JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jumalaa ilman julistusta - muusikko Make Perttilä ei halua julistaa eikä syöttää infor­maa­tiota lauluissaan. Hän haluaa heijastaa valoa ja tehdä musiikkia, joka koskettaa

11.10.2024
Jaana Kosunen

Iho­ton ih­mi­nen – näin muu­sik­ko Mark­ku "Make" Pert­ti­lää ovat jos­kus muut ih­mi­set ku­vail­leet. Il­mai­sul­la on Pert­ti­län mu­kaan tar­tut­tu yh­teen hä­nel­le omi­nai­sim­paan piir­tee­seen; herk­kyy­teen. Kun ihon suo­jaa­va ker­ros puut­tuu, tu­lee kaik­ki läpi.

Mu­sii­kin te­ki­jäl­le ja tul­kit­si­jal­le tämä tus­kin on kui­ten­kaan huo­no jut­tu?

– Ym­mär­sin jo pie­ne­nä poi­ka­na, et­tä herk­kyy­te­ni on mi­nul­le voi­ma­va­ra. Olen usein kuul­lut, et­tä lau­lu­ni osu­vat ja me­ne­vät sy­väl­le. Osaan sa­noit­taa sär­ky­nei­syy­den maa­il­man. Ei mi­nua hait­taa, vaik­ka en ta­voit­tai­si isoa jouk­koa ih­mi­siä lau­luil­la­ni, mie­luum­min kos­ke­tan pien­tä jouk­koa tosi sy­väl­tä kuin pin­ta­raa­pai­sen isom­paa, Pert­ti­lä miet­tii.

Ki­ta­ris­ti, lau­la­ja ja lau­lun­te­ki­jä Pert­ti­lä keit­tää kah­via Jär­ven­pääs­sä si­jait­se­van rin­ta­ma­mies­ko­tin­sa keit­ti­ös­sä. Kah­vi­mit­ta kä­des­sä py­säh­tyy pai­koil­leen vä­hän vä­liä, kun mies jää miet­ti­mään jo­tain tär­ke­ää vuo­si­lu­kua elä­mäs­sään: Kos­kas muu­tim­me­kaan tä­hän ko­tiim­me? Min­kä ikäi­nen olin, kun aloi­tin ki­ta­ran soi­ton? Kau­an­ko eh­din asua Eti­o­pi­as­sa, syn­nyin­maas­sa­ni? Kat­se har­hai­lee ka­ton ra­jas­sa et­sien vas­tauk­sia.  

Kah­vin­hi­moi­sen toi­mit­ta­jan on syy­tä hys­sy­tel­lä ky­sy­mys­tul­vaan­sa, jot­ta pan­nu saa­daan vii­mein po­ri­se­maan ja kah­vi lo­pul­ta kup­pei­hin.

Oman mu­siik­kin­sa li­säk­si muun mu­as­sa Exit-ko­koon­pa­non ki­ta­ris­ti­na ja lau­la­ja­na ja Yle TV1:n No­ja­tuo­li­kirk­ko-oh­jel­man mu­sii­kil­li­se­na tuot­ta­ja­na ja ka­pel­li­mes­ta­ri­na ylei­söl­le tu­tuk­si tul­lut Pert­ti­lä on lu­van­nut ker­toa elä­mäs­tään ja sii­tä, mi­ten hä­nen pol­kun­sa on kul­keu­tu­nut pis­tee­seen, jos­sa juu­ri nyt ol­laan: mi­ten hä­nes­tä on tul­lut yk­si hen­gel­li­sen mu­sii­kin kiin­to­täh­dis­tä Suo­mes­sa?

Vaik­ka nyt täy­tyy ol­la tark­ka­na: Pert­ti­lä ei ni­mit­täin it­se luo­kit­te­le it­se­ään, ei mui­ta mu­sii­kin te­ki­jöi­tä ei­kä mu­siik­kia yli­pää­tään mi­hin­kään lo­ke­roi­hin.

– En it­se ajat­te­le, et­tä teen hen­gel­lis­tä mu­saa – minä teen mu­saa, hän täh­den­tää.

Elä­mää Eti­o­pi­as­sa

”Sinä olet pala mi­nus­sa, ko­ko­naan et kos­kaan ir­ro­ta. Muis­tan si­nut hä­din tus­kin nyt, kui­ten­kin on jo­tain säi­ly­nyt. Vaik­ka si­nun kur­juu­te­si on va­ki­ai­he uu­ti­sot­si­kon, muis­tan si­nut toi­sen­lai­se­na, eri lail­la on­nel­li­se­na.”

Pert­ti­län elä­mäs­tä ei voi pu­hua il­man mai­nin­taa Eti­o­pi­as­ta. Syn­nyin­maan läm­pi­mät muis­tot konk­re­ti­soi­tui­vat to­dek­si muu­ta­ma vuo­si sit­ten, kun hän vie­rai­li maas­sa pit­käs­tä ai­kaa si­sa­rus­ten­sa kans­sa lap­suu­den ajan muis­te­lu­mat­kal­la. Ko­ke­mus oli mul­lis­ta­va: tun­tei­kas, loh­dul­li­nen, hai­kea, on­nel­li­nen ja läm­min.

– Vä­li­mat­kat, tuok­sut ja maut – ne oli­vat edel­leen juu­ri sitä, mil­lai­se­na ne oli­vat mie­les­sä­ni ol­leet­kin. Tun­sin vah­vas­ti, et­tä Eti­o­pia on edel­leen se sama maa, jo­hon lap­se­na niin ko­vas­ti kiin­nyin.

Ai­kui­si­äl­lä teh­ty muis­te­lu­mat­ka ei he­rät­tä­nyt si­sa­rus­par­ves­sa kui­ten­kaan pel­käs­tään kau­nii­ta aja­tuk­sia ja läm­pi­miä muis­to­ja. Elin­ta­son epä­oi­keu­den­mu­kai­suus nos­ti esiin ris­ti­rii­tai­sia tun­tei­ta: mi­ten me voim­me elää Suo­mes­sa yl­tä­kyl­läi­sen hy­vää elä­mää sa­maan ai­kaan kun kans­sa­sis­ko­jen ja -vel­jien elä­mä Eti­o­pi­as­sa on ihan toi­sen­lais­ta?

Pert­ti­lä oli jo ai­em­min teh­nyt lau­lun Eti­o­pi­as­ta, ja muis­te­lu­mat­kan jäl­keen hän ha­lu­si tuot­taa sa­man lau­lun uu­del­leen, yh­des­sä eti­o­pi­a­lais­ten muu­si­koi­den ja mu­sii­kin opis­ke­li­joi­den kans­sa.

Syn­tyi rak­kaus­lau­lu Eti­o­pi­al­le ja koko Af­ri­kan maa­no­sal­le.

– Ha­lu­sin nos­taa nä­ky­vil­le koko Af­ri­kan ja muis­tut­taa, et­tä se­kin on mer­kit­tä­vä osa maa­il­maa, vaik­ka se niin hel­pos­ti meil­tä unoh­tuu. Ajat­te­lem­me her­käs­ti Af­ri­kas­ta ko­vin yk­si­puo­li­ses­ti; et­tä se oli­si pelk­kää hiek­ka-aa­vik­koa ja kaik­ki siel­lä nä­ke­vät näl­kää. Ha­lu­sin lau­lul­la­ni ker­toa omis­ta on­nel­li­sis­ta ja tur­val­li­sis­ta ko­ke­muk­sis­ta­ni ja tuo­da esil­le sen, kuin­ka kau­nis­ta esi­mer­kik­si juu­ri Eti­o­pi­as­sa on.

Pert­ti­lä syn­tyi lä­he­tys­lap­sek­si Eti­o­pi­aan 70-lu­vun puo­li­vä­lis­sä. Syn­ty­es­sään hä­nel­lä oli huu­li­hal­kio, jo­ten per­he pak­ka­si kimp­sut ja kamp­sut ja pa­la­si Suo­meen nuo­rim­mai­sen huu­li­hal­ki­o­leik­kauk­seen. Kun hän oli 5-vuo­ti­as, Eti­o­pia kut­sui jäl­leen.

Per­he asui Ad­dis Abe­bas­ta lou­naa­seen si­jait­se­vas­sa Ho­sai­nan kau­pun­gis­sa, jos­sa oli vah­va suo­ma­lai­syh­tei­sö. Siel­lä sai pie­ni suo­ma­lais­poi­ka leik­kiä päi­vät pit­kät si­sa­rus­ten­sa ja mui­den naa­pu­rus­ton las­ten – niin suo­ma­lais­ten kuin eti­o­pi­a­lais­ten­kin – kans­sa, on­nel­li­se­na il­man huo­len häi­vää. Elä­mä oli juu­ri sitä huo­le­ton­ta lap­sen elä­mää, mitä sen kaik­ki­al­la, maan­tie­teel­li­ses­tä si­jain­nis­ta riip­pu­mat­ta, kuu­lui­si ol­la­kin. Yh­tei­nen kie­li lap­sil­la oli lei­kin kie­li, muu­ta ei juu­ri­kaan tar­vit­tu.

– Vaik­ka tai­sim­me me suo­ma­lai­set lap­set joh­taa nii­tä leik­ke­jä ai­ka vah­vas­ti, jo­ten eti­o­pi­a­lai­set op­pi­vat suo­mea enem­män kuin me am­ha­raa, muis­te­lee hän hy­myil­len.

En­si­rak­kau­te­na ki­ta­ra

Kun Pert­ti­lä oli 7-vuo­ti­as, per­he pa­la­si Suo­meen. Ih­meel­li­nen ai­ka kau­ka­na kuu­mas­sa maas­sa vaih­tui suo­ma­lai­seen mu­siik­ki­luo­kan kou­lu­ar­keen Lap­peen­ran­nas­sa. Pert­ti­län lap­suu­den­per­hees­sä oli it­ses­tään sel­vää, et­tä lap­set har­ras­ta­vat mu­siik­kia. Niin­pä tie kävi myös mu­siik­ki­o­pis­toon ja soit­ti­mek­si va­li­koi­tui sel­lo.

– Hie­no soi­tin, mut­ta minä en vain ta­jun­nut, et­tä soit­ta­mis­ta pi­täi­si myös har­joi­tel­la, hän nau­raa.

Sit­ten kävi tuu­ri, tai on Pert­ti­lä sitä myö­hem­min joh­da­tuk­sek­si­kin aja­tel­lut. Sel­lon opet­ta­jan äi­tiys­lo­man ajak­si ei ni­mit­täin löy­ty­nyt si­jais­ta, jo­ten Lap­peen­ran­nan mu­siik­ki­o­pis­ton reh­to­ri soit­ti Pert­ti­läl­le ja ky­syi, jos­ko sel­lon vaih­ta­mi­nen ki­ta­raan kiin­nos­tai­si.

Ja kiin­nos­ti­han se. Pert­ti­lä oli jo ai­em­min ihas­tu­nut Jaak­ko Löy­tyn ja Pek­ka Si­mo­jo­en ta­paan teh­dä mu­siik­kia, niin sa­noi­tuk­siin kuin ki­ta­ra­pai­not­tei­suu­teen­kin. Esi­ku­vien­sa joh­dat­ta­ma­na hän oli ta­pail­lut bii­sien te­ke­mis­tä jo it­se­kin ja huo­man­nut, et­tä rii­mit­te­ly­hän on­nis­tuu var­sin luon­te­vas­ti. Niin vaih­tui 10-vuo­ti­aan sel­lo len­nos­ta ki­ta­raan – ja sa­mal­la oli Pert­ti­län ura am­mat­ti­muu­sik­ko­na si­ne­töi­ty.

– Ra­kas­tuin ki­ta­ran soit­toon oi­ke­as­taan sa­man tien. Opet­ta­ja­ni mu­siik­ki­o­pis­tos­sa oli tiuk­ka ja vaa­ti mi­nul­ta pal­jon, ja hyvä niin, sil­lä juu­ri sel­lais­ta ope­tus­ta­paa tar­vit­sin. Vain sil­lä lail­la pää­sin eteen­päin. Ai­ka pian ym­mär­sin, et­tä tämä on se jut­tu, jota ha­lu­an teh­dä ihan oi­ke­as­ti.

Ki­ta­ra imai­si maa­il­maan­sa ja kun soi­tin oli oi­kea, mais­tui har­joit­te­lu­kin. Pert­ti­lä esiin­tyi sään­nöl­li­ses­ti kou­lun ke­vät­juh­lis­sa ja muis­sa kek­ke­reis­sä. Ylä­as­teel­la muo­dos­tui pe­rin­teek­si, et­tä fy­sii­kan ja ke­mi­an tun­tien lo­puk­si luok­ka­ka­ve­rit pyy­si­vät Pert­ti­lää esiin­ty­mään.

– Esi­tin ai­na omia bii­se­jä­ni. Ne oli­vat usein rank­ko­ja ai­heil­taan ja näin jäl­ki­kä­teen olen miet­ti­nyt, et­tä olin ai­ka roh­kea, sil­lä pal­jas­tin it­ses­tä­ni pal­jon esiin­ty­es­sä­ni.

Pert­ti­lä muis­taa kyl­lä ol­leen­sa mo­nen mie­les­tä ou­to­lin­tu. Sem­moi­nen herk­kä ja tai­ta­va ki­ta­ra­poi­ka, juu­ri sel­lai­nen, joka voi­si hel­pos­ti jou­tua sil­mä­ti­kuk­si kaik­kea eri­lais­ta vie­rok­su­vas­sa kou­lu­maa­il­mas­sa.

– Tie­sin tä­män, mut­ta sii­tä­kin huo­li­mat­ta olin kou­lus­sa ai­dos­ti ja hä­pei­le­mät­tä oma it­se­ni. Mi­nul­la oli pal­jon ys­tä­viä, joi­den kans­sa sain ol­la täy­sin oman­lai­se­ni.

Tie­tyn­lai­nen ul­ko­puo­li­suu­den tun­ne on säi­ly­nyt elä­mäs­sä kui­ten­kin ai­kui­suu­teen saak­ka. Edel­leen Pert­ti­lä huo­maa tun­nis­ta­van­sa sel­lai­set ti­lan­teet, jois­sa jää aja­tus­ten­sa kans­sa yk­sin. Elä­män­ko­ke­mus on vain teh­nyt ti­lan­teis­ta kou­lu­ai­kaa hel­pom­pia; ny­ky­ään voi vain kä­vel­lä pois ja to­de­ta, et­tä tämä ei nyt ol­lut it­sel­le ihan sitä pa­ras­ta seu­raa.

– Mi­nul­la on tai­to tun­nis­taa no­pe­as­ti ih­mi­set, joi­den kans­sa olen sa­mal­la aal­to­pi­tuu­del­la. Eri­tyi­ses­ti mu­siik­ki- ja tai­de­pii­rit ovat mi­nul­le rak­kai­ta, niis­sä viih­dyn ja siel­tä ovat myös mo­net rak­kaat ys­tä­vä­ni. Keik­ka­mat­koil­la kes­kus­te­lut saat­ta­vat men­nä ai­ka no­pe­as­ti sy­vään pää­tyyn – me tai­tei­li­jat ym­mär­räm­me toi­si­am­me. Var­sin­kin nyt, kun tai­de­a­la on ko­vil­la ja moni tais­te­lee elan­nos­taan, on hyvä, kun on ys­tä­viä, joi­den kans­sa voi pur­kaa ti­lan­tei­ta.

Pert­ti­lä sa­noo ole­van­sa su­rul­li­nen uu­ti­sis­ta, joi­ta on kuul­lut mu­siik­ki­pii­reis­tä: mi­ten mo­net tai­ta­vat ja lah­jak­kaat mu­sii­kin te­ki­jät ovat jou­tu­neet luo­pu­maan uras­taan, puh­taas­ti ta­lou­del­li­sis­ta syis­tä.

– Muu­sik­kous on en­nen kaik­kea iden­ti­teet­ti, se ei ka­toa, vaik­ka jou­tui­si tä­män kai­ken lo­pet­ta­maan­kin, Pert­ti­lä miet­tii.

Toi­von ja va­lon sa­no­maa

”Tämä hau­ras ja hil­jai­nen mie­li. Sä­kei­tään huo­nei­siin soi. Pö­lyn pei­tos­sa on ul­ko-oven pie­li, ja päi­vä­peit­to­na on kasa kai­paus­ta, ja tätä ny­kyä si­nun ni­me­si on ikä­vä. Nämä au­ti­ot ja yk­si­näi­set huo­neet, kuin ku­lis­sei­na tääl­lä sei­so­vat. Va­lo­ku­vat ovat elä­väk­si luo­neet, vie­lä muis­tot nau­ruis­ta ja niis­tä lau­luis­ta, joi­ta kuun­te­lim­me il­ta­hä­mä­rään.”

Mitä Pert­ti­lä sit­ten ha­lu­aa lau­luil­laan sa­noa? On­ko jo­tain suur­ta sa­no­maa, jota hän ha­lu­aa vie­dä eteen­päin?

Pert­ti­lä sa­noo, et­tä on ai­na ko­ke­nut vie­raak­si in­for­maa­ti­on syöt­tä­mi­sen hen­gel­li­sis­sä lau­luis­sa.

– Ju­ma­la teh­dään niin ko­vin pie­nek­si, jos se lai­te­taan pa­ket­tiin ja syö­te­tään toi­sel­le. Se ei ole mi­nun hen­gel­li­syyt­tä­ni, en ole ju­lis­ta­ja, hän sa­noo.

Pert­ti­lä ajat­te­lee mie­luum­min, et­tä lau­luil­laan hän voi hei­jas­taa osan sii­tä va­los­ta eteen­päin, jon­ka saa it­se ko­kea.

– Sa­no­ma­ni on, et­tä ai­na on toi­voa, ihan kai­kis­sa ti­lan­teis­sa. Vaik­ka vä­lil­lä oli­si kuin­ka pi­me­ää, niin luo­vut­taa ei kan­na­ta, ai­na on toi­voa pa­rem­mas­ta, hän roh­kai­see.

Suu­rem­pi­kin mis­sio Pert­ti­läl­lä on: hän ha­lu­ai­si ma­dal­taa kyn­nys­tä kirk­koon tu­le­mi­sel­le. Kyn­nys­tä hän ha­lu­ai­si ma­dal­taa niin seu­ra­kun­ta­lai­sil­ta kuin kir­kos­sa esiin­ty­vil­tä muu­si­koil­ta­kin ja muis­tut­taa, et­tä kirk­koon to­del­la saa tul­la oman­lai­se­naan ja il­man pai­nei­ta sii­tä, so­pii­ko jouk­koon tai ym­mär­tää­kö siel­lä kuu­le­maan­sa.

– Juu­ri kir­kol­li­nen kie­li saat­taa ol­la mo­nel­le lii­kaa ja kar­kot­taa pois kir­kos­ta, hän sa­noo.

No­ja­tuo­li­kir­kos­sa Pert­ti­lä on pi­tä­nyt tär­ke­ä­nä sitä, et­tei oh­jel­mas­sa pu­hu­ta ou­doil­la hen­gel­li­sil­lä ter­meil­lä, suo­ras­taan Kaa­naan kie­lel­lä, vaan kes­ki­ty­tään olen­nai­seen ja pu­hu­taan – ja lau­le­taan – konk­reet­ti­sis­ta asi­ois­ta.

Kes­ken in­ten­sii­vi­sen haas­tat­te­lu­het­ken al­kaa keit­ti­öön kan­tau­tua mah­ti­pon­tis­ta pi­a­non soi­tan­taa. Per­heen kol­mes­ta lap­ses­ta nuo­rin,17-vuo­ti­as Vil­ho, soit­taa olo­huo­nees­sa pi­a­nol­la Tšai­kovs­kia sel­lai­sel­la tai­dol­la ja tun­teel­la, et­tä toi­mit­ta­jan kes­kit­ty­mi­nen it­se haas­tat­te­lus­ta her­paan­tuu täy­sin. Pert­ti­lä jat­kaa kui­ten­kin ta­ri­noin­tia il­me­kään vä­räh­tä­mät­tä. Hän on sel­ke­äs­ti tot­tu­nut sii­hen, et­tä ko­dis­sa mu­siik­ki soi. Kun mai­nit­sen täs­tä miel­lyt­tä­väs­tä taus­ta­mu­sii­kis­ta, ko­ho­aa Pert­ti­län ryh­ti keit­ti­ön pöy­dän ää­res­sä hie­man. Yl­pe­ä­nä hän ker­too, et­tä Vil­hol­la on poh­ja­ton kiin­nos­tus sä­vel­tä­mi­seen ja pi­a­non soit­ta­mi­seen.  

–  Olen on­nel­li­nen sii­tä, et­tä saan teh­dä yh­teis­tä tut­ki­mus­mat­kaa mu­sii­kin pa­ris­sa hä­nen kans­saan. En ole työn­tä­nyt lap­sia mu­sii­kin pa­riin, tär­kein­tä on, et­tä jo­kai­nen lap­sis­ta on löy­tä­nyt sen oman paik­kan­sa ja kiin­nos­tuk­sen koh­teen­sa. Vil­hol­la se on mu­siik­ki, ja tie­tys­ti olen sii­tä iloi­nen, et­ten ole it­se omal­la esi­mer­kil­lä­ni kar­kot­ta­nut hän­tä pois sen pa­ris­ta.

Oman elä­män­sä Pert­ti­lä on ra­ken­ta­nut niin, et­tä keik­kai­lun ja lu­kui­sien eri­lais­ten mu­sii­kil­lis­ten pro­jek­tien ja töi­den rin­nal­la kul­kee yk­si va­kaa ja var­ma, ää­ret­tö­män in­nos­ta­va ura­pol­ku: opet­ta­mi­nen. Eri­tyi­ses­ti eri­tyis­las­ten opet­ta­mi­nen on Pert­ti­läl­le ra­kas­ta työ­tä, sitä hän on teh­nyt jo pa­ri­kym­men­tä vuot­ta.

Mu­sii­kin te­ke­mi­ses­sä ja eri­tyis­las­ten opet­ta­mi­ses­sa Pert­ti­lä nä­kee pal­jon sa­maa.

– Ha­lu­an tuo­da ää­nen heil­le, jot­ka jää­vät muu­ten kat­vee­seen; joil­la ei ole voi­maa ei­kä mah­dol­li­suut­ta tuo­da omaa ään­tään kuu­lu­viin. Mu­sii­kin ja tai­teen avul­la voi vä­lit­tää jo­tain sel­lais­ta, mi­hin sa­nat ei­vät ky­ke­ne.

”Tun­net­ko sen: elä­mä kul­jet­taa kuin tans­sien, kei­nu­tel­len, vä­lil­lä ym­pä­ri pyö­räh­tä­en? Tar­tu­taan siis elä­män kä­des­tä tiu­kas­ti kii, kun se on täs­sä ih­mee­nä het­ki­sen kä­väi­se­mäs­sä.”

​Lau­lu­jen sa­nat ovat Pert­ti­län kap­pa­leis­ta Eti­o­pia, Un­ta ja Elä­mä.

Ää­ni­kir­jo­ja ku­lut­ta­va hi­mour­hei­li­ja

Ki­ta­ris­ti, lau­la­ja ja lau­lun­te­ki­jä Mark­ku Pert­ti­lä on myös stu­di­o­muu­sik­ko, tai­teel­li­nen tuot­ta­ja ja so­vit­ta­ja. Hän asuu Jär­ven­pääs­sä te­o­lo­gi­puo­li­son­sa ja nuo­rim­man lap­sen­sa kans­sa, kak­si van­hem­paa las­ta asuu jo omil­laan.

Pert­ti­lä on val­mis­tu­nut Si­be­lius-Aka­te­mi­an so­lis­ti­sel­ta osas­tol­ta mu­sii­kin mais­te­rik­si ja dip­lo­mi­ki­ta­ris­tik­si.

Pert­ti­lä on teh­nyt kol­me omaa le­vyä. Li­säk­si hän on soit­ta­nut lu­kui­sis­sa ko­koon­pa­nois­sa, mm. Duo Make&Han­nes ja Exit. Hän on teh­nyt pal­jon yh­teis­työ­tä mm. Pet­ri Laak­so­sen, Pek­ka Si­mo­jo­en ja Juk­ka Lep­pi­lam­men kans­sa.

Pert­ti­län lau­lu, Tah­to­si tiel­lä, löy­tyy myös vir­si­kir­jas­ta. Siel­lä se on vir­si nro. 930.

1. Hän on ar­mo­ton ää­ni­kir­jo­jen kuun­te­li­ja. ” Kuun­te­len Har­ry Pot­te­rei­ta läpi nyt kol­mat­ta ker­taa. Niis­sä kir­jois­sa on kä­sit­tä­mät­tö­män hie­no­ja maa­il­mo­ja, ne ovat to­del­li­sia kult­tuu­ri­aar­tei­ta.”

2. Kun joku ah­dis­taa, läh­de len­kil­le, se on Pert­ti­län elä­mä­noh­je. ”Aloi­tin ai­koi­naan juok­se­mi­sen, kun huo­ma­sin, mi­ten hy­vää se te­kee hen­ki­sel­le voin­nil­le. Se on mi­nul­le pal­jon mer­ki­tyk­sel­li­sem­pää kuin fyy­si­sen kun­non ko­hot­ta­mi­nen.” Myös ur­hei­lun seu­raa­mi­nen on hä­nes­tä kou­kut­ta­vaa. ”Tyk­kään seu­ra­ta ylei­sur­hei­lua ja myös am­pu­ma­hiih­to on to­del­la kou­kut­ta­vaa. Hiih­tä­mi­sen seu­raa­mi­ses­ta nau­tin, hiih­tä­mi­sen ää­nis­tä tu­lee suo­ras­taan läm­min ja ko­toi­sa olo."

3. Aloit­ti tänä syk­sy­nä opet­ta­jan pe­da­go­gi­set opin­not Jy­väs­ky­län am­mat­ti­kor­ke­as­sa. ”Lan­ko­ja on kiel­tä­mät­tä kä­sis­sä jo en­nes­tään ai­ka pal­jon, mut­ta hy­vin ovat opin­not läh­te­neet käyn­tiin. Olen opet­ta­nut jo pa­ri­kym­men­tä vuot­ta, nyt ha­lu­an saa­da myös te­o­ri­aa taus­tal­le opet­ta­jan työ­hö­ni.”

Lue lisää aiheesta