Matalan kynnyksen terapiapalvelu 16–30-vuotiaille aukesi Lahdessa
Nuorten suuri avuntarve sai Lahden seurakuntayhtymän avaamaan uuden palvelun.
Lahden seurakuntien erityisnuorisotyönohjaaja Antti Ojala työskentelee Walk in Talk -keskusteluapupisteessä Koulutuskeskus Salpauksen tiloissa Vipusenkadulla. Hän ottaa vastaan keskusteluun tulevia ja ohjaa heidät keskustelijalle. Kuva: Jani Mahkonen
Jani Mahkonen
Lahden seurakuntayhtymä on aloittanut matalan kynnyksen lyhytterapia- ja keskusteluapupalvelut 16–30-vuotiaille nuorille ja aikuisille Lahden keskustassa sekä Koulutuskeskus Salpauksen tiloissa Vipusenkadulla.
Toimintaa koordinoiva kasvatustyön sihteeri Tuomas Tulenheimo kertoo, että yhtymä vastaa näin osaltaan Lahden huutavaan nuorisopsykiatrisen palvelun tarpeeseen.
– Terapiaan on Lahdessa vaikea päästä. Kentän kokemuksen perusteella voidaan myös sanoa, että viralliset hoito- ja tukijärjestelmät eivät tavoita tuesta hyötyviä nuoria riittävästi. Syitä on monia, mutta osa nuorista kokee perinteisen hoidollisen linjan lääkityksineen vieraana, Tulenheimo sanoo.
Lahden seurakuntien palvelu toteutetaan asiakkaille maksuttomana ja anonyymina walk in -toimintana.
– Hankkeen tarkoitus on tavoittaa perinteisen terapian ulkopuolella olevia nuoria ja nuoria aikuisia, jotka hyötyvät ratkaisukeskeisestä kertaterapiasta, jonne on nopea ja helppo tulla, Tulenheimo kertoo.
Avuntarpeessa olevia ohjataan palveluun verkostoyhteistyön kautta. Käytännössä sosiaali- ja terveydenhuolto, oppilaitosten oppilashuolto tai opettaja voivat ohjata nuoren nopeasti avun piiriin, jossa ei ole jonoja. Palveluun voi tulla matalalla kynnyksellä myös oma-aloitteisesti.
Kirkkohallitus myönsi viime syksynä toimintaa varten Lahden seurakuntayhtymälle kertaluonteisen kokeiluavustuksen. Kaikkiaan 22 seurakuntaa haki kokeilutoiminnan avustusta syksyn haussa, jonka painopisteenä olivat diakoniset kokeilut. Avustuksen saajia oli Suomessa yhteensä viisi ja summa yhteensä 100 000 euroa.
Kokeilutoiminnan tavoitteena on uudistaa seurakuntien toimintaa ja rakentaa monialaisia yhteistyöverkostoja alueen eri toimijoiden kanssa. Kokeilujen keskiössä ovat seurakuntalaiset ja alueen asukkaat, joiden osallisuutta ja hyvinvointia halutaan vahvistaa.
– Tarkoituksena on testata uudenlaisia toimintamalleja, jotka onnistuessaan voidaan levittää koko kirkon kentälle niin, että niistä hyötyisi mahdollisimman moni seurakunta, sanoi Kirkkohallituksen kehityspäällikkö Liisa Björklund tiedotteessa.
Walk in -terapiatoimintaa on tätä ennen järjestetty ainakin Tampereella ja Helsingissä.
Tulenheimon mukaan Lahden seurakuntien tavoitteena on tehdä siitä pysyvää toimintaa. Kokeiluaika kestää kesäkuun puoleen väliin saakka.
Hankkeessa on mukana muutamia terapeutteja.
– Ajatuksena on, että saamme koulutettua omasta henkilökunnasta ratkaisukeskeisiä lyhytterapeutteja. Kiinnostusta onkin ollut tosi paljon, Tulenheimo kertoo.
Seurakuntayhtymä vastaa toiminnan organisoinnista ja terapeuttien pätevyysvaatimuksista. Se myös sitoutuu järjestämään terapeuteille työnohjausta yhteistyössä paikallisen perheasiain neuvottelukeskuksen kanssa.
Palvelu jakaantuu kahteen osaan, terapiaan ja keskusteluapuun.
Walk in -terapia on asiakkaille maksutonta, anonyymia ja ilman ajanvarausta toteutettavaa ammatillista keskusteluapua. Toiminta on lähtökohtaisesti kertaluonteista. Asiakas voi halutessaan käydä keskustelemassa myös useamman kerran, mutta ei välttämättä saman terapeutin tai työntekijän kanssa. Käytettävä terapiasuuntaus on ratkaisukeskeinen, ja sitä tarjoaa soveltuvan pohjakoulutuksen suorittanut terapeutti.
Walk in Talk -keskusteluapu on terapiaa kevyempi toimintamuoto, jossa työntekijä käy keskusteluja ratkaisukeskeisessä hengessä, mutta keskusteluapu ei ole terapiaa.
Walk in -terapia toimii 20.4. alkaen kerran viikossa keskiviikkoisin klo 15–18 Vapaudenkadun toimipisteessä, Vapaudenkatu 6, 2. krs. Walk in Talk toimii 21.4. alkaen kerran viikossa torstaisin klo 12–15 Koulutuskeskus Salpauksessa Vipusenkadun toimipisteessä.