Markku Ojanen: Rakasta lähimmäistä niin kuin itseäsi?
Ihminen on pohtinut jo vuosituhansien ajan elämän mielekkyyttä ja monia muita vaikeita kysymyksiä, josta Saarnaajan kirja on hieno esimerkki. Nuo Saarnaajan pohdiskelut voi tulkita pessimisminä, turhana valittamisena ja kyselynä, mutta näiden kysymysten torjuminen kieltää samalla sen, mikä on ihmisyyden ydin. Ihmisellä on kyky ja oikeus ihmetellä omaa olemassaoloaan ja tarkoitustaan.
Yksi kohti käyvä kysymys kuuluu: rakastaako minua kukaan? Rakastaako joku minua huolimatta siitä millainen olen? Rakkauden kokeminen on paras suoja pahojen päivien varalle. Kyseessä on myös lapsen terveen kehityksen perusta. Kun tiedämme, että meitä rakastetaan, kestämme monenlaisia vastuksia ja vastoinkäymisiä.
Voimme kuvitella, että menestys, kuuluisuus, raha ja valta ovat keinoja, joilla saadaan myös rakkautta. Kun olen saanut noita asioita, sitten minua rakastetaan ja olen onnellinen. Nuo keinot ovat kuitenkin vajavaisia, koska silloin emme voi tietää, rakastetaanko meitä sellaisina kuin olemme vai noiden asioiden vuoksi.
Ihmeellisintä on pyyteetön lähimmäisenrakkaus, agape, joka ei vaadi mitään toiselta, vaan haluaa antaa sitä hyvää, mitä vain pystyy antamaan.
Liitämme usein rakkauden voimakkaaseen tunteeseen, mutta agape on toisenlaista, sillä se perustuu tekoihin. Kun näemme hienoja rakkauden tekoja, se vahvistaa uskoa ihmiseen. Iloitsemme siitä, että on ihmisiä, jotka pystyvät luopumaan omista eduistaan ja tekemään hyvää, vaikka kukaan ei siitä koskaan näkisi tai kuulisi. Hienoimmillaan rakkaus näkyy uhrautumisena toisen hyväksi. Nykyaika vieroksuu tällaista, koska kulttuuri korostaa omien etujen etsimistä ja valvomista.
Koska rakkaus antaa eikä vaadi, se ei tarkoita loputonta uhrautumista muiden hyväksi. Sellainen johtaa uupumiseen ja pahimmillaan altistaa hyväksikäytölle. Aina on niitä, jotka käyttävät hyväntahtoisia ihmisiä hyväkseen. Uhrautuminen ei ole jatkuva rooli tai elämäntapa, vaan oikeaan aikaan ajoitettuja tekoja toisten hyväksi.
On luonnollista odottaa vastarakkautta, koska sen saaminen hoitaa, vahvistaa ja tekee onnelliseksi. Agape voi riittää monille, mutta useimmat kaipaavat lähelleen ihmisiä, joita he voivat rakastaa ja jotka rakastavat heitä. Itse asiassa yksi vastavuoroinen suhde riittää tekemään elämästä elämisen arvoista.
Miten ymmärrämme Jeesuksen kehotuksen "rakasta lähimmäistä niin kuin itseäsi"? Koska suurin osa ihmisistä rakastaa itseään, silloin toisen nostaminen samalle tasolle riittää. Tämän ohjeen noudattaminen voisi kumota maailman pahuudesta suurimman osan. Niin ei näytä käyvän, sillä lähimmäisen rakastaminen on vajavaista niin kuin kaikki muukin ihmiselämässä. Jos itseään ei rakasta ollenkaan, tuskin on voimia rakastaa muitakaan. Sen vuoksi olemme vastuussa myös itsellemme. On pidettävä huolta itsestään, jotta on riittävästi voimia rakkauden vaalimiseen.
Kirjoittaja on psykologian emeritusprofessori, onnellisuudentutkija ja tietokirjailija.