla uudella tavalla lähelle monipuolisella varhaiskasvatus- sekä kerho-, leiri- ja retkitoiminnallaan.
Varmaa on se, että muutos etenee. Norsunluutornit saavat tehdä tilaa erilaisia kohderyhmiä huomioivalle vuoropuhelulle.
Kysyimme syksyllä visuaalisen ilmeen uudistamisen yhteydessä toteutetussa kyselyssä, minkälainen haluaisit Lahden seurakuntayhtymän olevan tulevaisuudessa. 18–29-vuotiaiden vastauksissa toistuivat useimmiten sanat avoin, nuorekas ja rakastava. 30–49-vuotiailla eniten mainintoja saivat adjektiivit avoin, uudistuva, lämmin ja turvallinen.
Kukapa ei haluaisi kuulua sellaiseen yhteisöön.