Perunamaan ja pullataikinan teologiaa – Riitta Särkiön kasvimaalla versot kurottuvat inhimilliseen lämpöön, juuret hengelliseen syvyyteen.
Riitta Särkiö, mikä puutarhakasvi olisit?
Launeen seurakunnan lapsi- ja perhetyön papin ei tarvitse tätä monta sekuntia miettiä.
– Ehdottomasti sen pitäisi olla hyötykasvi. Olisin peruna! Siitä kasvaa monta. Haluan olla moneksi, hän vastaa nopeaan tyyliinsä, joka kuulemma liittyy hänen varsinaissuomalaiseen verenperimäänsä.
Perheen piha Lahdessa kuhisee elämää. Kasvukausi on saanut räjähtävän startin. Kaikkialla versoo, kukkii ja surisee ylen määrin. Kesken haastattelun Särkiö joutuu juoksemaan pari spurttia, sillä Pekka-puolison hoivaamat mehiläiset ovat suivaantuneet pesän käsittelemisestä. Tästä seuraa pari napakkaa varsinaissuomalaista vuorosanaa.
Riitta Särkiön kädenjäljissä kasvimaa puskee ilmoille ainakin kelta- ja valkosipulia, porkkanaa, lipstikkaa, salkopapua, avomaankurkkua, tomaattia ja chiliä. Eikä tässä kaikki. Varsinainen kasvimaa sijaitsee Lahden kaupungin viljelypalstoilla, ja siellä vasta kasvaakin: erilaisia papuja ja kurpitsoita, salaattia, tilliä, punajuurta ja tietenkin perunaa. Tänne kotipihallekin, kasvuharson alle, on istutettu varhaisperunaa. Olkoon Särkiö nyt siis tässä mielikuvaleikissä tuo emokasvi, josta haarautuvaa moninaisuutta tarkastelemme elämästä napatuin tuokiokuvin.
1. Tuokiokuva siunauskappelista.
Näkymä hautajaisvieraan silmin: arkku on kappelissa paikallaan, omaiset saapuneet ja seremonia alkamassa, mutta Riitta Särkiöllä ei ole kiire. Hän on kyykistynyt valkoisessa albassaan pienen taaperon vierelle ja juttelee tälle hiljaa.
– Minua surettaa, jos lapset eivät tule hautajaisissa kohdatuiksi. Heillä voi olla paljon kysymyksiä, Särkiö sanoo.
– Jäykkyydellä ei saavuteta mitään. Haluaisin, että lapset saavat osansa lämmöstä. Jos kesken toimituksen tulee kysymyksiä, voin vaikka sanoa, että jutellaan kohta siitä. Kirkollinen toimitus Särkiön malliin ei ole juna, joka kiitää päätepisteeseen, vaikka mitä tapahtuisi. Pyhyys ei kärsi siitä, että otetaan tilanne ja ihmiset huomioon. Tarvittaessa keskeytetään, lohdutetaan, ruokitaan, vaihdetaan vaippa.
Paria Saksan-vuotta ja neljää vanhempainvapaata lukuun ottamatta Särkiö on ollut Launeen seurakunnan pappina vuodesta 1989. Pitkä työhistoria on tuonut kokemusta, varmuutta, rauhaa ja rutiinia, joiden varassa voi jo luottavaisesti heittäytyä kaikkinaisiin tilanteisiin ilman tuntikausien valmistelua. Nuorena pappina sellaiseen rentouteen ei vielä ollut rahkeita, hän arvelee.
– Läsnäoleville voi olla arvokasta, etten ole papereideni takana, vaan hetkessä läsnä.
Jo teini-iässä Särkiö tuurasi kanttoria Halikon seurakunnassa ja katseli urkuparvelta pappeja tarkasti: tuollainen haluaisin olla, tuollainen en. En sellainen, joka kävelee tilaisuuteen, puhuu juttunsa ja häipyy kuin tekisi jonkinlaisen suorituksen.
– Nuorena en olisi osannut sitä sanoittaa, mutta myöhemmin eräästä kirkon strategiasta poimittu lause kolahti minuun: ”Jumalanpalveluselämän tavoite on inhimillinen lämpö ja hengellinen syvyys.” Tajusin, että sitä minä haluan.
2 Tuokiokuva keittiöstä.
Kesäisiin pihaseuroihin olisi kiva saada tuoretta pullaa. Särkiö repii jauhopussin auki ja sitoo työkännykän huivilla poskeen kiinni, jotta voi puhua puheluita samalla, kun kädet alustavat pullataikinaa. Innovaatio näyttää koomiselta, mutta toimii.
– Papin työssä tykkään tarttua myös käytännön hommiin. Voin leipoa pullat, tyhjentää roskiksen, säestää laulun. Tämä on kokonaisvaltainen paketti. Pitää muistaa raaputtaa kynsistä pizzataikinan rippeet ennen kun aloittaa perhemessun, hän sanoo.
– Tartun nopeasti toimeen, mutta en ole kovin huolellinen. Joskus valurautapannu jää levylle, ja huushollissa leijuu sininen käry, hän tunnustaa.
Sähäkkä toimeliaisuus on peräisin lapsuudenkodista Halikosta. Maalaistalossa oli karjaa, viljapeltoja, kasvimaa, perunamaa ja paljon tekemistä. Riitan, veljen ja siskon oli lauantaiaamuisin turha yrittää nukkua pitkään: ”Ylös ny, heinäkuormaa tekemään!” Jos ruuvi jossain kohtaa repsotti, sitä ei jääty ihmettelemään: ”Haes Riitta meisseli.”
Pihankin piti olla tip top. Oli tärkeää, miltä asiat muiden silmissä näyttivät. Siinä suhteessa Särkiö sanoo kapinoineensa. Oma etupiha kasvaa villinä kukkaniittyä.
Kodin kasvupohjassa tyttö kasvatti rönsyjä moneen suuntaan: ahkeroi koulussa ja musiikkiopistossa, kävi kuorossa ja pyhäkoulussa ja 4H-kerhossa.
– Koti ei ollut hengellinen, mutta se oli kristillinen, Särkiö luonnehtii.
Rippikoulun aikoihin hän alkoi huomata muodostavansa omaa suhdetta kristinuskoon. Halikon seurakunta ei ollut minkään herätysliikkeen leimaama, vaan meininki oli tavallisen perusluterilaista. Särkiö tuumaa, että se oli hänelle hyväksi.
– Liikkeet voivat herkästi olla ulossulkevia, hän sanoo.
– Maailmankuvani ei myöskään teologisessa tiedekunnassa joutunut kriisiin siitä, että uskoa tutkitaan akateemisesti.
3. Tuokiokuva Teboililta vuonna 1989.
Juuri pappisvihkimyksen saanut Särkiö tankkaa autoaan Teboililla papin panta kaulassaan, kun tuntematon ihminen lähestyy häntä: ”Mun täytyy oikein katsoa. Sä oot naispappi!”
Suomen ensimmäiset naispapit vihittiin vuonna 1988. Kun Särkiö aloitti opintonsa Helsingin yliopistossa 1983, hän opiskeli sekä matematiikkaa että teologiaa ajatellen, että kenties hänestä voisi tulla opettaja, jolla olisi hallussaan ”tajunnanräjäyttävä yhdistelmä uskoa ja tiedettä”. Ensimmäisen vuoden jälkeen matematiikan abstraktius ei enää tuntunut niin kutsuvalta. Ehkä sittenkin seurakuntalehtoriksi?
Teologisessa tiedekunnassa opiskeli samaan aikaan muuan Pekka. He myös lauloivat samassa Logos-kuorossa.
– Jo ensimmäisissä harjoituksissa Pekka bongasi minut ja lausui iskurepliikin: ”Ollaanks me tavattu Sodankylässä?” Minä vastasin tyrmiästi, että ”mä en oo kyl käyny Kuusamoa korkeammalla”, Särkiö nauraa.
– Sen jälkeen olemme kyllä yhdessä käyneet monet kerrat niin Sodankylässä kuin muuallakin Lapissa, ja menemme tänäkin kesänä.
Teologian opintojen aikana naispappeuskeskustelua käytiin toden teolla. Yliopistossa naisetkin saivat osallistua käytännöllisen teologian ”kuivaharjoittelukurssille”, jolla harjoiteltiin kirkollisia toimituksia ja liturgiaa. Särkiö oli samassa ryhmässä tulevan puolisonsa sekä muiden tuttujen kavereiden kanssa. Hän muistaa ajatelleensa: ”On se jännä, miten noi voi olla pappeja, mutta minä en. Mikä minun sukupuolessani estää sen? Kelpaisinko, jos muuttaisin ääneni möreäksi? Jos peittäisin hiukseni?”
– Siinä minulle tuli pappiskutsumus, hän sanoo.
Särkiö toteaa, ettei noussut barrikadeille, mutta kun päätös naispappeudesta tehtiin vuonna 1986, tähtäin oli päivänselvä.
– Onhan tämä niin paljon syvempi ja monipuolisempi tehtävä kuin lehtorin virka.
4. Tuokiokuva ristiriidan keskeltä.
Ei saa tapella, huutelee sisarussarjan keskimmäinen Riitta, kun isoveli ja pikkusisko ovat jälleen kerran toistensa kimpussa.
Keskimmäisyyden mentaliteetti on kenties pysynyt mukana lapsuudesta lähtien.
Osana oli olla sovintoa välittävä aines kuohuvien osapuolten keskellä. Ehkä tämä kuultaa läpi jopa Särkiön väitöskirjassa, jonka hän kirjoitti Saksan Tübingenissä vuonna 1996. Sen myötä hänestä tuli Suomen ensimmäinen Uuden testamentin eksegetiikasta väitellyt nainen. Aiheenaan hän tutki apostoli Paavalin toisen korinttilaiskirjeen kohtaa, jonka tausta-asetelmana on ristiriitatilanne Paavalin ja seurakunnan välillä. Särkiö kuvailee tekstikatkelmaa jykeväksi.
– Paavali rakentaa siinä oppia Kristuksesta ja pelastuksesta sovituksen ja sovinnon termein ja kehottaa seurakuntaa sovintoon, hän sanoo.
Monet ristiriidat repivät tämänhetkistäkin maailmaa. Paikoin jakolinjat ovat syviä myös kirkossa.
– Suren ja kammoan tätä melskettä, tätä kahtiajakautuneisuutta, Särkiö sanoo.
Uransa mittaan hän on monin tavoin ollut kirkossa vaikuttajana kirkolliskokousedustajana, kirkkohallituksen täysistunnon pappisjäsenenä, pappisasessorina sekä erilaisissa työryhmissä, mutta sellaisia tehtäviä hän ei enää halua.
– Nämä ovat olleet hienoja mausteita kirkollisella uralla, mutta nyt minulla on tunne, että haluan pysyä perustyössäni. Minulla on ehkä viisi vuotta työuraa jäljellä, hän sanoo. Hänen kokemuksensa mukaan ihmisten omat tilanteet, kysymykset ja uskonkaipuut menevät elämän rytinöissä ohi opillisten kysymysten. Syntymän ja kuoleman äärellä ristiriidat jäävät taka-alalle.
– Haluan olla vain Riitta-pappi, jonka lapsetkin tuntevat. Ehdin vielä monen vuoden ajan kohdata ihmisiä. Jääkööt melskeet.
Ne työtilanteet, joissa väreilee inhimillinen lämpö, saavat papinkin kukoistamaan. Kohtaamiaan raskaita kohtaloita hän purkaa rukoilemalla, kirjoittamalla päiväkirjaa ja lukemalla Raamattua.
– Nykyajan määritelmien mukaan en ole konservatiivi, mutta Jeesuksesta, kristinuskon ytimestä ja perinteestä haluan pitää kiinni.
5. Tuokiokuva viltin alta.
Lattialle on rakennettu viltistä maja. Siellä Riitta-mummi ja kolmevuotias lapsenlapsi ovat turvassa hirviöltä, hirmumyrskyltä, tuulelta ja kummitukselta. Välillä kurkistetaan varovasti majan ovesta: ”Menikö se jo?”
Mummi-päivä on kerran viikossa. Silloin vain leikitään, ja se on onnea.
– Tekee hyvää heittäytyä yhdessä nauruun ja keveyteen, Särkiö sanoo.
Hänen havaintojensa mukaan maailma on nyt lapsille levottomampi paikka kuin 20–30 vuotta sitten, kun omat lapset kiipeilivät puissa, maalasivat ja askartelivat. Särkiöt ottivat heidät mukaan myös kirkonpenkkiin, jossa ”meno oli välillä hikistä ja rusinoita kului”.
Hengellisyyttä ei kuitenkaan edes kahden papin perheessä voi lapsille mekaanisesti siirtää.
– Mitään pakottamista, ahdistamista tai tuputtamista ei voi olla. Sen seuraukset voivat olla dramaattisia, Särkiö sanoo.
Jos jotakin hengellisyydestä haluaisi siirtyvän, viisaampaa lienee elää sitä todeksi arjessa sen kummemmin paasaamatta.
Nyt lapset rönsyävät jo maailmalla etäämpänä emokasvista.
– Perhe-elämä on minulle edelleen valtavan tärkeää. Sisäisesti kehrään, kun saan tavata lapsia ja heidän perheitään, Särkiö kuvailee.
Täällä hyötytarhassa, moninaisen versonnan ja kukinnan yltäkylläisyydessä, on hyvä kysyä, millaista satoa emokasvi toivoo voivansa kantaa. Särkiö miettii.
– Haluaisin tuottaa ihmisille hyvää. Että heillä olisi hyvä olla suhteessa itseensä, toisiinsa, luontoon ja Jumalaan. Toivoisin, että kukin olisi huoliensakin keskellä perimmältään onnellinen.
4 asiaa, joita et tiennyt Riitasta
Riitta Särkiö, o.s. Lehtonen, syntyi Halikossa jouluyönä 1963. Lahden Launeen seurakunnan lapsi- ja perhetyön pappi on väitellyt teologian tohtoriksi Uuden testamentin eksegetiikasta vuonna 1996. Hän on ollut myös monien teosten, kuten Seurakunnan luottamushenkilön käsikirjan sekä Kirkollisten toimitusten kirjan toimituskunnassa.
Riitta Särkiö asuu Lahdessa puolisonsa Pekka Särkiön (Keski-Lahden vs. kirkkoherra, kenttäpiispa evp.) kanssa. Perheeseen kuuluu neljä aikuista lasta ja yksi lapsenlapsi.
1. Riitta paikkaa lapsuuden uimavajetta niin, että pyrkii uimaan luonnonvesissä joka päivä vuoden ympäri. Talvisin hänet voi bongata Möysän avantokopilla.
2. Innokas hyötytarhuri tekee kasvimaahommia ja muitakin kotitöitä Ylen Muistojen bulevardi -ohjelman säestyksellä.
3. Riitta on Mankeli-kaupunkipyörien fani ja niiden innokas käyttäjä.
4. Pekka-puolisolla on perheen pihapiirissä kanala kukkoineen, mutta jos kanalan tilanne vaatii teurastajaa, tehtävä lankeaa Riitalle.