"Ei jännitä" – kouluun lähtevien siunaukset ovat rentoja tilaisuuksia, mutta mukana on myös ripaus juhlavuutta
Tuleva koululainen Roope Marttila (vasemmalla) herkutteli lihapasteijalla yhdessä pikkuveljensä Viljamin kanssa, joka on puolestaan menossa esikouluun. Kuva: Markus Luukkonen
Markus Luukkonen
Koulun aloitus on tärkeä hetki. Lapsi ja koko perhe astuvat uuteen elämänvaiheeseen, jossa lapsen itsenäisyys kasvaa. Lapsi tarvitsee rinnalleen tärkeitä aikuisia ja heidän tukeaan.
Monissa seurakunnissa järjestetään kouluun siunaamisia tai reppukirkkoja ekaluokan aloittaville sekä heidän läheisilleen. Siunaaminen tarkoittaa hyvän toivomista. Koulutulokkaalle toivotetaan tasaista ja turvallista koulutietä.
Tainionvirran seurakunta toimii Sysmän ja Hartolan kuntien alueella. Sysmän Pyhän Olavin kirkossa siunattiin lapset torstaina. Hartolalaiset kouluun lähtevät siunattiin jo kevätkaudella.
Entisöityyn ja toukokuussa uudelleen avattuun keskiaikaiseen kirkkoon kokoontui 3. elokuuta noin 50 sysmäläistä – kymmenkunta uutta koululaista, sekä heidän vanhempiaan, sisaruksiaan, isovanhempia ja kummeja.
Osallistujien lukumäärä on korkea, kun ottaa huomioon, että koko vuosiluokan koko on alle 20 lasta.
– Ajattelen, että se on perheessä iso elämänvaihe, kun pieni kasvaa niin isoksi, että hän lähtee koulutielle. Kyseessä ovat lapsen ensiaskeleet isojen elämään, luonnehtii seurakuntapastori Katri Ylönen Tainionvirran seurakunnasta.
Ylösen mukaan seurakunta haluaa kulkea lapsen ja perheen rinnalla ja rohkaista.
– Kouluun lähtö voi herättää huolta ja pelkoakin, että kuinka asiat lähtevät kulkemaan. Tilaisuuksissa kootaan yhteen samassa elämänvaiheessa olevia perheitä. Haluamme välittää Jumalan siunausta, toivoa ja luottamusta. Jumala on mukana näissäkin elämänvaiheissa.
Kirkko tarjoaa tilaisuutta varten valmiin kaavan, jota voidaan soveltaa seurakunnissa. Kuva: Markus Luukkonen
Markus Luukkonen
Kirkko tarjoaa tilaisuutta varten valmiin kaavan, jota voidaan soveltaa seurakunnissa.
Tilaisuuteen kuuluu muutamia lauluja, rukouksia ja papin puhe. Siunaaminen tapahtuu siten, että lapset kutsutaan alttarille, ja heillä on ainakin yksi aikuinen saattaja siunaamassa.
Sysmässä Katri Ylönen ja varhaiskasvatuksenohjaaja Marja-Liisa Aro siunasivat koululaiset yhdessä aikuisten saattajien kanssa. Lapsen etunimi sanottiin ääneen, ja jokaiselle lausuttiin henkilökohtaisesti siunaussanat.
Ylösen mielestä siunaustilaisuuden luonne on melko rento, vaikka mukana on myös ripaus juhlavuutta.
– Lapset saavat meillä lahjaksi pienen kirjasen. Lopuksi on pientä tarjoilua.
Entisöityyn ja toukokuussa uudelleen avattuun keskiaikaiseen kirkkoon kokoontui 3. elokuuta noin 50 sysmäläistä – kymmenkunta uutta koululaista, sekä heidän vanhempiaan, sisaruksiaan, isovanhempia ja kummeja. Kuva: Markus Luukkonen
Markus Luukkonen
Tuleva koululainen Roope Marttila mutusteli siunaustilaisuuden jälkeen lihapasteijaa yhdessä pikkuveljensä Viljamin kanssa, joka on puolestaan menossa esikouluun.
Tilaisuus sujui Roopen mielestä mukavasti.
– Ei jännitä, hän vastasi topakasti kysymykseen koulun aloittamisesta.
Alkua tasoittaa se, että omalta luokalta löytyy useita entuudestaan tuttuja kavereita.
Marttilat asuvat Nikkaroisten kylässä. Sysmän kirkossa oli läheisten joukossa myös Roopen kummitäti, Vääksyssä asuva Jaana Kovanen.
– Tämä on minusta kiva perinne. Hienoa, että myös kummit huomioidaan, Kovanen sanoo.
"Meillä on kauniit kirkot, jotka ovat paikkakunnillaan tärkeitä. Siunauksien myötä ne tulevat tilanakin tutuiksi", seurakuntapastori Katri Ylönen kertoo.
Markus Luukkonen
Kouluun lähtevien siunaukset tuovat seurakuntaa tutummaksi koko perheelle.
– Mukana on vanhempia, isovanhempia ja kummeja. Myös isät tulevat usein paikalle, joten se on herkkä hetki koko perheelle. Meillä on kauniit kirkot, jotka ovat paikkakunnillaan tärkeitä. Siunauksien myötä ne tulevat tilanakin tutuiksi. Olemme saaneet tapahtumista myönteistä palautetta, Katri Ylönen kertoo.
Kouluun lähtevien siunauksia Kirkonseudun ilmestymisalueella:
To 3.8. klo 18 Pyhän Olavin kirkko, Sysmä
Su 6.8. klo 16 Heinolan pitäjänkirkko
Su 6.8. klo 16 Nastolan kirkko
Su 6.8. klo 16 Vesikansan seurakuntakoti, Hollola
Su 6.8. klo 18 Sovituksenkirkko, Hollola
Ma 7.8. klo 18 Hämeenkosken kirkko, Hollola
Ti 8.8. klo 17 Kuhmoisten kirkko
Ti 8.8. klo 18 Joutjärven kirkko, Lahti
Ti 8.8. klo 18 Kärkölän seurakuntakeskus
Ti 8.8. klo 18 Asikkalan seurakuntakoti
Ti 8.8. klo 18.30 Padasjoen kirkko
Kysymyksiä ja vastauksia
Mitä siunaaminen on?
Siunaaminen välittää rakastavan Jumalan huolenpitoa. Siunatessa toivomme toiselle kaikkea sitä, mitä hän elämässään tarvitsee. Jokainen kristitty voi siunata toisen, sillä me kaikki olemme Jumalan työtovereita.
Miten kouluun siunaaminen käytännössä tapahtuu?
Kouluun lähtevien siunaus sisältää lastenlauluja, rukouksia ja pienen puheen. Kirkkohetken ydin on alttarin ympärillä tapahtuva siunaushetki, jossa seurakunnan työntekijä laittaa kätensä kunkin lapsen pään päälle, ja sanoo siunaussanat. Usein siunaajiksi kutsutaan myös lapsen kummeja tai muita läheisiä aikuisia. Kirkkohetken päätteeksi voi olla pientä tarjoilua.
Miksi seurakunta järjestää kouluun siunaamisia?
Koulun alkaessa sekä lapsella että perheellä alkaa uusi elämän vaihe, jossa seurakunta haluaa olla mukana. Koulutiellä lapsen elämänpiiri laajenee, edessä on paljon uutta opittavaa. Kun maailma aukeaa uusien tietojen ja taitojen oppiessa, tarvitaan myös suojelusta ja varjelusta.
Lähde: evl.fi/kouluunsiunaus
Lue lisää aiheesta
Kuva: Radek Karkulowski
Radek Karkulowski
Kotihäpeän kanssa ei kannata jäädä yksin – asunnon järjestyksen ja siisteyden ylläpitoon on apua tarjolla
Marian kammarissa järjestettävässä Meidän olkkarissa kokoonnutaan, kahvitellaan ja vaihdetaan kuulumisia matalalla kynnyksellä. Kuva: Markus Luukkonen
Markus Luukkonen
"Sopii sellaiselle, joka kokee, että seinät kaatuvat päälle" – seurakuntien olkkareista juttuseuraa yksinäisyyttä poteville
”Minusta tämä on ihan toimiva ja kodikas rakennus. Ei täältä oikein mitään puutu, mutta ihmisiä tänne mahtuisi enemmänkin kerhoihin ja tapahtumiin”, summaa Vesikansan aluepappi Katja-Margit Takatalo. Kuva: Jani Mahkonen
Jani Mahkonen