Helena Salakka: Tuleeko minun kokea syvää merkityksellisyyden tunnetta, kun pyyhin tiskipöytää?
”Luulin, että sinusta tulisi jotain merkittävämpää”, ystäväni sanoi minulle, kun hän kuuli, että olin juuri päässyt opiskelemaan yliopistoon opinto-ohjaajaksi. En osannut vastata hänelle mitään, sillä olin niin häkeltynyt hänen kommentistaan.
Olin juuri läpäissyt tiukat pääsykokeet tentteineen ja haastatteluineen ja olin onnellinen haaveilemastani opiskelupaikasta. Jäin miettimään, minne minun olisi ystäväni mielestä pitänyt päästä opiskelemaan, että minusta olisi voinut tulla jotain merkittävää?
Kun teemme elämässämme valintoja, emme aina kuule pelkkiä hurraa-huutoja ympäriltämme. Valintamme saatetaan kyseenalaistaa – ja sinänsä hyvä niin, sillä sitä kautta valinta tulee perusteltua itselle paremmin. Onko tämä valintani sitä, mitä todella haluan? Minulle juuri tuohon opiskelupaikkaan hakeutuminen oli merkityksellistä.
Työn merkityksellisyys on nousemassa isoksi megatrendiksi, asiaksi, joka on yhä useammalle – ja etenkin nuorille työntekijöille – tärkeä. Viime vuosien aikana lehdistä on myös voinut lukea paljon urasiirtymistä kertovia tarinoita, joissa usein kovapalkkaisessa asemassa oleva pomoihminen on hakenut elämässään merkityksellisyyttä ja leppoistanut elämäänsä tekemällä rajun alanvaihdoksen.
Olen itse iloinen tästä merkityksellisyyden noususta. Samalla tulee muistaa myös kolikon toinen puoli. Tuleeko kaiken tekemisen elämässä olla erityisen merkityksellistä? Tuleeko minun kokea syvää merkityksellisyyden tunnetta, kun pyyhin tiskipöytää tai vien haisevan biojätebussin roskikseen? Vai voinko vain yksinkertaisesti pyyhkiä pöydän tai viedä roskat?
Liiallisen merkityksellisyyden metsästys voi uuvuttaa. Tunnen ihmisiä, jotka ovat metsästäneet vuosikausia omaa kutsumustaan tai ihmeellistä näkyä siitä, mitä heidän tulisi tehdä elämällään. He haluaisivat käyttää elämänsä mahdollisimman merkityksellisesti, mutta unohtavat helposti elää nyt, kun katse on koko ajan tulevaisuudessa.
Mitä on merkityksellinen elämä? Jokainen aikakausi yrittää hahmottaa tätä omalla vuorollaan. Bestseller-kirjailija Emily Esfahani Smithin mielestä merkityksellinen elämä syntyy neljästä asiasta:
Siitä, että pääsemme kokemaan tavalla tai toisella yhteenkuuluvuuden tunnetta muiden kanssa ja etsimään oman elämämme tarkoitusta käyttämällä lahjojamme ja vahvuuksiamme. Kolmanneksi hän nostaa tarinallisuuden voiman, joka auttaa hahmottamaan ja ymmärtämään omaa elämää. Neljänneksi hän puhuu itsensä ylittämisestä, millä hän tarkoittaa sitä, että on yhteydessä jonkin itseään suuremman kanssa. Tällä hän viittaa kokemukseen hengellisyydestä tai vaikkapa luontokokemuksen tai musiikin voimasta.
Mikä sinulle on merkityksellistä elämässäsi juuri tällä hetkellä? Ovatko muutkin sinulle tärkeistä asioista innoissaan vai kohtaatko kyseenalaistamista?
Kirjoittaja on lahtelainen opinto-ohjaaja ja aineenopettaja sekä kaupunginvaltuuston jäsen.