Helena Salakka: Miksi ette enää hymyile meille?
Lahden seurakunnat
Jos et ole ollut hetkeen tekemisissä ihmislajin nimeltä teini sapiens kanssa, tämä kolumni on omistettu sinulle. Työssäni yläkoulun opinto-ohjaajana olen päivittäin tekemisissä satojen nuorten kanssa.
Tässä siis keski-ikäisen täti-ihmisen filtterin kautta suodattamia nuorten tuoreita terveisiä aiheesta jos toisesta sinulle, joka olet yli 20-vuotias. Alle 20-vuotiaiden ääni kuuluu yllättävän vähän perinteisessä mediassa. Siksi he saavat tänään suunvuoron:
"Sanotaan, että nuoret pitää saada liikkumaan, mutta leikkipaikat rakennetaan keskimäärin kolmevuotiaille. Näin on käynyt esimerkiksi Satamassa ja Perhepuistossa. Eivät jotkut edes takaisin heiluvat pipsapossuhytkyttimet saa meitä liikkumaan. Haluamme kunnon liukumäkiä ja haastetta. Muistakaa meidätkin leikkipaikkasuunnittelussa."
"Aikuiset, älkää ragetko (raivotko) siitä, että leikimme ja hassuttelemme. Jos heitämme toisillemme läppää kadulla kulkiessamme, siitä ei kannata lähteä rageemaan. Miksi te hymyilette pikkulapsille, kun he tulevat teitä kadulla hassutellen vastaan, mutta ette enää meille? Kaksivuotiaasta lähtee kovempi ääni kuin meistä."
"Jos joku meistä nuorista istuu yksin keskustassa, hän on aikuisten mielestä yksinäinen ja syrjäytynyt. Jos taas meitä nuoria on isompi porukka, meitä pidetään meluisana häirikköjoukkona tai tulevana katujenginä. Älkää pitäkö meitä aina ongelmana. Me olemme vain nuoria."
"Opettajat, älkää heti uhatko Wilma-merkinnällä, jos joku vähän pelleilee oppitunnin alussa. Antakaa sen sijaan mahdollisuus vielä näyttää, mihin pystyy lopputunnin aikana. Tai jos unohtaa tehdä läksyt, älkää heti rankaisko siitä vaan antakaa mahdollisuus korvata unohdusmoka tekemällä tunnilla paljon tehtäviä."
Kysymyksiä, jotka ovat pohdituttaneet nuoria tällä viikolla:
- Miten paljon hajuvettä voi laittaa kouluun? Voiko hajuvettä sumuttaa myös farkkuihin?
- Mistä tietää, milloin murrosikä alkaa? Kuinka paljon oma ääni madaltuu?
- Miten paljon voi kasvaa vuoden aikana? Kasvanko minä vielä, että pääsen lentoemännäksi? Miten ihmeessä saan lisää pituutta?
- Miten voi tunnistaa, jos itsellä on lukivaikeus?
- Aikuiset, miksi te ette huomaa kiusaamista riittävästi? Miksi teitä kiinnostaa vain se, onko jollain sisällä pipo päässä?
- Miten pääsen mahdollisimman pian töihin?
- Miten monen pesukerran jälkeen hajuveden saa lähtemään farkuista?
Kysyin lopuksi juuri teini-ikään tulleilta 13-vuotiailta, mitä he haluaisivat erityisesti sanoa aikuisille. He kertoivat esimerkin:
"Herkät ihmiset istuvat nurkassa kuulokkeet korvillaan piirtämässä. Toiset ovat porukassa. Me nuoret olemme erilaisia. Ihmiset ovat erilaisia. Muistetaan se."
Kirjoittaja on lahtelainen opinto-ohjaaja ja aineenopettaja.