Markku Ojanen: Miksi Jeesus ei enää yllätä ja kosketa?
Jeesus järjesti kuulijoilleen yllätyksen toisensa jälkeen. Helposti unohdamme, että silloin elettiin patriarkaalisessa yhteisöllisessä kulttuurissa. Jeesuksen teot eivät enää samalla tavalla yllätä tasa-arvoa korostavassa yksilökeskeisessä kulttuurissa. Jeesus kuvasi Tuhlaajapojan isän juoksemassa poikaansa vastaan. Se oli jo viitankin takia vaikeata eikä muutenkaan sopinut tuon ajan kulttuuriin. Etenkin varakkaat isät olivat arvokkaita miehiä, joita kannettiin tai ainakin saatettiin joukolla. Poikaansa vastaan juoksevaa isää varmasti ihmeteltiin. Voiko isä todella olla noin armelias?
Jeesus ei vain yllättänyt, vaan myös järkytti. Sellainen oli samarialaisen naisen kohtaaminen kaivolla. Mies ei voinut puhutella vierasta naista, ei varsinkaan samarialaista naista. Mitä mahtoivat tuon ajan ihmiset ajatella? Meistä kohtaaminen tuntuu aivan luonnolliselta. Jos on janoinen ja kaivolla olevalla on kauha, jolla antaa vettä, miksi ei pyytäisi juotavaa? Samalla voi keskustella vaikka säästä tai jostakin muusta ajankohtaisesta asiasta. Monen muun kuvauksen ohella tässä esimerkissä paljastuu Jeesuksen arvostava suhtautuminen naisiin, jopa niihin naisiin, joita ei kunnon miehen tulisi koskaan lähestyä. Sellaista ei arvonsa tunteva mies tuohon aikaan voinut tehdä. Hän kuoli mieluummin janoon – tai ajoi naisen pois kaivolta.
”Seuraa minua!” Ja niin miehet tuosta vain lähtivät seuraamaan Jeesusta. He uskalsivat ottaa suuren riskin tietämättä lainkaan, mitä oli tulossa. Lähteminen oli silloin luultavasti helpompaa kuin nykyisin, mutta mistä miehet saivat sellaisen luottamuksen, että jättivät heti askareensa? Syntyy kuva kuin he olisivat jättäneet verkkonsa siihen paikkaan, missä olivat niitä huoltamassa – tai mitä silloin tekivätkään. Me laatisimme suunnitelmia ja miettisimme, mitä teemme omaisuudellemme ja miten läheistemme käy.
Myös Jeesuksen malli, jossa hän kehottaa kääntämään lyöjälle toisenkin posken, on yhä hämmentävä. Useimmilla meistä ei onneksi ole vihollisia, mutta jos olisi, rukoilisimmeko heidän puolestaan. Jokainen myöntää, että tätä ohjetta on arkielämässä vaikea seurata.
”Kristinuskossa ei mikään oikein kosketa.” Näin kirjoitti eräs toimittaja eräässä päivälehdessä. Tuo toteamus tuntui minusta oudolta. Vaikka ei uskosi Jeesukseen Jumalan poikana ja Vapahtajana, Raamattu on täynnä koskettavia, inhimillisiä kertomuksia. Ne tosin liittyvät toisenlaiseen kulttuuriin, mutta ihmiset olivat silloin ihmisiä kuten mekin ja heihin on yhä helppo samaistua.
Mikä on sen koskettavampi kehotus kuin rukoilla vihamiehensä puolesta? Tai tapa, jolla Jeesus kohteli torjuttuja, jopa saastaisina pidettyjä ihmisiä. Jeesus kieltäytyi vastustamasta niitä, jotka tulivat häntä vangitsemaan. Kun yksi Jeesuksen seuralaisista ryhtyi vastarintaan, hän sanoi tälle: ”Pistä miekkasi tuppeen. Joka miekkaan tarttuu, se miekkaan kaatuu.” Jeesuksen teot koskettavat vielä voimakkaammin kuin hänen sanansa.
Kirjoittaja on psykologian emeritusprofessori, onnellisuustutkija ja tietokirjailija.