Hintalappu lähes Kisapuiston stadionin luokkaa – Siikaniemen saneeraus maksoi 8,3 miljoonaa euroa
Lähes 40 vuotta palvelleen Siikaniemen kurssikeskuksen reilun vuoden kestänyt peruskorjaus on valmis. Keskuksen majoituskapasiteetti on kasvanut viidenneksen. Tasokkaita huoneita Siikaniemessä on 36, vuodepaikkoja yhteensä 121.
Tiloja on kauttaaltaan kehitetty toiminnan tarpeet huomioiden. Esimerkiksi päärakennuksessa kirkkosalin kupeeseen on valmistunut toimintatila rippikouluryhmälle. Majoitusrakennukseen on tehty hissi esteettömyyden parantamiseksi ja sakraalitila kirkollisia toimituksia varten.
– Olemme todella tyytyväisiä. Tällaista uudistusta haimme. Nyt pystymme pitämään kaksi täysimittaista rippikoulua yhtä aikaa, sanoo Lahden seurakuntayhtymän leirikeskusyksikön esimies Jari Rissanen.
Yhteiset pesutilat ovat Siikaniemessä historiaa.
– Maailma muuttuu. Huomasimme, että rippikoululaisten on hankala käyttää yhteisiä suihku- ja wc-tiloja. Nyt myös aikuisryhmät ovat kiinnostuneempia majoitusrakennuksesta, kun huoneissa on wc ja suihku. Aikaisemmin taso ei ehkä riittänyt koulutusporukoille.
Remontoidun Siikaniemen huoneet ovat hotellitasoa. Kuva: Jani Mahkonen
Jani Mahkonen
Pää- ja majoitusrakennus ovat saaneet uudet vesikatot, julkisivulaudoitukset ja rappaukset. Vesi- ja viemäriputket on suurelta osin uusittu, ja ilmanvaihtokoneet vaihdettu energiatehokkaampiin. Sähköt, lukot ja turvajärjestelmät on niin ikään ajantasaistettu.
Vaikka lähes kaikki pinnat ovat uusia, vanhoista hyvistä jutuista on pidetty kiinni. Siikaniemen päärakennuksen pääovi on totutun punainen, vaikkakin uudelleen vuorattu ja laudoitettu. Ruokasalissa näkymä on tuttu pallovalaisimia myöten.
– On haluttu kunnioittaa Siikaniemen perinteitä. Esimerkiksi julkisivun ikkunat ovat uudet, mutta vanhanmalliset. Ruokasalin värimaailman sisustusarkkitehti piti aika lailla ennallaan. Pallovalaisimia oli aikaisemmin enemmän, mutta nyt on tehokkaammat ledit. Tammiviilu seinillä on uutta. Se tuo toivottua pehmeyttä ja lämpöä kivitaloon.
Ruokasalin pöydät ja tuolit ovat vanhoja tuttuja. Ruokapalveluesimies Sanni Torkkel harmittelee, ettei kaikessa avauskiireessä ole löytänyt kauniimpia pöytäliinoja. Rissasen mukaan ne välttävät kyllä.
– Kalusteita voidaan uusia myöhemmin. Tärkeintä oli talotekniikan ja toiminnallisten tilojen uusiminen, Rissanen linjaa.
Myös kirkkosalin tuolit ovat tutut. Siitä lienee suuri osa käyttäjistä hyvillään.
– Järjestin asiasta äänestyksen koko yhtymän työntekijöiden kesken, ja vein myös Luomaniemeen tuoleja asiakkaiden testattavaksi. Selkeästi eniten ääniä saivat vanhat tuolit. Tuolit verhoiltiin uudestaan ja liitokset käytiin läpi.
Kirkkosalissa ja paikoin muuallakin näkyy vanhaa lattiaa.
– Hyväkuntoista laattalattiaa ei lähdetty purkamaan.
Tammiviilu ruokasalin seinällä tuo toivottua pehmeyttä ja lämpöä kivitaloon. Kuva: Jani Mahkonen
Jani Mahkonen
Syysloman jälkeinen viikko oli peruskorjatun Siikaniemen ensimmäinen toimintaviikko. Alun perin päärakennuksen piti olla valmis elokuussa.
– Suurimmaksi osaksi viivästyminen johtui IV-huoneiden laajennuksista. Niiden perustuksissa oli arvioitua isompi työ. Joutuivat kaivamaan yhdeksän metriä ennen kuin löytyi kalliota. Jo vuosi sitten tiedettiin, että IV-huoneiden kanssa menee pitkäksi, Rissanen kertoo.
Budjetti ylittyi, kuten suuremmissa rakennusprojekteissa tapana on.
– Seitsemään tähdättiin, mutta toteuma on luokkaa 8,3 miljoonaa euroa. Yleinen kustannusten nousu ja ennakoimattomat lisätyöt selittävät kulujen kasvun.
Piha-alue jäi urakan ulkopuolelle lukuun ottamatta vuonna 2002 rakennetun rantasaunan talotekniikan automatiikan uusimista sekä parkkipaikan uusia valaisimia ja latauspistokkeita.
– Autojen latauspistokkeet ovat kilpailutuksessa. Piha-alue jätettiin urakasta pois yleisen kustannusnousun takia. Piha on tarkoitus tehdä myöhemmin, kun nähdään miten toiminta muokkautuu. Kun Upila menee kiinni, kaikki lasten leirit järjestetään meillä.
Vuonna 1984 valmistunut Siikaniemi on Lahden seurakuntayhtymän leirikeskuksista suurin. Lattiapintaa keskuksessa on yli 5 000 neliötä.
Tässä mitassa Siikaniemeä ei ole aikaisemmin remontoitu. Pintoja, kalusteita ja päärakennuksen käyttövesiputket on vuosien varrella uusittu. Ainoa isompi remontti on ollut maalämpöön siirtyminen vuonna 2009.
– Maalämpö ei nykyisellään ihan riitä. Kylmemmällä kelillä menee sähköä sekaan. Aurinkopaneeleita ei vielä tullut katolle, vaikka puheissa olivat. Energiaremontti jäi vielä siinä mielessä auki, mutta uusilla ikkunoilla, lämmön talteenotolla sekä uudella IV-tekniikalla ja rakennusautomaatio-ohjelmistolla saatiin rakennuksista merkittävästi energiatehokkaampia. Uskon, että ilma-vesilämpöpumpuilla päästäisiin lopustakin sähkölämmittämisestä eroon.
Näkymä päärakennuksen remontoituun aulaan. Kuva: Jani Mahkonen
Jani Mahkonen
Peruskorjatulle Siikaniemelle riittää Rissasen mukaan kysyntää.
– Kiinnostus on ollut kovaa. Päärakennus on meillä nyt kolme viikkoa putkeen myyty. Sitten on yksi päivä välissä ja tulee sadan hengen koulutusporukka. Viikonloput on varattu kesään asti.
Etelä-Suomessa ei ole Rissasen mukaan vastaavan kokoisia keskuksia.
– Se on meidän kannalta hyvä. Meille tulee pääkaupunkiseudun seurakunnista sadan hengen isoskoulutuspyyntöjä, koska heillä ei ole keskuksia, jonne kaikki mahtuisivat kerralla. Isompiakin ryhmiä pystytään pyöräyttämään. Joutjärven jatkoriparilla saattaa olla 200 nuorta, osa tosin lattiamajoituksessa.
Ongelma ei ole asiakkaiden puute, vaan se, ettei aina ole mitä myydä.
– Suurin kysyntä on viikonlopuissa, jolloin meidän oma toimintakin tarvitsee tiloja. Kun Upilasta luovutaan, meidän oma toiminta täyttää vielä enemmän Siikaniemeä. On vähemmän ulosmyytävää viikonlopuiksi.
Rissanen tekee myyntiä oman työnsä ohessa.
– Arkikäyttäjissä on erilaisia viikko- ja päiväryhmiä, yhteisöjä ja yrityksiä. Pari valmennustaloa käyttää säännöllisesti meidän palveluja. Julkishallinto järjestää meillä koulutuksia ja jonkun verran hyvinvointialuekin. Leirikoulut ovat meille tärkeitä keväisin ja syksyisin.
Siikaniemi on seurakuntien käytetyimpiä leirikeskuksia valtakunnallisesti. Koronan ja remontin takia viimeisimmät vertailukelpoiset käyttöasteluvut ovat vuodelta 2019.
– Silloin käyttöaste oli yli 70 prosenttia, kun laskettiin sadan kävijän mukaan per päivä. Yöpymisaste oli 40–45 eli hotellitasoa, Rissanen sanoo.
Perusparannus nosti Siikaniemen palveluiden hintoja. Esimerkiksi täysihoitovuorokausi päärakennuksessa maksaa 90 euroa, kun ennen remonttia pääsi 70 eurolla.
Siikaniemi
Kurssikeskuksen käyttöönottojuhla 9.12.
klo 13 käyttöönottomessu: Mikkelin hiippakunnan piispa Mari Parkkinen
klo 14 kirkkokahvit
klo 15 avoimet ovet ja sauna
klo 17.30 tilaisuus päättyy
Ilmainen bussikuljetus Siikaniemeen Lahden Marolankadulta kello 12. Paluu Siikaniemestä kello 17.30. Paikkoja rajoitetusti, ei ennakkovarausta.
Lue lisää aiheesta
Upilan majoitusrakennus valmistui vuonna 2005. Kuva: Lahden seurakunnat
Lahden seurakunnat
"Kohde on herättänyt kiinnostusta" – monille rakas Upilan leirikeskus pantiin myyntiin
Päärakennus (kuvassa) ja majoitusrakennus remontoidaan samaan aikaan, kuitenkin niin, että päärakennus saadaan käyttöön aiemmin. Kuva: Lahden seurakunnat
Lahden seurakunnat