Kärrytietä pyhäkouluun – "Pyhäkoulun lopuksi saimme palaset kotitekoista toffeeta"
Minun kirkkotieni alkoi 50-luvun puolivälissä Okeroisten yläkylässä Hollolan ja Lahden rajalla. Olin silloin viiden ikäinen. Kirkkotie oli itse asiassa hevoskärryjen muovaama polku kahden pellon välissä. Tuota polkua me kylän lapset pienistä suuriin kuljimme Tankkalan mäelle pyhäkouluun.
Pyhäkoulua pitivät sisarukset Meeri ja Arvo Alin. Meeri-tädiksi kutsuttu pyhäkoulunopettaja hoiti opetuksen ja hänen veljensä vastasi sitä, että talvisinkin Tankkalan tummassa hirsiseinäisessä tuvassa oli lämmintä.
Lämmönlähteet olivat tuvan perällä iso leivinuuni ja puuhella. Katossa roikkui orsilla reikäleipiä. Kynttilät tuvan valkealla liinalla ja avoin Raamattu niiden vieressä loivat lapsellekin juhlavan pyhän tunnun.
Meeri-täti kertoi meille Raamatun henkilöistä ja tapahtumista kunkin sunnuntain aiheen mukaan. Seinälle ripustettu kangas täyttyi flanellokuvista, jotka elävöittivät opetusta. Istuimme tuvan pitkillä puisilla penkeillä hiljaa ja kuuntelimme. Lauloimme virsiä, rukoilimme ja saimme tähtiä ja lampaita, jotka liimasimme pyhäkoulutauluihin. Pyhäkoulun lopuksi saimme palaset kotitekoista toffeeta. Sen maun muistan yhä.
Kävin pyhäkoulua rippikouluun saakka. Rippimuistoksi sain Meeri-tädiltä hopeisen ristin ja pienen kortin, jossa Hyvä Paimen on lampaitten kanssa. Kortin takana luki ”Ahkeralle pyhäkoululaiselle Jumalan siunausta”. Samalla tavoin hän muisti kaikkia pyhäkoululaisiaan rippipäivänä. Meeri toimi pyhäkoulunopettajana 60 vuotta. Hänen vaikuksensa kylän lapsiin oli suuri. Yhä puheissa nousee esiin Tankkalan pyhäkoulu.
En ole opiskellut teologiaa, mutta kävin kymmenen vuotta pyhäkoulussa lähes joka sunnuntai. Kaikki se, mitä ajattelen kristinuskosta, kirkosta ja lähimmäisistä, on peräisin pyhäkoulusta.
Kyläläisten kunnioittama ja rakastama Meeri-täti oli muistikuvieni mukaan avara ja suvaitsevainen ja opetti vastaamaan pahaan hyvällä. Hän välitti kuvan lempeästä Jumalasta, joka rakastaa jokaista ihmistä säätyyn ja syntyperään katsomatta ja kaukaisia lähimmäisiämme unohtamatta. Tankkalan tuvassa kaikenikäiset kylän lapset mahtuivat saman pöydän ääreen, niin talolliset kuin tilattomat, Karjalan evakot ja hämäläiset.
Kirjoittaja on eläkeläinen Launeelta.