Anteeksiantaminen ei ole sama kuin vallitseviin olosuhteisiin alistuminen
Saatat muistaa lapsuudestasi tilanteen, jossa sinut on hyvän tavan nimissä pakotettu pyytämään tai antamaan anteeksi. Ajatus on kaunis, mutta lopputulos huono. Pakottamalla ei synny mitään aitoa. On oikeasti tilanteita, joissa anteeksianto on työn ja tuskan takana.
Joitakin vuosia sitten arkkipiispa Desmond Tutu kirjoitti tyttärensä kanssa kirjan anteeksiantamisesta. Tutu johti vuosien ajan Etelä-Afrikan Totuus ja Sovinto -komissiota, joka kävi läpi tuhansia rotuerottelupolitiikan aikana tapahtuneita hirmutekoja. Hän sai työnsä aikana todistaa lukuisia tarinoita anteeksiannosta.
Kirjassa anteeksiantoa kuvataan nelivaiheisena matkana. Siihen kuuluvat tapahtuneen kuvaaminen, tuskan tunnistaminen, anteeksiantaminen ja tapahtuneeseen liittyvästä ihmisestä kokonaan irti päästäminen tai matkan jatkaminen yhdessä. Se on siis aktiivista toimimista, kipeää asiaa päin menemistä ja tunteiden tunnistamista.
Pakon sijaan anteeksiantamisessa olennaisia ovat armo ja lahja. Anteeksiantamalla annat itsellesi lahjan: armahdat itsesi muuttumasta pahantekijän uhriksi. Kreikan kielen sana ”antaa anteeksi” tarkoittaa kirjaimellisesti ”lähettää pois”, ”antaa mennä”, ”hylätä”, ”jättää”. Anteeksianto on irti päästämistä, vapautusta.
Anteeksiantaminen ei ole tärkeää vain sille, joka saa anteeksi, vaan myös anteeksiantajalle. Vain sitä kautta pääsee elämässä eteenpäin.
Tuska voi jäädä, vaikka olisitkin antanut anteeksi. Anteeksiantaminen ei ole sama kuin vallitseviin olosuhteisiin alistuminen.
Joskus elämässä joutuu tekemään kipeitä ihmissuhteisiin liittyviä päätöksiä. Voit antaa tai ainakin haluta antaa anteeksi sinua satuttaneelle ihmiselle, mutta et voi enää elää hänen kanssaan tai pitää toista ystävänäsi. On päästettävä irti, jotta et muutu katkeraksi ja pääset elämässä eteenpäin. Silloinkin on hyvä muistaa, että Jumalan syvin olemus on rakkaus. Jumalan rakkaus ja anteeksianto ulottuu heihinkin, joita itse et pysty enää rakastamaan.
Kirjoittaja on Heinolan seurakunnan pappi.