Johtajuutta uteliaasti kuunnellen
Kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen ei ole koskaan erityisen tarkkaan suunnitellut työuraansa. Ennemminkin on käynyt niin, että sattumukset ovat vieneet elämää eteenpäin ja utelias mieli on ohjannut kuin huomaamatta aina jonkin uuden ja mielenkiintoisen äärelle.
Puolikaaren muotoisesta ikkunasta avautuu näkymä kaupungintalon mäeltä alas kohti puistoa. Seesteinen näkymä on lumettoman talven harmaudessakin varsin kaunis ja rauhoittava. Kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen sanoo nauttivansa kovasti työhuoneensa ikkunan näkymistä, eikä ihme: voisi olettaa, että kiireiseen johtajan työpäivään lyhytkin mielenrauhaa tuova hetki puistonäkymineen on arvokas.
Kyynäräisen työpäivä on alkanut aamuvarhaisella, ja vaikka nyt haastatteluhetkellä ollaan jo pitkällä iltapäivässä, ei päivän päätöstä vielä näy. Tiukasti kellotettu hetkemme päättyy tasan tunnin päästä ja Kyynäräisen työpäivä jatkuu siitä putkeen heti seuraavalla palaverilla. Tottumattomalle voisi tässä vauhdissa tulla hiki, mutta kaupunginjohtaja kaataa rennon oloisena kahvia vierailleen ja asettuu sitten istumaan nojatuoliin pöydän toiselle puolelle.
– Kiitos, että kutsuitte haastatteluun ja anteeksi, kun meillä ei ole enemmän aikaa. Mutta ollaan tehokkaita, toteaa hän hymyillen.
Tehokkuus tuntuu toden totta olevan Kyynäräisen ensimmäistä kaupunginjohtajavuotta osuvasti kuvaava termi. Vuosi on ollut monien tiukkojen päätösten ja asioiden haltuun ottamisen aikaa. On saavutettu suuria; tuoreimpana isona uutisena LUT-yliopistolle ja LAB-ammattikorkeakoululle vasta myönnetyt uudet koulutusvastuut. Tiukkoja päätöksiä on puolestaan jouduttu tekemään mittavien säästösuunnitelmien muodossa.
Kyynäräinen ei halua antaa itselleen mitään ensimmäisen vuoden arvosanaa, hän kyllä tunnistaa omat vahvuutensa ihan yhtä lailla kuin kehittämisen kohteensakin. Hän on äärimmäisen tyytyväinen LUT:n ja LAB:n uutisista, mutta tietää kyllä, että tekemistä riittää niin tällä kuin muullakin saralla jatkuvasti ja paljon.
– Koko maailmaa tai edes koko kaupunkia ei saa millään valmiiksi, enkä minä ole tullut tänne viisastelemaan. Pyrin keskittymään asioihin, joita voimme yhdessä viedä eteenpäin. Uusi tehtävä ja uusi rooli on edelleen jatkuvaa kasvua itsellenikin, hän sanoo.
Mittavat säästöt ovat kirvoittaneet kaupunkilaisia antamaan kaupunginjohtajalle napakkaa kritiikkiä. Tasapuolisuuden nimissä on kuitenkin todettava, että on Kyynäräinen saanut ensimmäisestä työvuodesta myös hyvää, osin jopa suitsuttavaa palautetta. Erityisesti kiitellään hänen sosiaalisia taitojaan ja kuuntelevaa johtamistapaansa. Kyynäräinen suhtautuu kaupunkilaisilta saatuun palautteeseen tyynesti, positiivisen palautteen hän ottaa vastaan kiitollisena, kritiikin hän ymmärtää.
– Kritiikkiä kuuluu sietää, se kuuluu toimenkuvaan. Varsinkin, kun on astunut tehtävään näin tiukassa taloudellisessa tilanteessa, vaalikauden loppupuolella, hän sanoo.
Kyynäräinen arvostaa palautetta, mutta yhdenlaisesta palautteesta hän harmistuu.
– En oikein pidä siitä, kun verrataan edeltäjiin. Olisi hyvä muistaa, että meillä on kaikilla omat toimintamallimme, roolimme ja omat jatkumomme kaupunginjohtajina. Tehtävä myös peilautuu aina silloiseen poliittiseen ja yhteiskunnalliseen rakenteeseen, hän muistuttaa.
Olkoonkin, että kaupunginjohtaja tuntuu olevan liikkeissään tehokas, ei Kyynäräinen korosta kiirettä saati työtehtäviensä määrää millään tavalla. Hän ei missään tapauksessa halua olla johtaja, joka on tehokas aina ja kaikkialla. Työpäiviään hän venyttää mieluummin iltapainotteisiksi, sillä aikaiset aamut ovat hänelle yhtä tuskaa ja illat taas aktiivista toiminnan aikaa.
– Jos palaveri alkaa kahdeksalta, en pysty puhumaan ensimmäiseen puoleen tuntiin lainkaan, toteaa hän hymyillen, puoliksi ihan tosissaan.
Välillä tulee myös tilanteita, jolloin Kyynäräinen sulkee työasiat mielestään täysin. Puhelin menee kiinni ja mies on tavoittamattomissa. Sellainen hetki on esimerkiksi jääkiekkokaukalossa.
– Lauantain lätkävuoron ajan keskityn pelaamaan enkä ajattele töitä lainkaan, ihan turvallisuussyistä. Kun isot miehet liikkuvat jäällä kovaa vauhtia pelivarusteet päällä, on pakko keskittyä hetkeen. Siinä voi muuten käydä huonosti.
Kyynäräinen on löytänyt myös toisen harrastuksen, jossa voi hetkeksi kadota saavuttamattomiin.
– Olen todella huono uimari, mutta uin silti. Sielläkään kun ei voi pitää puhelinta mukana, hän nauraa.
Kyynäräisen mielestä jokaisella pitäisi olla tilanteita, joissa voisi olla edes hetken ihan totaalisen saavuttamattomissa. Jatkuva saavutettavuus on hänen mielestään nykypäivän ongelma, jonka me olemme ihan itse itsellemme aiheuttaneet. Lapsillemme kyllä muistutamme siitä, miten puhelimesta pitäisi pitää taukoa, vaikka itse näytämme ihan toisenlaista esimerkkiä. Kaupunginjohtaja myöntää itsekin viime töikseen illalla ennen nukkumaanmenoa nappaavansa usein puhelimen käteensä ja tarkistavansa, miten maailma makaa.
– Kai se on vastuuntuntoa ja velvollisuutta, minkä vuoksi niin tekee. Ristiriitaistahan se on, kun itse toimii näin ja lapsia muistuttaa muusta. Onneksi kännykän käytöstä puhutaan nyt paljon, sillä haittailmiöt näkyvät jo ja ovat varsin vakavia.
Kyynäräinen sanoo, ettei ole koskaan erityisen tarkkaan suunnitellut työuraansa ja sen etenemistä. Ennemminkin on käynyt niin, että sattumukset ovat vieneet elämää eteenpäin ja utelias mieli on ohjannut kuin huomaamatta aina jonkin uuden ja mielenkiintoisen äärelle.
Yhteiskunnallinen herääminen tapahtui lukioiässä – kiitos toimittajavanhempien ja kodin, jossa uutisia seurattiin ahkerasti. Lukion jälkeen Kyynäräinen viihtyi hetken töissä armeijassa, kunnes sai opiskelupaikan Turun yliopiston yhteiskuntatieteellisestä tiedekunnasta.
Vaikka opiskelulla on toki ollut iso merkitys siinä, miten työura on edennyt, kokee Kyynäräinen, että vielä suurempi merkitys on ollut sillä kaikella muulla, mitä opintojen ohessa tuli tehtyä. Jo yliopistouran alkuvaiheessa Kyynäräinen lähti nimittäin mukaan ylioppilaspolitiikkaan. Hän oli mukana ylioppilaskunnassa ja ainejärjestössä ja lopulta myös Suomen ylioppilaskuntien liiton hallituksessa.
Myös työskentely maailmalla kiinnosti.
– Vaikka ei ollut selkeää urahaavetta tai ammattia, johon tähdätä, muistan, että kansainvälinen ura kiinnosti. Tietynlainen unelma se on edelleen, hän kertoo.
Jollain tavalla johtajuus eri tilanteissa on ollut Kyynäräiselle ominaista aina. Pienestä pitäen hän on saanut kuulla olevansa hyvä kuuntelija – ja samasta piirteestä hän on saanut palautetta nyt myös kaupunginjohtajana.
– En ole koskaan ollut mikään kaveriporukan kingi. Kuitenkin olen aina ottanut luontevasti tiettyä roolia, lapsena olin harrastuksissa joukkueen kapteenina, armeijassa menin johtajapuolelle. Olen luonteeltani hyvin utelias ja haluan kuulla ihmisten mielipiteitä, ja sitä piirrettä tunnutaan johtajuudessa juuri arvostettavan.
Kaupunginjohtajan positio kutkutti Kyynäräistä sen verran, että hän haki avoimia paikkoja pari kertaa aiemmin jo 2010-luvulla. Kun Lahden paikka tuli auki, kiinnosti se aivan erityisellä tavalla.
– Kun juuret ovat täällä, tuo se työhön ihan oman kulmansa. Toki motivaatio haetaan muista tekijöistä, mutta Lahdessa työskentely tuo minulle juurevan olon ja tunteen siitä, että olen osa tärkeää jatkumoa, hän miettii.
Kyynäräisen molemmat mummolat ovat olleet Lahdessa. Myös vanhemmat ovat asuneet täällä, vaikkakin muuttivat myöhemmin työn perässä Hyvinkäälle. Pienestä pitäen kulki nuori mies tottuneesti junalla Lahteen isovanhempiaan tapaamaan.
– Ei lapsena lähdetty lomalle Lappiin vaan tultiin Lahteen, hän naurahtaa.
Isoisä teki koko työuransa Lahden kaupungin kunnossapidossa. Kyynäräinen muistaa hyvin, miten työmaa-auton kyydissä ympäri kaupunkia istuessa pystyi aistimaan sen ylpeyden, jota isoisä työstään tunsi. Myös mummo teki pitkän uran Päijät-Hämeessä, hän oli Asikkalan kunnan palveluksessa toimien opettajana.
Lapsuuden lämpimiin mummolamuistoihin sekoittuu nykyään myös muunlaisia tunteita. Kyynäräisen isän puoleinen suku on tullut Lahteen aikoinaan evakkona Karjalasta.
– Olen aikuisiällä ymmärtänyt sen, miten tärkeää oli, että Lahdessa heillä oli tervetullut olo – sehän ei ollut ihan kaikkialla Suomessa tavallista.
Samaa yhteisöllisyyttä ja toisesta huolehtimista Kyynäräinen näkee vielä nykypäivänkin Lahdessa. Kärsimystie-katunäytelmän harjoituksia kaupunginjohtaja sai seurata aitiopaikalta työhuoneensa ikkunasta, josta avautui näkymä näytelmän ensimmäiseen kohtaukseen. Ihmisjoukkoa seuratessaan saattoi vain ihmetellä sitä innokasta vapaaehtoisten joukkoa, joka näytelmää vei eteenpäin.
– Samaa yhdessä tekemisen meininkiä täällä näkyy muissakin tapahtumissa, Salppurin kisoissa ja muissa urheilutapahtumissa esimerkiksi, Kyynäräinen ihastelee.
Myös seurakuntaa hän kiittelee alueen vahvaksi toimijaksi. Kaupungin ja seurakunnan yhteistyöstä Kyynäräisellä on selkeä mielipide: hän sanoo, että ilman yhteistyötä seurakunnan kanssa kaupunki tuskin toimisi lainkaan.
– Toimiva yhteistyö korostuu nyt, kun on paljon ihmisiä, joilla ei mene hyvin. Jotta elämässä pysytään kiinni, tarvitaan tukea, auttamista ja läheisyyttä – näissä tekijöissä kirkko on korvaamaton kumppani.
Kaupunginjohtaja iloitsee myös eri kirkkokuntien ja seurakuntien tiiviistä yhteistyöstä, joka helpottaa entisestään kaupunkilaisten hyväksi tehtävää työtä.
– Ekumeeninen yhteys on tiivistä, ja siitä iloitsen.
Kello lähestyy iltapäivän neljää ja haastatteluhetki on tullut päätökseen. Tunti on vierähtänyt nopeasti – suorastaan tehokkaasti. Kaupunginjohtaja hörppää vesilasinsa tyhjäksi, nousee ylös ja kiittää kohteliaasti tapaamisesta. Hän suoristaa pukuaan matkallaan avaamaan työhuoneensa oven, jonka takana seuraavat vieraat jo odottavat. Ulkona puistonäkymä pimenee, mutta kaupunginjohtajan työpäivä vain jatkuu.
Iltaihmisen tehokkaimmat tunnit taitavat vasta olla käsillä.
"Arjen hetket ovat elämässä ihan parasta"
Niko Kyynäräinen on syntynyt Hyvinkäällä vuonna 1978. Hän meni naimisiin viime kesänä puolisonsa Laura Ämmälän kanssa. Perhe, johon kuuluu vaimo sekä uusperheen lapset, asuvat Helsingissä. Helsingin kodin lisäksi Kyynäräisellä on asunto myös Lahdessa.
Kyynäräinen aloitti Lahden kaupunginjohtajana vuosi sitten. Sitä ennen hän työskenteli Turun elinvoimajohtajana, Turku Science Park Oy:n toimitusjohtajana ja Turun elinkeinojohtajana.
Kyynäräinen harrastaa monipuolisesti urheilua. Lajeina ovat muun muassa jääkiekko, hiihto, tennis ja triathlon.
1. Kyynäräinen nauttii erityisesti tavallisesta arjesta. ”Vaimon kanssa sohvalla television katsominen ja Queen of Fucking Everything -maratoni – tällaiset arjen hetket ovat minusta ihan parasta elämässä.”
2. Kyynäräisen lapsuusmuistoissa Lahti ja Salppurin kisat ovat merkittävässä roolissa. ” Vuoden -89 MM-hiihdoissa kävimme isoisä ”Aatin” kanssa katsomassa kaikki kisat joukkuemäkeä lukuun ottamatta. Unohtumaton muisto.”
3. Kyynäräinen muistaa sen tarkan hetken, jolloin hän päätti hakea Lahteen kaupunginjohtajaksi. ”En ollut hetkeen käynyt Lahdessa. Ajelin autolla ympäri kaupunkia, oli mukava nähdä tuttuja paikkoja. Launeella ajellessa huomasin, että ”Aatin” rakentaman talon katolle oli tullut aurinkopaneelit. Siinä hetkessä motivaatio syttyi ja ajattelin, että tänne haluan tulla, tuttuihin maisemiin.”