Markku Ojanen: Mistä pahat teot johtuvat?
Tekevätkö niitä pahat ihmiset, koska he ovat luonnostaan pahoja? Entä jos olemme itse rikkinäisiä ihmisiä ja alttiita tekemään pahaa? Olemme taitavia selittämään pahoja tekojamme. Vapauttavatko nämä selitykset vastuusta? Ei, sillä olemme kaikki tehneet pahoja tekoja, jopa sellaisia, joista olemme kokeneet häpeää ja syyllisyyttä.
Sana perisynti kuulostaa ahdistavalta. Se tarkoittaa suunnilleen samaa kuin biologien kuvaus itsekkäistä geeneistä. Kukaan ei voi kieltää osuuttaan maailmassa vallitsevaan pahuuteen. Myös sosiaalipsykologit ovat kuvanneet pahuuden luonnollisuutta. Psykologi Philip Zimbardo pelkistää tämän taipumuksen pahuuteen kirjoittamalla näin tylysti: ”Sinä voisit olla minun murhaajani ja minä sinun murhaajasi." Sosiaalipsykologit eivät ota kantaa ihmisen perusolemukseen, mutta korostavat ihmisen luomien tilanteiden johtavan pahoihin tekoihin. (Tähän tekee mieli sanoa: tilanteet eivät luo itseään, vaan ihminen nekin tekee.)
Ihmisyyteen kuuluva oikeuden vaatimus johtaa usein syyllisten ja syntipukkien etsintään. Oikeus vaatii, että syyllinen löytyy ja että häntä rangaistaan. Tämä syyllisten löytämisen vaatimus kuitenkin laajenee herkästi kokonaisiin ihmisryhmiin. Siitä ihmiskunnan historia kertoo karua ja julmaa tarinaa. Maailma jakautuu helposti hyviin ja pahoihin, joiden välillä on syvä kuilu. Nuo pahat ovat milloin juutalaisia, arabeja, natseja, kommunisteja, kapitalisteja, maahanmuuttajia tai vain hiukan toisennäköisiä kuin me.
Perisynnin tarkoitus on osoittaa, että tuollaisia jakoja ei voida tehdä. Hyvän ja pahan todellinen raja kulkee jokaisen sisällä. Jokaisessa on hyvä ja paha puoli. Tämän tosiasian torjuminen johtaa joko näkemykseen, että pahaa ei oikeasti olekaan tai sitten se vaatii ihmisten jakamisen hyviin ja pahoihin. Jopa pahoiksi kuvatuissa ihmisissä on jotakin hyvää ja hyvissä jotakin pahaa. Myös Hitlerissä ja Stalinissa oli jotakin hyvää, koska pahan ja hyvän raja kulkee jokaisen ihmisen sisällä. Se ei tietenkään tarkoita sitä, että näiden kahden henkilön julmia tekoja pitäisi sen vuoksi vähätellä. Heidän tekonsa olivat hirvittävän pahoja.
Taipumusta tehdä jako hyviin ja pahoihin – usein meihin ja muihin – kuvastaa Yhdysvaltain kansallisen kivääriyhdistyksen puheenjohtajan näkemys. Hän pelkisti mustavalkoisen käsityksensä näin: ”Ainoa, mikä pysäyttää pahan miehen on hyvä mies ase kädessä.” Tämä on järkyttävä mielipide ja kertoo siitä, miten syvään juurtunut tällainen mustavalkoinen jako voi olla.
Ihmisellä on biologinen taipumus erottaa meidät muista tai niistä. Sosiaalipsykologissa tutkimuksissa on havaittu, että aivan mielivaltaiset ryhmäjaot voivat johtaa vastakohtaisuuksien syntyyn. Kyseessä on ominaisuus, joka on auttanut ihmistä selviytymään, mutta sen kääntöpuolena on erilaisiksi koettujen ihmisten torjuminen. Tämä ihmisten erottelu hyviin ja pahoihin on asia, jota vastaan on jatkuvasti taisteltava. Se ei tietenkään tarkoita, että pahat teot jätettäisiin huomiotta ja rankaisematta. Se tarkoittaa kuitenkin suurta varovaisuutta pahan leiman käytössä ja omassa itsessä piilevän pahuuden tunnistamista ja parannuksen tekoa.
Kirjoittaja on psykologian emeritusprofessori, onnellisuudentutkija ja tietokirjailija.