"Omaishoitosuhteessa saa kokea kaikki elämän ilot ja surut yhdessä"
Yli 700 000 suomalaista hoitaa iäkästä, sairasta tai vammautunutta läheistään päivätyönsä ohessa.
Annukka Tuominen on aloittanut Päijät-Hämeen Omaishoitajat ry:n uutena toiminnanjohtajana elokuussa 2024.
Päijät-Hämeen Omaishoitajat ry:n toiminnanjohtaja Annukka Tuominen, millainen suhde sinulla on omaishoitajuuteen ja miksi olet yhdistyksessä mukana?
"Olen aloittanut Päijät-Hämeen Omaishoitajat ry:n uutena toiminnanjohtajana elokuussa 2024. Olen koulutukseltani lähihoitaja ja geronomi. Kaksikymmentäviisivuotisen työhistoriani aikana olen saanut olla usein tekemisessä omaishoitoperheiden kanssa. Omaishoitajien tukeminen ja heidän hyvinvointinsa ja jaksamisen huomioiminen sekä heidän aseman puolesta puhuminen on ollut aina sydäntäni lähellä."
Miten yhdistys on mukana omaishoitajien arjessa?
"Päijät-Hämeen Omaishoitajat ry tarjoaa kaikille omaishoitajille ja heidän läheisille virkistystä, ohjausta ja neuvontaa. Tuemme eri elämäntilanteissa olevien omaishoitajien ja heidän läheisten arkea ja hyvinvointia erilaisin toimintamuodoin. Teemme yhteistyötä eri toimijoiden kanssa ja toimimme aktiivisesti alueemme eri verkostoissa edistääksemme omaishoitajien asemaa."
Miten yleistä omaishoitajuus Suomessa on? Entäpä Päijät-Hämeessä ja Lahdessa? Miksi siihen ryhdytään?
"Laki omaishoidon tuesta määrittelee omaishoitajan suppeasti henkilöksi, joka on tehnyt omaishoitosopimuksen hyvinvointialueen kanssa. Suomessa meillä on kuitenkin huomattavasti enemmän omaishoitajia ja läheisestään huolehtivia (n. 350 000), joilla ei ole sopimusta hyvinvointialueen kanssa. Päijät-Hämeessä on omaishoitotilanteessa olevia omaishoitoperheitä paljon, ja niistä vain pienellä osalla on hyvinvointialueen kanssa tehty omaishoitosopimus.
Omaishoitotilanteen tullessa ajankohtaiseksi siihen liittyy aina sairauden tai vamman mukanaan tuoma elämänmuutos. Omaishoitotilanne voi kehittyä hitaasti esimerkiksi avuntarvitsijan toimintakyvyn heikentyessä pikkuhiljaa, äkillisesti esimerkiksi sairaskohtauksen tai onnettomuuden seurauksena tai erityistä hoivaa tarvitsevan lapsen syntymän myötä."
Miten omaishoitajuus muuttaa elämää?
"Omaishoito vaikuttaa koko perheen elämään. Omaishoitajuus voi tulla eteen hyvin erilaisissa elämäntilanteissa. Työikäinen omaishoitaja saattaa hoitaa läheistään ansiotyönsä rinnalla ja näin ollen tehdä kahta työtä samanaikaisesti, lapsiperheessä omaishoitotilanteen vaikutukset kohdistuvat koko perheeseen, niin lapsiin kuin aikuisiin, ja myös muihin läheisiin (kuten isovanhempiin) ja parisuhteessa oleva omaishoitotilanne muuttaa herkästi parisuhteen hoivasuhteeksi, joka on myös iso elämänmuutos. Perhe hyötyy saadessaan tukea omaishoitotilanteeseen. Yhdistyksemme onkin tukena ja apuna kaikissa erilaisissa omaishoitotilanteissa, myös niissä tilanteissa, kun omaishoitajuus on jo päättynyt."
Miten omaishoitajaksi ryhdytään? Tarvitaanko ns. ”koulutusta”?
"Omaishoitajuuteen on saatavilla tukea ja apua myös erilaisten valmennusten ja kurssien avulla, mutta erityistä koulutusta siihen ei ole."
Millaista viestiä haluaisit viedä omaishoitajien arjesta eteenpäin niin päättäjille kuin yleisesti kaikille?
"Toivoisin, että yhteiskunnassamme ymmärrettäisiin ja huomioitaisiin se, että Suomessa 80 prosenttia hoivasta on läheisten ja omaisten vastuulla. Lähes jokainen suomalainen on jossakin vaiheessa elämää omaishoitotilanteessa, joko hoitajana tai hoidettavana. Sosiaali- ja terveydenhuolto on meillä Suomessa kuormittunut huomattavasti ja ilman omaishoitoa se kuormittuisi entisestään. Toivoisinkin, että meidän alueemme päättäjät huomioisivat sen, että meillä Päijät-Hämeen hyvinvointialueella sopimusomaishoitajaksi pääsemisen kriteerit ovat maamme tiukimmat. Koko Suomessa omaishoidon nykymalli tarvitsisi tarkastelua ja uudistusta, jotta vaikeassa asemassa olevat omaishoitajat saisivat helpotusta tilanteeseen."
Millaisia konkreettisia muutoksia toivoisit omaishoidon tilanteeseen, esim. tukiin tai asenteisiin? Mitkä ovat suurimmat haasteet?
"Toivoisin mm. seuraavia asioita:
* Toivoisin, että sopimusomaishoitajien vapaan järjestämiseen tulisi eri vaihtoehtoja käytettäväksi
* Toivoisin, että sopimusomaishoitajien myöntämisenperusteet olisivat meillä samalla tasolla kuin muillakin hyvinvointialueilla Suomessa, tämä vähentäisi omaishoitotilanteissa olevien eriarvoisuutta
* Toivoisin, että omaishoito nähtäisiin keskeisenä ja tärkeänä hoivan osana palvelujärjestelmäämme ja sen myötä omaishoitajien asema yhteiskunnassamme saisi heille kuuluvan arvostuksen ja tuen."
Entäpä jaksaminen – miten omaishoitajien jaksamista voitaisiin parantaa?
"On hyvä tiedostaa, että yli 700 000 suomalaista hoitaa iäkästä, sairasta tai vammautunutta läheistään päivätyön ohessa. Yhä useampi omaishoitaja on itsekin iäkäs ja hoitaa iäkästä puolisoaan. Moni omaishoitaja joutuu jättämään ansiotyönsä hoitaakseen läheistään.
Omaishoitajien jaksamista yhdistyksemme toimesta tuetaan kaikissa erilaisissa tilanteissa monenlaisin toimin, kuten vertaisryhmillä, virkistystoiminnan järjestämisellä (erilaisin tapahtumin ja retkin), annamme tietoa ja ohjausta ja kahdenkeskistä keskustelutukea. Yhdessä eri toimijoiden, kuten hyvinvointialueen ja seurakuntien, järjestöjen, kuntien ja muiden eri toimijoiden kanssa tehtävän tiiviin yhteistyön avulla pystymme antamaan omaishoitajille tukea ja apua jaksamiseen ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukemiseen."
Mitä omaishoitajuus antaa?
"Omaishoitajuus antaa elämään sisältöä ja siinä saa kokea tekevänsä jotain hyvin tärkeää ja merkityksellistä. Omaishoitajuus ei aina ole helppoa ja on toisinaan hyvinkin raskasta, mutta se on hyvin lämmin ja tiivis ihmissuhde. Omaishoitajuuden avulla läheisen kanssa on mahdollisuus asua yhdessä kotona. Omaishoitajuus antaa myös omaishoidettavalle turvallisuuden tunnetta ja elämään mielekkyyttä, kun saa olla läheistensä kanssa. Omaishoitosuhteessa saa kokea myös kaikki elämän ilot ja surut yhdessä."
Jos joku nyt miettii omaishoitajaksi ryhtymistä, mitä hänelle sanoisit?
"Meidän yhdistyksemme on juuri sinua varten. Autamme ja tuemme mielellämme kaikissa mieltä askarruttavissa asioissa. Meidän toimintamme on maksutonta eikä edellytä yhdistyksen jäsenyyttä."
Omaishoidon kirkkopyhää vietetään Mukkulan kirkossa 24.11. klo 10, osoitteessa Kilpiäistentie 1, Lahti. Messun jälkeen on kahvit. Kirkkoon on esteetön kulku, kun autolla ajaa pääoven eteen.