Lahden katukuvassa voi pian ihailla erilaisia seimiasetelmia
Seimileiman suunnittelu ja piirtäminen siirtyi isältä pojalle.
Seimileimojen perinne jatkuu. Viime vuonna leimoja lyötiin tuhansia. Kuva Jani Mahkonen.
Jani Mahkonen
Onko mitään viattomampaa ja herkempää kuin pieni vauva? Joulu lähestyy ja kaupat ovat aloittaneet jo aikoja sitten vuoden huippusesongin tuotteiden myymisen. On koristeita, suklaakonvehteja ja kuusistakin kuulemma käydään jo alustavaa kauppaa. Yksi vain vielä puuttuu: päähenkilö eli pieni Jeesus-lapsi.
Joulumielen ja rauhan tuoja muistuttaa meitä juhlan alkusyystä, rakkaudesta.
Joulukuun alussa eli ensimmäisenä adventtina Lahden katukuvaan ilmestyvät perinteiseen tapaan jouluseimet. Lahtelaiset keskustayrittäjät ja seurakunta haluavat ilahduttaa ihmisiä ja muistuttaa joulun perimmäisestä merkityksestä arkisen hälinän keskellä. Ensimmäistä kertaa seimiä nähtiin Lahdessa vuonna 2001 eli ei ole ihme, jos ihmiset osaavat jo niitä odotella.
– Haluamme edistää joulun sanomaa ja tuoda joulumieltä kaupungin kaduille. Seimet ovat helposti lähestyttävissä, sanoo näyttelyä hoitava Lahden seurakuntien varhaiskasvatuksen esimies Taru Lehtonen.
Tänä vuonna katukuvaan ilmestyy 24 seimeä. Uusiakin liikkeitä on tullut mukaan, Lehtonen kertoo. Osa seimistä on liikkeiden omia, osa seurakunnasta lainaksi saatuja. Onpa seurakunta luvannut käydä tarvittaessa somistamassa seimen liikkeen ikkunaan, eli asia on tehty yrityksille mahdollisimman helpoksi.
– Ajatus on tärkein, Lehtonen korostaa ja on iloinen, että niin moni liike on halunnut mukaan.
Ympäri kaupunkia ripoteltuja seimiä voi käydä katselemassa omin päin, seurakunta painattaa kuitenkin myös pienen kartan, josta seimien sijainti näkyy, eli kartan myötä voi tehdä oman seimivaelluksen.
– Lahtelaiset osaavatkin jo tulla kysymään näitä karttoja meiltä seurakunnasta. Karttoja löytyy lähempänä adventtia seurakunnan toimipisteistä, Marian kammarista ja myöhemmin myös Joulukylästä, Lehtonen kertoo.
Suunnitelmissa on järjestää seimivaellus, josta tiedotetaan lähempänä.
Tänä vuonna kartan ulkopuolella on seimiasetelmat myös kristillisessä koulussa Teinintie 2:ssa ja Nastolan Missiokaupassa Rakokiventiellä.
Lahden seurakuntien varhaiskasvatuksen esimies Taru Lehtonen iloitsee seimiasetelmista kaupungin katukuvassa. "Haluamme edistää joulun sanomaa ja tuoda joulumieltä kaupungin kaduille", hän sanoo. Kuva Ann Rose.
Seimiperinne on Keski-Euroopassa vahva – ensimmäiset seimiasetelmat katukuvassa ja myös kodeissa ovat tiettävästi 1200-luvulta – mutta näyttää siltä, että tapa on laajenemassa myös tänne Pohjolaan. Joissakin kaupoissa myydään pieniä seimiasetelma joulukoristeiksi, sen lisäksi perheissä askarrellaan myös omatekoisia seimiä.
Lehtonen rohkaisee kokeilemaan erilaisia materiaaleja ja sanoo, että vain mielikuvitus on rajana.
Yksinkertaisimmillaan seimi on Jeesuksen, Marian ja Joosefin herkkä kuvaus, joissakin seimikuvaelmissa mukana ovat myös tallin eläimet, enkelit ja viisaat miehet.
– Lastenohjaajana olen kerhossa tehnyt lasten kanssa seimiä legopalikoista. Seimen voi oikeastaan tehdä mistä vain: savesta, askartelumassasta tai vaikka pullataikinasta. Voi käyttää vaikka pehmoleluja hahmoina ja jos lampaita ei löydy, niin seimen viereen voi laittaa vaikka kissan tai kirahvin, Lehtonen hymyilee.
– Voi aloittaa ihan pienestä ja lisäillä vuosi vuodelta asetelmaa. Voihan seimiasetelman rakentaa valoineen vaikka ulos pihalle, Lehtonen vinkkaa.
Itse hän rakentaa seimen eteisaulaan. Hahmoja on valmiina, mutta vielä ei ole varma, tuleeko asetelmaan jotain uutta.
Ajatus ehtii kypsyä vielä, sillä ensimmäiseen adventtiin on aikaa.
Jouluseimet ovat Lahdessa esillä joulukuun 1. päivästä alkaen loppiaiseen asti.
Seimileima on nyt pojan käsissä
Lahden seimileima on ilahduttanut joulupostin lähettäjiä jo 18 vuotta. Leimojen piirtäjä Tapani Talari menehtyi syyskuussa. Pekka Taitto Lahden Postimerkkikerhosta kertoo, että Talari testamenttasi leimoihin liittyvän aineiston pojalleen Jukalle.
– Jukkahan on myös piirtänyt postille leimoja. On sovittu, että Jukka hoitaa asian loppuun, Taitto sanoo.
Tuttuun tapaan joululeimoja lyödään joulukortteihin ja kuoriin Marian Kammarissa sen aukioloaikoina 2.– 16. joulukuuta.
Seimileima ei ole uudessa muodossaan virallinen postileima, vaan niin sanottu vierileima. Se tarkoittaa, ettei postilla enää ole velvoitteita sillä leimattujen lähetysten suhteen. Postimerkkikerho kuljettaa leimatut lähetykset itse postiin vielä postileimalla leimattaviksi.
Launeen Citymarketista löytyi pyöröleima Lahti 15500, vieläpä hyväkuntoinen sellainen. Päiväyksen muuttaminen tuotti pientä tenkkapoota mutta Taitto kävi opastamassa henkilökuntaa, ja niin on leimasimen päiväyksen muuttaminen onnistunut. Pyöröleima lyödään postimerkin viereen.
Viime vuonna seimileimoja lyöntiin tuhansia. Taitto on iloinen, että perinne jatkuu.
Postimerkkikerho täyttää huhtikuussa 80 vuotta.