JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Joulu on Reetta Kalteenmäelle hyvin merkityksellinen juhla. Erityisesti sen sanoma tekee Kalteenmäestä onnellisen joulun viettäjän. Kuva: Janne Raevuori

Joulu on Reetta Kalteenmäelle hyvin merkityksellinen juhla. Erityisesti sen sanoma tekee Kalteenmäestä onnellisen joulun viettäjän. Kuva: Janne Raevuori

Janne Raevuori

Usko ei olisi uskoa, jos se olisi pelkkää varmuutta

Kas­va­tuk­sen ja per­he­a­si­oi­den joh­ta­ja Reet­ta Kal­teen­mä­en nuo­ruu­den vah­va us­kon palo on saa­nut ai­kui­si­äl­lä ko­vi­a­kin kol­hu­ja. Hän tie­tää, et­tä vä­lil­lä us­koon kuu­luu myös epä­us­ko – pa­pil­la­kin.

9.12.2024
Jaana Kosunen

Reet­ta Kal­teen­mä­el­lä on unel­ma. Hän toi­voo he­rää­vän­sä jo­na­kin jou­lui­se­na yö­nä kes­ken unien ja huo­maa­van­sa, et­tä hä­nel­lä­hän on ihan mah­do­ton näl­kä. Sii­tä sai­si hy­vän syyn hy­pä­tä sän­gys­tä ylös ja men­nä jää­kaa­pil­le. Teh­dä me­he­vän voi­lei­vän, kera pak­sun kink­ku­sii­vun. Pääl­le vie­lä si­nap­pia.

– Pe­rin­tei­set jou­lu­ruu­at ovat heik­kou­te­ni. Voi­sin elää jou­lun kin­kul­la ja vih­reil­lä kuu­lil­la, Kal­teen­mä­ki nau­raa.

Jou­lu on Kal­teen­mä­el­le hy­vin mer­ki­tyk­sel­li­nen juh­la. Kir­kas­va­lo­lam­pun voi­mal­la läpi räm­mi­tyn mar­ras­kuun jäl­keen lä­hes­ty­vä jou­lu tun­tuu ai­na yh­tä kut­su­val­ta. Jou­lua Kal­teen­mä­ki viet­tää puo­li­son­sa kans­sa yh­tei­ses­sä ko­dis­sa Paa­vo­las­sa, puo­li­son ja hä­nen su­kun­sa kans­sa Hei­no­las­sa ja omien van­hem­pien­sa luo­na Kes­ki-Suo­mes­sa. Hän kut­suu it­se­ään jou­lun jäl­ki­viet­tä­jäk­si; etu­kä­teen tun­nel­moi­daan kyl­lä, mut­ta mal­til­li­ses­ti, ja sit­ten kun jou­lu oi­ke­as­ti on kä­sil­lä, sitä juh­li­taan pit­kään ja har­taas­ti. Ai­to jou­lu­kuu­si py­syy ko­to­na ko­ris­tel­tu­na usein hel­mi­kuul­le saak­ka. Jou­lu täyt­tyy hil­jen­ty­mi­ses­tä, lä­hei­sis­tä, jou­lun tun­nel­mas­ta – ja kin­kus­ta ja vih­reis­tä kuu­lis­ta.

Tär­ke­ää on myös it­se sa­no­ma. Se kos­ket­taa joka vuo­si, ai­na vain uu­des­taan.

– Se, et­tä Ju­ma­la tu­lee maa­il­maan ja Ju­ma­lal­la on hyvä tah­to kaik­kia koh­taan – tämä kris­til­li­sen us­kon yti­mes­sä ole­va vies­ti on joka vuo­si yh­tä hie­no ja te­kee mi­nus­ta on­nel­li­sen jou­lun viet­tä­jän, hän to­te­aa.

On­nel­lis­ta on elä­mä kai­kin puo­lin juu­ri nyt muu­toin­kin, sil­lä Kal­teen­mä­ki on vas­ta ni­mi­tet­ty Lah­den seu­ra­kun­tien kas­va­tuk­sen ja per­he­a­si­oi­den joh­ta­jak­si. Vi­ral­li­ses­ti ni­mi­tys tu­lee voi­maan vuo­den vaih­tees­sa, mut­ta käy­tän­nös­sä vir­kaa­te­ke­vä­nä joh­ta­ja­na Kal­teen­mä­ki on toi­mi­nut jo to­vin.

Uu­si työ on mie­lui­sa. Se on tuo­nut päi­viin uu­den­lai­sia haas­tei­ta ja pal­jon edis­tet­tä­viä asi­oi­ta. Uu­sia ih­mi­siä, eri­lai­sia ti­lan­tei­ta, vas­tuu­ta ja myös val­taa. Kal­teen­mä­ki sa­noo häm­men­ty­neen­sä, kun hä­nel­tä pian va­lin­nan jäl­keen ky­syt­tiin, mitä hän ai­koo uu­des­sa työs­sään saa­da ai­kai­sek­si; oli­han hän jo rei­lun vuo­den ol­lut vir­kaa­te­ke­vä joh­ta­ja ja edis­tä­nyt jo asi­oi­ta, joi­ta on ko­ke­nut it­sel­leen tär­ke­äk­si.

– Koen, et­tä olen omal­la ole­mi­sel­la­ni, sil­lä mil­lai­nen joh­ta­ja olen ja mi­ten re­a­goin asi­oi­hin, vai­kut­ta­nut jo nyt, Kal­teen­mä­ki miet­tii.

Asi­oi­ta, joi­den edis­tä­mis­tä hän ai­koo tu­le­vai­suu­des­sa­kin jat­kaa, on usei­ta:

– Ha­lu­an jat­kos­sa­kin edis­tää yh­des­sä te­ke­mi­sen kult­tuu­ria ja sitä, et­tä me nä­ki­sim­me, et­tä me seu­ra­kun­tien työn­te­ki­jät ja yh­teis­työ­kump­pa­nit olem­me mo­nes­sa asi­as­sa sa­mal­la puo­lel­la, hy­vän puo­lel­la. Yh­des­sä te­ke­mi­sen kult­tuu­ri on pe­rin­tei­seen, kir­kos­sa val­lal­la ole­vaan joh­ta­mis­kult­tuu­riin ver­rat­tu­na eri­lais­ta ja uut­ta, mut­ta koen sen tär­ke­äk­si, jot­ta sai­sim­me teh­tyä seu­ra­kun­ta­työ­tä mah­dol­li­sim­man hy­vin ja yhä vain pa­rem­min tääl­lä Lah­den seu­ra­kun­nis­sa, hän pe­rus­te­lee.

Kal­teen­mä­ki ha­lu­aa myös muut­taa kir­kos­sa val­lal­la ole­vaa hil­jen­tä­mi­sen kult­tuu­ria. Hän toi­voo, et­tä kir­kos­sa to­del­la kuul­tai­siin ja kuun­nel­tai­siin toi­sia ja yri­tet­täi­siin et­siä ym­mär­rys­tä, vaik­ka asi­at näh­täi­siin­kin eri ta­val­la. An­net­tai­siin kaik­kien ää­nien kuu­lua.

– Nyt­hän se ei mene niin. Me hil­jen­näm­me he, jot­ka ovat te­o­lo­gi­sis­ta ky­sy­myk­sis­tä kans­sam­me eri miel­tä. Yri­täm­me pi­tää yl­lä yk­si­mie­li­syyt­tä, vaik­ka se ei ole kai­kis­sa asi­ois­sa mi­ten­kään mah­dol­lis­ta. Mi­ten voim­me elää kaik­kien kans­sa yh­des­sä, jos jy­rääm­me al­le tois­tem­me ää­nen? Kal­teen­mä­ki ky­syy.

Nuo­ril­le työ­u­raan­sa aloit­ta­vil­le hän ha­lu­aa ko­ros­taa, et­tä kirk­ko on työ­nan­ta­ja­na yl­lät­tä­vän mo­ni­puo­li­nen ja eri­lai­sia mah­dol­li­suuk­sia tar­jo­a­va. Hän sa­noo, et­tä kir­kon työn­te­ki­jä­nä pys­tyy vai­kut­ta­maan mo­niin asi­oi­hin, vaik­ka saat­tai­si­kin tun­tua, et­tei kir­kos­sa mi­kään ete­ne.

– Me­di­as­sa kirk­ko pro­fi­loi­tuu her­käs­ti pai­kak­si, jos­sa mi­kään ei kos­kaan muu­tu. Se saat­taa lan­nis­taa työ­u­ran­sa alus­sa ole­via nuo­ria ja tot­ta pu­hu­en vä­lil­lä se on lan­nis­ta­nut it­se­ä­ni­kin. Kui­ten­kin kun kat­som­me asi­oi­ta tar­kem­min, huo­maam­me kyl­lä, et­tä Suo­men evan­ke­lis-lu­te­ri­lai­ses­sa kir­kos­sa asi­at muut­tu­vat. Toki hi­taas­ti, mut­ta muut­tu­vat kui­ten­kin.

Reetta Kalteenmäki haluaa muuttaa kirkossa muun muassa vallalla olevaa hiljentämisen kulttuuria. Hän toivoo, että kirkossa todella kuultaisiin ja kuunneltaisiin toisia ja yritettäisiin etsiä ymmärrystä, vaikka asiat nähtäisiinkin eri tavalla. ”Annettaisiin kaikkien äänien kuulua”, hän lisää. Kuva: Janne Raevuori

Reetta Kalteenmäki haluaa muuttaa kirkossa muun muassa vallalla olevaa hiljentämisen kulttuuria. Hän toivoo, että kirkossa todella kuultaisiin ja kuunneltaisiin toisia ja yritettäisiin etsiä ymmärrystä, vaikka asiat nähtäisiinkin eri tavalla. ”Annettaisiin kaikkien äänien kuulua”, hän lisää. Kuva: Janne Raevuori

Janne Raevuori

Kal­teen­mä­ki tu­tus­tui seu­ra­kun­ta­e­lä­mään jo lap­suu­des­sa. Van­hem­mat oli­vat ak­tii­vi­sia seu­ra­kun­ta­lai­sia ja kul­jet­ti­vat per­heen kol­mea las­ta niin kirk­koon kuin py­hä­kou­luun­kin. Hen­gel­li­syys on kuu­lu­nut siis osak­si elä­mää oi­ke­as­taan ai­na. Toki tei­ni­nä piti ot­taa het­kel­li­nen pe­sä­e­ro kaik­keen tut­tuun ja tur­val­li­seen, mut­ta ai­ka pian nuo­ri Reet­ta pa­la­si ta­kai­sin pai­kal­lis­seu­ra­kun­nan yh­tei­söön mu­kaan isos­kou­lu­tuk­sen ja nuo­ri­so­työn kaut­ta.

Kal­teen­mä­ki muis­taa ol­leen­sa rau­hal­li­nen ja kilt­ti lap­si, joka toi­mit­ti si­sa­rus­par­ven esi­koi­sen roo­lia hy­vin tot­te­le­vai­ses­ti. Let­ti­päi­nen Reet­ta oli tun­nol­li­nen ja piti huo­len sii­tä, et­tei ai­heut­tai­si har­mia ke­nel­le­kään. Kil­tin ih­mi­sen pai­no­las­ti on kul­ke­nut ai­kui­suu­teen saak­ka: Kal­teen­mä­ki ker­too teh­neen­sä tie­toi­ses­ti töi­tä, jot­ta lap­suu­den rei­pas Reet­ta ym­mär­täi­si, et­tei ai­na tar­vit­se ol­la niin kuu­li­ai­nen ja kilt­ti – oi­keus ole­mas­sa­o­loon on sil­ti.

– Ny­kyi­sin yh­dis­tän reip­pau­tee­ni kilt­tey­den si­jaan enem­män elä­män­myön­tei­syyt­tä ja seik­kai­lul­li­suut­ta, sel­lai­se­na ajat­te­len ny­ky­ään it­se­ni, hän poh­tii.

Nuo­ruu­den ko­ti­mai­se­mis­sa Jy­väs­ky­läs­sä oli val­lal­la tapa, et­tä nuo­ri­so kul­ki eri seu­ra­kun­tien ta­pah­tu­mis­sa ris­tiin ras­tiin; yh­te­nä il­ta­na käy­tiin Va­paa­kir­kon nuor­te­nil­las­sa, toi­se­na Hel­lun­tai­seu­ra­kun­nan jär­jes­tä­mäs­sä ta­pah­tu­mas­sa ja kol­man­te­na ki­pais­tiin Kan­san­lä­he­tyk­sen nuo­ril­le suun­nat­tuun il­lan­viet­toon. ”Ris­tiin ras­tiin kul­ke­mi­nen” ava­si sil­mät eri­lai­sil­le suun­tauk­sil­le, teki tu­tuk­si ka­ris­maat­ti­suu­den ja muok­ka­si Kal­teen­mä­en hen­gel­lis­tä mu­siik­ki­maa­il­maa. Oli iso jut­tu ta­ju­ta, et­tä hen­gel­li­siä lau­lu­ja voi soit­taa mo­nel­la soit­ti­mel­la ja mo­nen­lai­sel­la mu­siik­ki­tyy­lil­lä. Ris­tiin kul­ke­mi­nen vai­kut­ti vah­vas­ti myös sii­hen, mi­ten Kal­teen­mä­ki hah­mot­taa ny­kyi­sin seu­ra­kun­nan yh­tei­sö­nä, paik­ka­na, jos­sa ele­tään us­koa to­dek­si yh­des­sä. Se on ris­ti­rii­das­sa Suo­mes­sa val­lal­la ole­van aja­tuk­sen kans­sa, mis­sä us­kon­toa pi­de­tään hy­vin yk­si­tyi­se­nä asi­a­na.

”There are two things we can­not do alo­ne. One is to be mar­ried and the ot­her is to be a Chris­ti­an.” Paul Tour­nier

– Täs­sä sa­non­nas­sa­kin to­de­taan, et­tä maa­il­mas­sa on kak­si asi­aa, joi­ta ei voi teh­dä yk­sin: toi­nen on men­nä nai­mi­siin ja toi­nen on ol­la kris­tit­ty. Kris­tit­ty­nä elä­mi­seen kuu­luu väis­tä­mät­tä se, et­tä et ole yk­sin ole­mas­sa, olet osa isom­paa Kris­tuk­sen kirk­koa. Sik­si yh­tei­söl­li­syys on mi­nul­le niin tär­ke­ää. 

Kal­teen­mä­ki tie­tää kyl­lä, et­tä yh­tei­söl­li­syys ja yh­des­sä te­ke­mi­nen ei ole ny­ky­päi­vä­nä mi­kään hel­pos­ti edis­tet­tä­vä asia. Si­tou­tu­mat­to­muus on kii­reen ja uu­pu­muk­sen tuo­tos­ta ja Kal­teen­mä­ki sa­noo, et­tä myös tätä ai­ka­kau­den piir­ret­tä on ym­mär­ret­tä­vä. Ih­mi­sil­le on an­net­ta­va ti­laa ja on hy­väk­syt­tä­vä se, et­tei yh­teen ko­koon­tu­mi­nen vain yk­sin­ker­tai­ses­ti ai­na mah­du sa­maan ka­len­te­riin las­ten har­ras­tus­vien­tien, työ­kii­rei­den ja va­paa-ajan me­no­jen kans­sa. Se­kin on hyvä huo­mi­oi­da, et­tä mei­tä on mo­nek­si; yh­del­le yh­tei­söl­li­syys on mu­siik­ki­ti­lai­suu­teen osal­lis­tu­mis­ta, toi­sel­le se on sun­nun­tain mes­su ja kol­man­nel­le taas Ma­ri­an Kam­ma­rin kah­vit­te­lu­het­ki. Tär­kein­tä Kal­teen­mä­en mie­les­tä on teh­dä osal­lis­tu­mi­nen mah­dol­li­sim­man hel­pok­si.

– Kir­kon tär­keä teh­tä­vä on tar­jo­ta näi­tä eri­lai­sia mah­dol­li­suuk­sia liit­tyä mu­kaan, liit­tyä yh­des­sä kris­tit­ty­nä elä­mi­seen. Osal­lis­tu­mi­sen kyn­nyk­sen pi­tää sik­si ol­la mah­dol­li­sim­man ma­ta­la, hän sa­noo.

Kalteenmäki muistaa olleensa rauhallinen ja kiltti lapsi, joka toimitti sisarusparven esikoisen roolia hyvin tottelevaisesti. "Nykyisin yhdistän reippauteeni kiltteyden sijaan enemmän elämänmyönteisyyttä ja seikkailullisuutta." Kuva: Janne Raevuori

Kalteenmäki muistaa olleensa rauhallinen ja kiltti lapsi, joka toimitti sisarusparven esikoisen roolia hyvin tottelevaisesti. "Nykyisin yhdistän reippauteeni kiltteyden sijaan enemmän elämänmyönteisyyttä ja seikkailullisuutta." Kuva: Janne Raevuori

Janne Raevuori

Kiin­nos­tus seu­ra­kun­nas­sa työs­ken­te­le­mi­seen he­rä­si Kal­teen­mä­el­lä lu­ki­oi­äs­sä. Toki mie­les­sä vi­lah­ti­vat myös pe­rin­tei­set am­ma­tit ku­ten opet­ta­ja tai lää­kä­ri, mut­ta työn kris­til­li­nen poh­ja oli hä­nel­le olen­nai­sen tär­ke­ää. Niin hän ha­keu­tui opis­ke­le­maan kir­kon nuo­ri­so­työ­noh­jaa­jak­si. Kui­ten­kin ai­ka pian opin­to­jen al­ku­vai­hees­sa sel­vi­si, et­tei nuo­ri­so­työ rii­tä us­kon pa­los­sa vah­vas­ti elä­väl­le nuo­rel­le nai­sel­le. Hän suo­rit­ti tut­kin­non kui­ten­kin lop­puun, tun­nol­li­nen kun oli, ja ha­keu­tui sen jäl­keen te­o­lo­gi­seen tie­de­kun­taan. Vaik­ka pit­kä opis­ke­lu­ai­ka hie­man tur­haut­ti, on Kal­teen­mä­ki myö­hem­min ol­lut kii­tol­li­nen kah­den tut­kin­non yh­dis­tel­mäs­tä, jos­sa yh­dis­ty­vät so­pi­vas­ti niin nuo­ri­so­työn oh­jaa­jan käy­tän­nön työ kuin te­o­lo­gi­sen tie­de­kun­nan te­o­ri­a­kin. 

– En oli­si muu­ten­kaan voi­nut aloit­taa suo­raan pa­pin opin­noil­la. Pii­rit, jois­sa nuo­re­na kul­jin, vä­rit­ti­vät aja­tus­maa­il­maa­ni si­ten, et­tä en edes näh­nyt it­sel­le­ni mah­dol­li­se­na läh­teä opis­ke­le­maan pa­pik­si. Sik­si ha­keu­duin en­sin opis­ke­le­maan nuo­ri­so­työ­tä, Kal­teen­mä­ki ker­too.

Nuo­ruu­den muis­te­le­mi­nen nos­tat­taa Kal­teen­mä­en kas­voil­le hai­ke­an ja läm­pi­män hy­myn. Nau­ra­en hän to­te­aa, et­tä jos nuo­ri Reet­ta oli­si voi­nut teh­dä ai­ka­mat­kan ny­kyi­syy­teen, oli­si hän to­den­nä­köi­ses­ti pet­ty­nyt näh­des­sään ny­kyi­sen, kes­ki-iän ta­saan­nut­ta­man it­sen­sä.

– Nuo­re­na mi­nul­la oli val­ta­va us­kon palo ja ajat­te­lin, et­tä val­loi­tam­me maa­il­man. On­han palo ny­ky­ään­kin ole­mas­sa, mut­ta myön­nän, et­tä se on hie­man eri­lai­nen, ai­ka pal­jon ta­sai­sem­pi.

Mil­lais­ta pap­peu­teen kas­va­mi­nen on sit­ten ol­lut? On­ko tie lap­suu­den py­hä­kou­lus­ta tä­män päi­vän hen­gel­li­sen työn te­ki­jäk­si ol­lut suo­ra­vii­vai­nen ja sel­keä? Kal­teen­mä­ki sa­noo suo­raan, et­tä mut­kia on ol­lut mat­kas­sa usei­ta­kin ja vä­liin on mah­tu­nut jopa to­del­li­sia hen­gel­li­sen au­ti­o­maan ko­ke­muk­sia. Elä­mäs­sä on ol­lut usei­ta het­kiä, jol­loin pääl­lim­mäi­nen ko­ke­mus on ol­lut tun­ne Ju­ma­lan pois­sa­o­los­ta. Hän an­taa esi­mer­kin:

– Kun koin elä­mä­ni yh­den suu­rim­man krii­sin, avi­oe­ron, oli ko­ke­mus niin jä­ri­syt­tä­vä, et­tä sii­nä muut­tui pait­si suh­de it­seen ja elä­mään, myös suh­de Ju­ma­laan. Jou­duin ky­sy­mään, on­ko Ju­ma­la sitä mitä olen aja­tel­lut tai on­ko Ju­ma­laa kai­ken tä­män jäl­keen edes ole­mas­sa, Kal­teen­mä­ki muis­te­lee.

Vii­mei­sin epä­us­kon vai­he liit­tyy ai­kaan, kun ura pap­pi­na oli jo käyn­nis­ty­nyt. Tuol­loin aja­tuk­sis­sa pyö­ri, mi­ten teh­dä hen­gel­lis­tä työ­tä, jos ei it­se us­ko Ju­ma­laan? Mi­ten elää työ­tä oman us­konk­rii­sin­sä kes­kel­lä? Apuun rien­si kol­le­ga, joka ky­syi, ei­kö pap­pi­na ole­mi­nen ole juu­ri sitä, et­tä on ih­mis­ten kans­sa epä­us­kon het­kil­lä? Ei­kö us­koon kuu­lu myös epä­us­ko, pa­pil­la­kin? Ei­hän us­ko oli­si us­koa, jos se oli­si pelk­kää var­muut­ta.

Kol­le­gan sa­nat py­säyt­ti­vät.

– Sil­loin ym­mär­sin, et­tä omat epä­us­kon het­ket pap­pi­na ei­vät au­to­maat­ti­ses­ti tar­koi­ta sitä, et­tei­kö voi­si pal­vel­la lä­him­mäi­siä. Oli­si­han se ai­ka epä­re­hel­lis­tä, jos pap­pi ei voi­si ko­kea synk­kiä het­kiä niin us­kos­saan kuin muu­toin­kin. Edel­leen moni niin hel­pos­ti ajat­te­lee, et­tä pap­pi oli­si us­kos­saan hor­ju­ma­ton, olen aja­tel­lut niin it­se­kin. On kui­ten­kin ol­lut tär­ke­ää op­pia ym­mär­tä­mään se, et­tä myös me pa­pit saam­me ko­kea krii­se­jä ja epäi­lem­me – olem­me ih­mi­siä sii­nä mis­sä muut­kin.  

Lue lisää aiheesta