Etelä-Suomen Sanomien päätoimittaja on pääsiäisenä viimeisen päälle pahis
Pyytämättä ja yllättäen. Aivan kuten "se kuuluisa" faksi ilmestyi vastaanottajalleen aikoinaan, aivan yhtä yllättäen tarjottiin Juudaksen roolia Markus Pirttijoelle Kärsimystie-katunäytelmästä.
Etelä-Suomen Sanomien päätoimittajana työskentelevä Pirttijoki oli ajatellut, ettei osallistuisi näytelmään kovin mittavasti, ihan työkiireidensä vuoksi. Projekti kuitenkin kiinnosti ja mukaan hän halusi, kunhan rooli olisi sellainen, että vähemmälläkin treenaamisella selviäisi.
Sellaisen roolin Pirttijoki ensin saikin; hänestä tuli yksi opetuslapsista. Sitten kävi niin, että Juudaksen rooli vapautui, ja siihen tarvittiin uusi näyttelijä.
– Petri [ohjaaja Petri Liski] soitti ja kysyi, kiinnostaisiko minua. Olin jo ensimmäisissä harjoituksissa huomioinut Juudaksen roolin ja se vaikutti kiehtovalta. Siksi vastasin Petrille, siltä istumalta, että kiinnostaa. Samalla päätin, että nyt sitten vaan löydetään kalenterista aikaa tälle projektille, Pirttijoki kertoo.
Juudaksen rooli ei toki ole päärooli, mutta varsin merkittävä rooli se Kärsimystie-näytelmässä on. Kun Juudas avaa suunsa, tapahtuu aina jotain käänteentekevää ja juonen kannalta ratkaisevaa.
– Sehän on viimeisen päälle pahiksen rooli. Juudaksen matka on melkoinen, ja tunnetasolla tässä roolissa liikutaan ihan laidasta toiseen laitaan.
Suhteellisen tuoreena lahtelaisena Pirttijoki kertoo olevansa vaikuttunut siitä, miten koko kaupunki tuntuu olevan jollain tavalla Kärsimystie-katunäytelmässä mukana. Näyttelijät ovat muodostaneet tiiviin yhteisön ja tunnelma harjoituksissa on hänen mukaansa leppoisan rento ja hauska. Uusia tuttavuuksia on syntynyt, ja onpa harjoituksissa ollut mukana ihan ihka elävä kukkokin. Myös Pirttijoen perhe innostui näytelmästä, ja nyt niin vaimo kuin poikakin ovat kokoonpanossa mukana.
– Tällaiset tapahtumat tuovat yhteisöllisyyttä koko kaupungille. Kärsimystie on osoitus siitä, että Lahdessa osataan ja halutaan tehdä yhteisiä juttuja.
Pirttijoelle näytteleminen on tuttua puuhaa, sillä teatterin lavalle hän nousi ensimmäisen kerran jo nuorena miehenä lapsuusmaisemissaan Kuhmossa. Siellä oli teatterikerho, jonka mukana yläaste-lukioikäinen nuorukainen kiersi esiintymässä. Myöhemmin hän esiintyi myös Kuhmon kesäteatterissa, kunnes elämä vei ja teatteriharrastus jäi. Come back tapahtuu nyt, pääsiäisenä, 30 vuoden jälkeen.
Pitkästä tauosta huolimatta Pirttijoki kokee nuoruuden näyttelijäkokemuksesta olevan hyötyä.
– Kokemus tuo varmuutta, eikä tuleva roolisuoritus Juudaksena juurikaan jännitä. Enemmän se on innostusta ja odotusta, mitä juuri nyt tunnen, hän pohtii.
Lue lisää aiheesta
Johannes Wilenius
Video: Näin eteni Jeesuksen viimeinen matka Lahden Kärsimystiellä
Opiskelija Jesse Tuomi (keskellä) on roomalainen sotilas, ammattinäyttelijä Tapani Kalliomäki (takana keskellä) Jeesus. Kuva: Janne Raevuori
Janne Raevuori
"Kuin aikakapselilla matkustaisi" – Kärsimystie ei onnistuisi ilman satoja innokkaita vapaaehtoisia
Katunäytelmän toteutukseen osallistuu suuri vapaaehtoisten joukko. Heitä on muun muassa puherooleissa, kuorossa, kansanjoukoissa, tarpeistonhoitajina ja puvustajina. Kuva vuodelta 2016. Kuva: Lahden seurakunnat
Lahden seurakunnat
Heidät nähdään Kärsimystie-katunäytelmän rooleissa – vapaaehtoisissa merkittävä joukko Lahden seudun vaikuttajia
Päätoimittajalta: Kärsimystie-katunäytelmä on ajankohtaisempi kuin kertaakaan 2000-luvulla
Kärsimystiessä on keskeistä toivon ja armon sanoma, jota tarvitaan tänä päivänä enemmän kuin pitkään aikaan, sanoo katunäytelmän ohjaaja Petri Liski. Kuva: Markus Luukkonen
Markus Luukkonen