Helena Salakka: Vielä ei ole myöhäistä – moni asia on nykyisin mahdollista entistä myöhemmin
Lahden seurakunnat
Milloinkohan aikuisurheilukilpailuissa tulee sarja M100 tai N100? Muistan, kun istuin Lahdessa useampi vuosi sitten seuraamassa aikuisurheilijoitten MM-kisoissa 90-vuotiaiden miesten kuulantyöntöä ja taputin liikuttuneena jokaisen suorituksen jälkeen.
Nykyisin moni asia on mahdollista entistä pidempään. Jos terveyttä riittää, voi osallistua urheilukisoihin yli 95-vuotiaana. Keväisin lehdissä kerrotaan 70-vuotiaista, jotka kertovat ylioppilaslakki päässä oman tarinansa ylioppilaiksi.
Meillä ei ole ollut koskaan historiamme aikana niin paljon mahdollisuuksia toteuttaa itseämme kuin 2020-luvulla. Suurten ikäluokkien nuorilla ei ollut taloudellisesti samanlaisia mahdollisuuksia kuin nyt – tällä hetkellä lukion tai ammatillisen tutkinnon suorittaminen kaikkine materiaaleineen on maksutonta oppivelvollisille. Aikuisopiskelijoillekin on tarjolla rahallista tukea ja opintovapaata.
Vaikka vaihtoehtoja ja rahallista tukea opintoihin on tarjolla, moni ei kuitenkaan tartu niihin. Tuttuni kertoi työkaveristaan, joka ei jaksaisi enää olla nykyisessä työpaikassaan, mutta kynnys hakea työpaikkaa on liian korkea: Hän on tehnyt työhakemuksen viimeksi 1990-luvulla.
Moni sinnittelee vuodesta toiseen työpaikallaan, vaikka kaipaisi jo jotain uutta. Jos ainoa innostava asia työssä on pitkän uran tuoma lomakertymä, tulisiko olla huolissaan? Pitäisikö työstään sitten olla jatkuvasti innoissaan? Mielestäni ei. Mutta jos työssään mikään ei innosta ja huomaa kyynistyneensä, silloin kaikki ei ole hyvin.
Mikään muutos elämässä ei tapahdu kuitenkaan sormia napauttamalla. Kriisiytynyttä parisuhdetta ei saa kuntoon osallistumalla yhden päivän pikakurssille. Vuosien aikana kertyneitä liikakiloja ei saa häivytettyä viikossa. Ammatillinen umpikuja ei sekään avaudu hetkessä.
Me suomalaiset olemme kuuluisia siitä, että osaamme sinnitellä. Me kyllä pärjäämme, vaikka oikeasti tarvitsisimme apua. Näin myös työelämässä. Vaikka oman tilanteen tunnistaisi, ei ole välttämättä helppoa hahmottaa omaa kokonaistilannetta. Mitä eri vaihtoehtoja minulla ylipäänsä on? Mitä kaikkea osaamista minulla onkaan? Osaanko sanoittaa sen? Miten ja mistä voisin hakea töitä? Keneltä voisin saada pohdintoihini tukea? Mikä olisin ensimmäinen askel, jonka ottaisin kohti uutta?
Monella aikuisurheilijalla on oma valmentaja. Sellaiseen kannattaa tukeutua myös silloin, kun kaipaa työelämässä apua. Sain itsekin apua uravalmentajalta ja työelämäpsykologilta, kun vaihdoin alaa nelikymppisenä. Irtisanouduin vakituisesta työpaikasta ja uskaltauduin uuden alan pääsykokeisiin. Edellisen kerran olin ollut pääsykokeissa yli 20 vuotta aiemmin. Kutkuttavaa!
Mitä kaikkea sinä haluat vielä ehtiä tekemään elämälläsi? Työntämään kuulaa 90-vuotiaana MM-kisoissa vai ihan jotain muuta?
Kirjoittaja on lahtelainen opinto-ohjaaja ja aineenopettaja.